Abszurd diéták

A diéta nagy üzlet, így az abszurd módszerek is hódítanak, amelyek inkább károsak, mint hatékonyak. Nézzünk meg nyolcat, elrettentésül.

Vércsoport diéta

Sokan úgy gondolják, a vércsoport – A, B, AB, vagy O – egyfajta előrejelzője és meghatározója a személyiségnek is. A 90-es években ez a feltevés odáig erősödött, hogy terjedni kezdett a vércsoport diéta is, amely azon alapul, hogy ki-ki akkor támogatja a szervezete egyensúlyát, étkezik egészségesen, ha vércsoportjának megfelelően válogat az élelmiszerek között. Így például az A vércsoportba tartozók kerüljék a húst, a tejtermékeket,  egyenek szóját, zöldséget, ananászt…

Ez pont olyan, mint egy vegetáriánus étrend, a többi vércsoport-diéta ennél sokrétűbb és megengedőbb, de ha alkalmazkodsz hozzá és betartod, elég drága mulatság lesz, és igazából nincs rá bizonyíték, hogy ez a diéta valójában hasznos, és csökkenti a betegségek kockázatát.

Káposztaleves evők

A hóbortos, de nem veszélytelen fogyókúrás módszerek sorában előkelő helyet vívott ki a káposztaleves-diéta. Lényege: mondj le minden élelmiszerről, kivéve a káposztalevest. Garantáltan fogyásnak indulsz. De képzeld el azt is, hogy hét napig csak ezt a levest eszed, milyen egyhangú és unalmas lesz… Valójában nem eszel semmit, (még ha kicsit bűnözöl is egy kávé vagy egy paradicsomital erejéig) egy percig se gondold, hogy a szervezetedet nem terheli meg.

Ez az étrend nemcsak alacsony kalóriatartalmú, de zsírszegény, alacsony a fehérje-  és tápanyagtartalma is – ezáltal valójában folyadékot tudsz veszíteni, de semmiképpen sem zsírt. Azt cipeled tovább a nem kívánt helyén és a nem kívánt mennyiségben.

Almaecet hívők

Az almaecet egészséges étrendkiegészítő. Jótékony a hatása a vércukorszintre. Diétának azonban veszélyes. Mert a napi könnyű, joghurtos, zöldséges, soványsonkás diéta visszatérő eleme a két evőkanálnyi almaecet, naponta háromszor.  Az ecet azonban savas, mértéken túli fogyasztása károsíthatja a nyelőcsövet és a fogzománcot is, gyengíti a csontokat, és több gyógyszerrel is hátrányos a kölcsönhatása. Amúgy meg jusson eszedbe: nagyanyáink hányszor használták ablaktisztításhoz, a kávéfőző vízkövének eltávolításához…

Orvosi konzultáció nélkül eszedbe ne jusson, mert beteg szervezetnek kifejezetten hátrányos.

HCG-hormon diéta

A HCG diéta amilyen csábító, olyan veszélyes. Egy hónap alatt akár 12 kilót is fogyhatsz, ha a terhes nők vizeletéből kivont HCG hormonnal kezeled-kezelteted megad. A HCG hormon hatására ugyanis a szervezet elhiszi, hogy terhes, így felgyorsul az anyagcsere.

Csakhogy ez a módszer a mértéktartónál is drasztikusabb diétát követel, a napi kalória bevitelt 500 egységre kell korlátozni. Egy felnőtt nő napi szükséglete 2000-2200 kalória. Ha ezt a módszert választod, többszörös veszélynek vagy kitéve.

Először is eszméletlenül éhezel, ami károsítja a szervezeted, hiszen nem jut hozzá a megfelelő táplálékhoz. Másodszor, ha illegálisan veszed a készítményt, mondjuk az interneten rendelve, fogalmad sincs, mit tartalmaz az ampulla, a tabletta vagy a csepp. Harmadrészt a HCG-t csak szigorú orvosi felügyelet mellett és csak különösen indokolt esetben alkalmazza a gyógyászat is, mert többek között meddőséghez és trombózishoz vezethet.

Gondold végig, ha napi 500 kalóriára csökkented az energiabevitelt, minden kellék nélkül is fogyásnak indulsz, soványabb leszel, csak épp a szervezeted és az egészséged sínyli meg.

Bébiétel fogyókúra

A bébiétel drága, egy üveg 500 forint, s ez átlag 200 gramm, mintegy 160-190 kalória. Először rágni felejtesz el, aztán az étkezéstől megy el a kedved. Mert a bébiételek egy része, és ez a nagyobbik, nem felnőttnek való, az ízvilága sem, nemhogy a pépessége. Egyneműsített hús, zöldség, gyümölcs… Ha megállod, hogy napi 5 üvegnél nem eszel többet, akkor ugyan kevés kalóriát viszel be, de két vendéglői menüsort ehetnél ennyi pénzért, és még egy üdítőre is telne. Igaz, néhány üveg bébiétellel a táskádban könnyen követhető az intelem, naponta legalább ötször egyél és mindig keveset…

A bébiétel egy felnőtt fél fogára sem elég, így aztán előfordulhat, hogy a tervezettnél jóval többet eszel, s közben elfelejted, nem minden bébiétel alacsony kalóriatartalmú.

Galandféregnyelők

Galandféreg kapszulát rendelhetsz magadnak interneten, miután lenyelted, jöhet a fogyás, hisz a férgek mindent felfalnak előled. Egyrészt fogalmad sem lesz, valójában honnan származik a galandféreg, s mit hurcolt magával a szervezetedbe. Másrészt a bélparaziták éhesek, s ha esznek, hát növekednek. Benned. Akár kilenc méteresre! Fájni fog a hasad, és még bele is halhatsz. Persze, ha idejében orvoshoz fordulsz, egy féregírtó gyógyszerrel megszabadítanak tőlük, de nehogy azt tervezd, mégis csak lenyeled, aztán, ha már eleget fogytál, kéred a gyógyszert…

A galandféreg veszélyes, mielőtt elfelednéd, írd le százszor, a biztonság kedvéért.

Limonádén élők

Egyszerű a menetrendje: tíz napig nem ehetsz, csak ihatsz, de csak és kizárólag juharszirupos limonádét, cayenne-i borssal. Naponta hatszor. Nem írjuk ide azon sztárok nevét, akik hisznek benne. Mert még példát vennél róluk. Persze, hogy fogysz, ha nem eszel… de nem zsírt, hanem izmot veszítesz. Tápanyaghoz közben nem jut a szervezeted, így aztán lehet, hogy az első napon még jól is érzed magad, szinte felfrissülsz, de a harmadiktól csak szenvedsz, mozdulni is alig lesz erőd – közben pedig a citromsavtól a bélflórád alighanem örömtáncot lejt odabenn… Egyéb mellékhatások: ingerlékenység, fáradtság és hányinger.

Eredetileg s hajdan háromnapos tisztítókúrának szánta a kitalálója, a modern idők tornázták fel a napok számát tízre.

Alvás diéta

Egy jó és kiadós, legalább hat órás éjszakai alvás – az inzulinnak köszönhetően – zsírt éget, és ha nem is kilóktól, de jó néhány dekagrammtól szabadít meg reggelre. Ha keveset alszol, ötven százalékkal nő az esélye, hogy ugyanazon körülmények között elhízottabb leszel, mint azok, akik hat óránál többet alszanak. Ebből kiindulva azonban nem következik – és ezt bizony vizsgálták is –, hogy ha csak eszel és alszol egy héten át, jóval karcsúbb leszel. Az sem mindegy alapesetben, hogy délután és este fehérjedús vagy szénhidráttal teli étkeket veszel magadhoz.