Jól úszol? 9 tipikus technikai hiba…

Kalóriát éget és erősíti az izmaidat az úszás, de leginkább akkor hasznos és óv meg fájdalmas mellékhatásoktól, ha megfelelő technikával úszol. Mutatjuk a kilenc leggyakoribb hibát, amit gyorsúszásnál elkövethetsz, de most könnyen ki is javíthatsz.

  1. Rugdosol a lábaddal

Ha behajlítod a térded, hogy kirúghass a lábaddal, azzal a feneked lejjebb kerül, vonszolni kezded magad, ez pedig lelassít. Ráadásul az úszás jótékony fenékformáló hatása is elvész.

Megoldás: a mozdulat csípőből induljon, s közben figyelj arra, hogy a lábfejed éppen csak egy kicsit merüljön a vízfelszín alá.

  1. A fejed előtt egyenesen, a fejed vonalában érinti a kezed a vizet

Vagy, ami még rosszabb, keresztezve a másik oldalon. Így pedig minden egyes csapással fölfelé vagy a másik oldal irányába hajtod magad. Elkezdesz föl-le bukdácsolni vagy kacskaringózni a vízben.

Megoldás: A helyes technikát akkor követed, ha a kezed 1 óra és 11 óra magasságában éri a vizet, miközben a fejed déli 12-nél áll.

  1. Túlságosan forgatod a fejed

Ha teljesen kiemeled a fejed a vízből, minden egyes levegővételnél a tested is elkezd forogni, így úszásod tekergőzéssé válik.

Megoldás: Ne erőltesd túl, engedd, hogy a tested természetesen forduljon minden egyes csapásnál. Amikor a jobb karod kinyújtod a vízben, a tested egy kissé a jobb vállad irányába fordul.

  1. A kezeddel belecsapsz a vízbe

Ha durván, merev kezekkel belecsapsz a vízbe, az egyrészt lelassít, másrészt elég kellemetlen érzés kíséri.

Megoldás: Lazítsd el a csuklód és az ujjaid, hogy finoman meríthesd bele a vízbe. Képzeld azt, hogy egy borítékba csúsztatod be a kezed.

  1. Kiegyenesíted a levegőbe nyújtva a könyököd

Ha teljesen egyenesen tartod a karod a levegőben, azzal garantáltan túlterheled a vállad, ráadásul, szinte biztos, hogy erőteljesen csapsz bele a vízbe (lásd 4. pont).

Megoldás: Amikor kiemeled a vízből a karod a következő csapáshoz, tartsd lazán, és a könyököd mutasson az ég felé.

  1. Csak a kezeddel húzod magad

Ha nem a karoddal húzol, csak a kezeddel, nem lesz elég erős a húzásod, nem tudsz tempósan haladni.

Megoldás: Amikor a kezeddel húzod a vizet, ügyelj rá, hogy a könyököd 90 fokos szögben behajlítsd, így az alkaroddal is tudsz húzni.

  1. A falhoz túl közel indítod a fordulást

Amellett, hogy beverheted a fejed, ha a falhoz túl közel végzed a fordulót, azzal túlságosan összepréseled a tested, és lelassítod az úszást.

Megoldás: Próbáld meg az utolsó csapásod legalább 60 centire a faltól befejezni (sportmedencékben a medence alján feltüntetett T-nél), így elég tered lesz a fordulóhoz.

  1. Kinyújtod a nyakad, hogy előre nézz

Persze, jobb látni, merre tartunk, így úszás közben is meg akarod nézni. Ám ha folyton a medence falát kémleled, azzal megerőlteted és meghúzhatod a nyakad.

Megoldás: Lazítsd el a nyakad úgy, hogy a fejed egyenesen álljon, s a medence fenekét lásd. Ha követed a medence alján a felfestést (T) nem fogsz a falnak ütközni. Ha nincs ilyen, egy kicsit meg kell szoknod a méreteket.

  1. Kevés levegőt veszel

Úszás közben nem könnyű levegőt venni, ezt be kell gyakorolni. De nem szabad túlságosan elaprózni a levegővételt, mert az izmaid bemerevednek az oxigénhiánytól, te pedig gyorsan elfáradsz.

Megoldás: Fújd ki az összes levegőt, amikor a fejed fordítod a vízben. Minél többet kifújsz, annál többet tudsz majd belélegezni, miután kiemelted a fejed.