Tetkó trendek

Halálfejek, pillangók, dátumok. Manapság már nem szokatlan tetováltatni, de vajon mit árul el egy-egy minta a viselőjéről és annak korosztályáról?

Hogy alakult ki a séma?

Az emberek már időszámításunk előtt is díszítették a testüket, a tetoválás művészete valójában egyidős az emberiséggel. Míg a keleti kultúrákban főleg vallási okokból és a hierarchia megjelöléseként használták a motívumokat, addig a modern nyugati világban sokáig inkább a bűnözők megbélyegzésére szolgált.

Kezdetben a tengerészek körében volt elterjedt, miután Cook kapitány és legénysége a 18. században népszerűvé tette Európában, később azonban eltűnt a köztudatból, míg a bandák újra el nem kezdték használni. Nem csak a minta, de annak helye is komoly jelentéssel bírt. Például a kulcscsonton 8 ágú csillagot viselők komoly bűncselekmény elkövetői voltak, a koponyákat pedig rendszerint a gyilkosok viselték.

Ahogy az idők során széles körben elterjedtek a különböző motívumok, úgy mosódtak el a határok a jelentésük között is, így például ma már bárki viselhet koponyás mintákat vagy 8 ágú csillagot anélkül, hogy bűnözőként tekintenének rá. És ahogy a tetkók népszerűsége egyre nőtt, úgy alakultak ki időközben különböző trendek is.

A trendek pedig változnak. 10-15 évvel ezelőtt a nagy, vastagvonalas nonfiguratív tetoválások hódítottak, mert könnyű volt őket elkészíteni, és azok számára is vonzó volt, akik nem tudtak választani a különböző minták közül. Napjainkban azonban már a minimalista tetoválások a legnépszerűbbek, vékony vonalvezetéssel, finom árnyékokkal, hiszen ezeket a mintákat már sokkal könnyebb eltakarni, esetleg eltávolítani is.

Fiatalok divatja

Számtalan oka lehet annak, hogy valaki tetováltat. Például fontos pillanatokat, valaki iránti szeretetet, tiszteletet örökít meg. Hovatartozást jelképez vele, felhívja magára a figyelmet, vagy esetleges bőrhibákat tűntet el vele.

A fiatalok körében jellemzően a trendkövetés a fő motiváció. A legtöbben az aktuális divat szerint alakítják a mintáikat, és akár el is takarják a régebbi motívumokat, ha azok már nem igazodnak a legújabb, legkedveltebb stílusokhoz.

A fiatal nők és férfiak körében is eltérnek a trendek, a lányok a virágos, a fiúk a tengerész vagy vallási képeket kedvelik jobban. De természetesen mindig vannak olyan minták, amelyeket mindkét nem előszeretettel tetováltat. Míg a 2000-es évek elején mindenki végtelen jelet akart magára varratni, napjainkban az unisex minták, a mandalák és geometriai alakzatok dominálnak. Ezek a minták ráadásul jól kombinálhatók, és gyakorlatilag mindennel összekapcsolhatók, nagy területeket tudnak lefedni, illetve háttérként is jól funkcionálnak összetett minták esetén. Nem utolsó sorban pedig minimális alakítással egy-egy ilyen minta azonnal egy kicsit „nőiesebbé” vagy „férfiasabbá” lehet alakítani.

Dívik a közös tetoválások népszerűsége is. Nagyon sok fiatal választ közös mintát, amit a szerelmükkel, a barátnőikkel vagy a testvéreikkel viselnek közösen, egyfajta összetartozást jelképezve.

Korábban csak a tehetősebb emberek engedhették meg maguknak, hogy tetováltassanak, ehhez képest manapság már a tinik is előszeretettel varratnak. Számukra kevésbé bírnak jelentőséggel a különböző minták, sok esetben azért ülnek egy tetováló székébe, mert nem akarnak kilógni a sorból.

Idősebbek bátorsága

A fiatalabbak körében elterjedtek a feltűnő helyen lévő, nagyobb kiterjedésű, egész kart, hátat, lábat beborító minták. Az idősebb generációk ezzel szemben még mindig főként érzelmi alapon tetováltatnak, és kisebb, de számukra fontos jelentéssel bíró motívumokat választanak, azokat is inkább kevésbé látható helyen viselik. Náluk főként a személyes kötődésnek van szerepe, hisz legtöbben a gyerekeikkel, unokáikkal kapcsolatos mintát, illetve emléktetoválásokat szeretnének viselni. Ezek közül is manapság a legnépszerűbb motívumok közé tartozik a fényképekről készült vonalrajzok, melyeken a viselőjük számára fontos családtagok szerepelnek, de a vonalrajzok egyszerűsége miatt kis méretben, kevésbé feltűnő helyekre is könnyen tetoválhatóak.

A közép és idősebb korosztályokat övező sztereotípiák, miszerint a ráncos, idős bőrön csúnya a tetoválás, és nem illik mutogatni, megdőlni látszanak, az emberek sokkal elfogadóbbak lettek. Emiatt ez a generáció is bátrabban választ nagyobb, színesebb, szembe tűnőbb tetoválásokat, de az ő esetükben ezeknek is személyesebb jelentése van.

Örök klasszikusok

Vannak persze kortalan motívumok, amelyek minden trendtől függetlenül örökérvényűek, és sosem mennek ki a divatból, mint például a törzsi tetoválások, és a japán minták, melyek újra és újra fénykorukat élik, és sokszor még be is tudnak épülni az aktuális trendekbe. Ezek népszerűsége kettős jelentőséggel bír, egyrészt vannak, akik szimplán a divat miatt választják őket, másrészt pedig ezek a motívumok bírnak a legtöbb jelentéssel, így sokan inkább a mögöttes tartalom miatt részesítik előnyben.

Mazuk Alexandra