Unod a banánt? Edd a héját!

A legújabb őrület szerint nem csak a banán fogyasztható, hanem a banán héja is ehető. Ráadásul egyes táplálkozástudományi szakemberek szerint a banánhéj fogyasztása segíthet a fogyásban. Mostantól jobban tesszük, ha nem dobjuk ki a banánhéját a szemétbe? Lássuk, mit mondanak a szakértők.

A banán nem csak nagyon finom, de rengeteg áványi anyagot is tartalmaz. Fogyasztásával fedezhetjük a napi ajánlott káliumfogyasztásunk 12%-át, C és B6 vitaminfogyasztásunk 20%-át és mindemellett rostokban is gazdag.  A banánt sokféle módon fogyaszthatjuk: meghámozva, turmixba keverve, müzlibe darabolva, természetes cukorforrásként süteményekhez adva.
Fogyókúrázóknak azonban nem ajánlott, nem csak azért, mert viszonylag magas a szénhidráttartalma, hanem azért, mert gyorsfelszívódású szénhidrát, vagyis megdobja a vércukorszintet, s amikor az visszaesik, éhségérzetet idéz elő.

A héjában is van a vitamin

Hámozva esszük. Talán eszünkbe se jut, hogy a banánban lévő ásványi anyagok és vitaminok megtalálhatóak a héjában is. Egyes táplálkozástudományi szakemberek szerint, ha a jótékony hatásaiból még többet akarunk magunkévá tenni, együk meg a héját is, ne csak a gyümölcsöt. Annál is inkább, mert a héjában szinte nincs is kalória.

„Rostfogyasztásunkat 10 %-kal növelhetjük”, szorgalmazza a banánhéj fogyasztását Susie Burell ausztrál táplálkozási szakértő, hozzátéve: „a banán héjának elfogyasztásával 20 %-kal több B6 és C vitaminhoz juthat a szervezetünk. Továbbá kiváló kálium és magnéziumforrás.” A banánhéj erősíti az immunrendszert, és még a zsírpárnáktól is segít megszabadulni.

Javaslata szerint a banán héját ne nyersen feldarabolva fogyasszuk el, hanem főzzük puhára, így a az abban található tápanyagok könnyebben emészthetők. Főzés után felhasználhatjuk smoothiehoz vagy egyéb receptekben.

Burell szerint a banánhéj színe mögött táplálkozástudományi magyarázat is rejlik. A zöld banánhéj rengeteg triptofán aminosavat tartalmaz, elősegíti a szerotonin enzim termelését, mely a jó hangulatért és a nyugodt alvásunkért felelős. Továbbá gazdag rostokban, mely jót tesz az emésztésnek és szabályozza a koleszterinszintet. Az érett sárga banánnak magas az antioxidáns tartalma, mely fontos a rákmegelőzésben.

Enni vagy nem enni

A banánhéj tehát ehető, de mielőtt belekezdenénk diétás étrendünkbe való beillesztésébe, tanácsos utána nézni, vajon van tudományosan bizonyított eredménye a banánhéj fogyókúrára gyakorolt pozitív hatásának vagy nincs.

„Semmilyen tudományos kutatási eredmény nem támasztja alá, hogy a banánhéj segít a fogyásban”, állítja Cynthya Sass, a health.com táplálkozási szakírója. „Az igaz, hogy a különböző tápanyagok, mint az élelmi rostok, pre biotikumok és antioxidánsok segítik a fogyást, de nincs olyan kutatás, mely igazolná a banánhéj hasonló tulajdonságait”.

Nincs tudományosan alátámasztott adat arról sem, hogy a súlyvesztés érdekében pontosan hogyan készítsük el a banán héját, és milyen színű gyümölcshéjat érdemes fogyasztani. Továbbá arra sem kaptunk még választ, hogy egy bizonyos mennyiség elfogyasztása bizonyos idő alatt valóban fogyást eredményez vagy sem. Ennek tudatában Sass nem javasolja a banánhéj beillesztését a diétás étrendbe.

Ha kedvet kapsz a próbához

A banánhéj fogyasztása csak a mi kultúránkban újdonság, az ázsiai országokban teljesen megszokott, főzés során használatos alapanyagnak számít. Így aztán, ha mégis úgy döntünk, hogy különlegességként kipróbáljuk a banánhéj-főzőcskét, csak bio banánt használjunk. És mossuk meg jól a gyümölcs héját, hogy az esetleges növényvédő szerek maradékaitól és a szennyeződésektől megszabadítsuk. Fogyasztás előtt a két végét vágjuk le, mert a gyümölcs egyik részén szinte teljesen fás a szár, ez fogyaszthatatlan. A másik vége pedig barna, ami szintén használhatatlan.

Kezdjük a fogyasztást kis mennyiséggel, így nem ronthatjuk el az ételünk vagy italunk ízét. Ha túl sokat használunk, számunkra szokatlan íze lehet az elkészített fogásoknak.

Kötélverő Andrea