Van-e fóbiád?

A fóbia egy megszállott és tartós félelem valamely tárgytól vagy helyzettől. Se szeri, se száma a fajtájának.  Csak azért, mert nehezen ejthető latin szavakkal azonosíthatók,  vagy mert még nem is hallottál róluk, koránt sem bizonyos, hogy egyik sem érint, és nem szenvedsz valamely fóbiától.

Az emberi fóbiáknak nincs ésszerű magyarázat, és gyakran nincs is észrevehető oka. A fóbia ösztönös és indokolatlan félelem és viszolygás, olyan aggódás, amely a képzeletben játszódik le, de a valóságban késztet menekülésre.  Fizikai tünete a szédülés, a hányinger, a légszomj, a szorongás, eszkalálódva pedig a pánikroham…

Hirtelen és indokolatlanul megrémítenek az emberek, a kígyók, a szép nők, a bohócok, a kutyák, a halak, a fények…?

Hát nem vagy egyedül.

Ha emlékszel még, a Jóbarátok Chandlere kutyafóbiától szenvedett, a Cápa című film rendőrfőnöke vízfóbiától, mégis kimerészkedett a tengerre, Doc Martin irtózott a vértől,  Monk, a flúgos nyomozó meg külön listán tartotta számon a rettegéseit.

Szinte minden embernek van valamilyen fóbiája, legfeljebb nem tud róla, mert még nem élte át… Nincs rá kielégítő magyarázat, lehet, hogy egy korábbi kellemetlen tapasztalat hívta elő és rögzítette, de lehet evolúciósan öröklődött… Bárhogyan is, de a fóbia is kezelhető, ám előbb nézzük a legtipikusabb fóbiák sorát…

 1. Ablutophobia: félelem mosástól vagy fürdéstől
 2. Acrophobia: félelem a magasságtól
 3. Agorafóbia: félelem a hatalmas terektől, s a tömegtől
 4. Ailurophobia: félelem a macskáktól
 5. Alektorophobia: félelem csirkéktől
 6. Anthropophobia: félelem az emberektől
 7. Arachnophobia: félelem a pókoktól
 8. Atychiphobia:a kudarctól való félelem
 9. Autophobia: félelem a magánytól
 10. Aviophobia:a repüléstől való félelem
 11. Caligynephobia: félelem gyönyörű nőktől
 12. Coulrophobia: félelem bohócok
 13. Cynophobia: félelem a kutyáktól
 14. Gamophobia: félelem a házasságtól
 15. Melanophobia: félelem a fekete színtől
 16. Mysophobia: félelem a baktériumoktól, vagy a szennyeződésektől
 17. Nyctophobia: félelem a sötétben, vagy éjszaka
 18. Ophidiophobia / Herpetophobia: félelem a kígyóktól
 19. Philophobia: félelem a szerelemtől

Annak ellenére, hogy a kutatók mind a mai napig adósak a fóbiák magyarázatával, s hajlanak arra, hogy több – genetikai, környezeti, tanult viselkedés szerinti, agykémiai – okok együttes kölcsönhatásában keressék az okokat –  a fóbiák kezelése nem reménytelen.

A kezelések egy része – ha eredete feltehetően agykémiai vagy genetikai – gyógyszerhez kötött, de ehhez mindenképpen szakorvosi útmutatás és kontroll kell. A kezelések másik fajtája terápiás.

Sok szakember úgy véli, hogy a fóbia egy ingerre adott válasz, viselkedés, amely erősen rögzült, így a leghátasosabb ellenszere a felejtés. És a rögzült reakciók kiváltása, helyettesítése valamely ártatlan válasszal. Mivel a pontos okok ritkán feltárhatók, gyakori a kezelések kombinációja.