Hogyan meditálj útközben

A meditáció rendkívül hatásos a negatív stressz leküzdésében. S nem is kell feltétlenül egy csöndes sarkot keresned ahhoz, hogy lazító hatását élvezhesd. Mutatjuk azokat a meditálási lehetőségeket, amelyeket elvégezhetsz útközben, míg beérsz reggel a munkahelyedre.

A meditálás egyáltalán nem arról szól, hogy nem gondolsz semmire, sokkal inkább arról, hogy nem hagyod, hogy a gondolataid gúzsba kössenek. Ez persze rendkívül nehéz, ha sok terhes feladat és gond nyomaszt. De korántsem lehetetlen, s ha betartod az alábbi tippeket, sokkal jobban indul majd a reggel. Meglátod, hamarosan a meditáció szerelmese leszel.

  1. Sétálj a megállóig

Még akkor is, ha csak egy-két percről van szó, amíg odaérsz a buszmegállóba vagy a metró aluljáróba, használd ki az időt, és sétálj tudatosan. Ahelyett, hogy rohansz és hagyod, hogy az elvégzendő feladataid kavarogjanak a fejedben, vagy előre végigpörgetsz magadban egy kemény vitát a főnököddel, esetleg valamely munkatársaddal, kellőképpen fel is paprikázva magad, lazulj el. Lazíts tudatosan: nézz körül, és koncentrálj a környezetedre.

Figyeld meg, mit látsz útközben, figyelj a földre, járdára, ahogyan lépkedsz rajta. Ez a módszer segíteni fog abban, hogy az elméd felszabaduljon a nyomasztó dolgok alól, amelyek egyébként leterhelnék.

  1. Meditálj a metrón

A lazításnak nem kell véget érnie a buszmegállóban vagy az aluljáróban. Azért persze a táskád, szatyrod helyezd biztonságba. Aztán kezdj el figyelni a légzésedre: egyenletesen szívd be a levegőt a hasadba (ne a mellkasodba), majd fújd ki. Figyeld meg, hány megállón át vagy képes a légzésedre koncentrálni. Minél többet bírsz majd, annál jobban fel is élénkít ez a módszer.

Tettre késznek fogod érezni magad, mire megérkezel a munkahelyedre. Így ahelyett, hogy azon rágódnál, mit mondasz majd a fontos meetingen, lélekben megerősödve készülsz fel rá. Meglátod, sokkal jobban fog menni a megbeszélés vagy prezentációd is, mint gondolnád.

  1. Beszélgess figyelmesen

A legtöbb esetben, amikor kommunikálunk, megosztjuk a figyelmünket. Részben arra figyelünk, amit beszélgetőpartnerünk mond, részben pedig azon gondolkozunk, hogyan fogunk reagálni az elhangzottakra.

Ha azonban arra koncentrálunk, hogy (szinte) teljes figyelmünket a másikra fordítsuk, abból két jó dolog is származik: egyrészt beszélgetőtársunk megérzi a kitüntetett fókuszunkat, s ettől jobban fogja érezni magát, másrészt mi magunk is a „készenléti” helyett egy ellazult, kellemes állapotba kerülünk.

  1. Fogadd el a gondolataidat

„Nem tudom kiverni a fejemből a nyomasztó gondolatokat” – nagyon sok esetben ezen bukik meg a meditáció. Próbálod, próbálod, még jobban próbálod, de nem megy… A megoldás azonban meglepően egyszerű: nem küzdeni kell a gondolatokkal, hanem elfogadni azokat.

Kezeld a felmerülő gondolatokat úgy, mint ha az időjárás változásait szemlélnéd. Nézd meg, hogy mi az aktuális előrejelzés: rendkívül borongós, esős-szeles idő lesz vagy kisüthet esetleg a nap is. De ne bíráld, ne értékeld és ne magyarázd, ne akarj változtatni rajta, csak figyelj a belső állapotodra. Ez a kulcsa annak, hogy le tudj válni azokról a gondolatokról, amelyek kínoznak.

A meditáció trükkös dolog: minél jobban próbálod, erőlteted, annál kevésbé fog sikerülni. Ez egy természetes, szinte automatikusan beinduló folyamat, amely rendkívül kevés erőfeszítést igényel – ezért nem megy, ha erőltetni próbálod.

  1. Lélegezz szabályosan

Ülj le az asztal mellé, s kezdj el a légzésedre fókuszálni. Nem kell becsukni a szemed, sem törökülésbe helyezkednek, elég csak pár perc, amit azzal töltesz, hogy ellazítod a tested, és az orrod hegyére koncentrálsz, megfigyelve, hogyan áramlik ki és be a levegő. Aztán jöhet a munka.