Hogyan szabaduljunk meg az ünnepi túlsúlytól

Ne kezdjünk őrült és eredménytelen diétázásba. Adjuk le a plusz kilókat gyors, de észszerű ütemben. Töltsük fel magunkat energiával és érezzük közben jól magunkat. Mutatjuk, hogyan.

A téli ünnepek sokunknál jelentenek egyet a túl sok evéssel (ha még oly finom is volt minden) és a túl kevés alvással (ha még oly izgalmasan és hangulatosan telt is a mulatozás). A negatív következményekkel pedig január első napjaiban rögtön szembesülünk is: felugrott 3 kiló plusz, energiaszintünk a pincében, s olyan puffadtnak és gömbölyűnek érezzük magunkat, akár egy hóember… Mit tehetünk, hogy megszabaduljunk a súlyfeleslegtől és jobban érezzük magunkat a bőrünkben?

Nem kell hozzá más, mint betartanunk néhány alapvető szabályt.

Étkezzünk rendszeresen, meghatározott időben

Kezdjük az étkezések megregulázásával a súlycsökkentő programunkat. Tervezzük meg gondosan, mit mikor eszünk, és tartsuk magunkat ehhez. Minta: Indítsuk a reggelt egy pohár citromos meleg vízzel, közvetlenül ébredés után. A hidratálás ilyenkor elsődleges fontosságú, a C-vitamin pedig segít a méregtelenítésben. A reggelit fogyasszuk el az ébredést követő egy órán belül. A tízórait és az uzsonnát a reggelit, illetve ebédet követő harmadik órára tervezzük be. A vacsorát igyekezzünk este 8 óra előtt megenni, 10 órakor pedig irány az ágy és a pihentető alvás. Igen, kissé túl szigorúnak tűnhet, de az első heteket követően könnyen szokássá válik, s a szervezeted meg fogja hálálni a rendszerességet.

Fogyasszunk több folyadékot (leginkább vizet)

A karácsonyi ételek főként szénhidrátokban és zsírban gazdagok, amit különféle alkoholos italokkal (vagy cukros üdítőkkel) szokás kísérni. A vízivás (néhány csésze forró zöld teával kiegészítve) különösen fontos az ünnep utáni időszakban, mert segít gyorsan méregteleníteni a szervezetet. A folyadék szépen átmossa szervezeted, támogatja az emésztést, a tea ráadásul természetes vízhajtóként is működik.

Hetente egyszer bűnözhetünk

Nagyszerű és nagyon fontos szabály, amelyet érdemes mindenkinek betartania, aki egészségesebb életmódra szeretne átállni. A dolog rendkívül egyszerű: minden héten egyszer engedjünk a kísértésnek, és bátran csaljuk meg az egészséges étrendünket, s együk azt, amit igazán kívánunk. Ez hozzásegít ahhoz, hogy a hét többi napján könnyedén tudjunk alacsonyabb energiatartalmú, egészséges étkeket enni.

Sokszor ugyanis azért nem sikerül a súlycsökkentés, mert a diétázó egyszerűen kiiktatja az étrendjéből azokat az ételeket, amelyeket igazán szeret (és amelyeket hizlalónak bélyegez). Aztán egy idő után ezek elkezdenek borzasztóan hiányozni, és az ember idegessé válik, amiért nem ehet olyan ételeket, amelyek elfogyasztása igazán élvezetes. Végül feladja, és ráveti magát egyik fullkalóriás étel után a másikra, aminek hízás lesz a vége.

Ezért, hogy egyensúlyban maradjunk, érdemes beiktatni egy-egy csali étket hetente. Ám a legjobb, ha ezt a hétvégén és vacsorára esszük: így elkerülhetjük, hogy aznap ne folytassuk már a sort és ne váljon a csalievés hétköznapi rutinná. Mert egy ilyen étekről van szó egy héten, nem többről!

Kerüljük az alkoholt

Miután a karácsonyi-szilveszteri mulatozások során rendszerint sok alkohol fogy, ha mi is jócskán kivettük a részünket a fogyasztásból, tartsunk egy hónap szünetet: szóljon a január a méregtelenítéssel egybekötött alakformálásról. Az alkohol ugyanis sokszor a fogyás útjában áll: a szervezetünk a lebontásával van elfoglalva ahelyett, hogy az utolsó étkezéskor bevitt kalóriákat égetné. Ezáltal pedig egy dekát sem fogyunk.

Tornázzunk rendszeresen

Persze, a napi 1 óra heti hatszor azoknak ajánlott, akik amúgy is aktív életvitelt folytatnak, s korábban is rendszeresen sportoltak, csak az ünnepek alatt pihenőt tartottak. Az egészséges súlyvesztéshez ugyanakkor elengedhetetlen a fizikai aktivitás, amit azonban mindenki a saját tempójában és egészségi állapotához mérten kezdjen el.

Aki sportol, több kalóriát éget: már akkor is, ha a kanapéra roskadás helyett egy lassú és óvatos 20 perces tornával, tánccal vagy sétával kezdi a testmozgást, mondjuk kétnaponta. Idővel a mozgás intenzitása és gyakorisága is növelhető. A sportosabb típusok bátran kísérletezhetnek a különböző sporttevékenységek kombinálásával, például kiegészíthetik a futást egy kis jógával vagy súlyemeléssel. De ne feledjük, a heti egyszeri pihenés legalább olyan fontos, mint a hat napi mozgás…

Ne hagyjuk ki a kis étkezéseket

Ne éheztessük magunkat, harapjunk valamit 3-4 óránként. Mivel a gyomor izmai kitágulnak a nagy karácsonyi lakomák miatt, ezért farkaséhesen ilyenkor hajlamosak vagyunk sokkal többet enni, míg elérkezik a jóllakottság érzése. Érjük el, hogy gyomrunk kapacitása csökkenjen úgy, hogy nem várjuk meg, míg éhezünk: ha kis adagokban többször eszünk.

Csökkentsük a szénhidrátbevitelt és együnk több rostosat

Eszünkbe ne jusson kiiktatni a szénhidrátokat az étrendünkből: gyors energiát nyerhetünk belőlük, és ha rendszeresen sportolunk, különösen fontos, hogy szerepeljenek az étrendünkben. Azonban nem mindegy, hogy mennyi és hogy milyen szénhidrátot fogyasztunk. A jó szénhidrátok közé tartozik például a zab, az édesburgonya, a bab vagy a quinoa. Emellett nem árt, ha a rostbevitelre külön figyelmet fordítunk, hogy megtámogassuk az emésztésünket.

A vízben oldható és nem oldható rostok is segítségünkre lehetnek. A vízoldékony rostok – mint például a zab, len- és chia mag, babfélék és piros erdei gyümölcsök – hamar meghozzák a jóllakottság érzését, a vízben nem oldható fajták pedig – mint a barna rizs, búza és zöldségfélék – segítenek megtisztítani a bélrendszert a lerakódott salakanyagoktól.

 Aludjunk 8 órát naponta

Az egészséges alvás legalább olyan fontos a súlycsökkentés szempontjából, mint az egészséges étkezés. Hogy miért? Nos, az éjszakai alváshiány könnyen okozhat napközben evésrohamokat, azáltal, hogy becsapja két hormon működését: a grelinét és a leptinét. A grelin hatására jelek sorjáznak az agyba, amelyek azt az üzenetet hordozzák, hogy itt az ideje enni. Ha pedig keveset alszunk, több grelint hormont termelünk. A leptinnek ezzel szemben az a dolga, hogy azt jelezze, mikor kellene letenned a villát. A leptin szint azonban csökken, ha túl keveset alszol. A kettő együtt tehát könnyen túlevést generál.

 Ne halogassuk a dolgot

Jellemzően holnaptól szoktuk a diétákat elkezdeni, s ezek azok a holnapok, amelyek valahogy sosem válnak mává… Kezdjük el most rögtön az átállást. A halogatással csak azt érjük el, hogy még több sütit tömünk magunkba, amire valójában nem is igazán vágytunk.