Sírd ki magad! De hol a legjobb?

Van néhány helyzet és helyszín, amikor és ahol jobb, ha szabadon engedjük könnyeinket. Mert a sírás ilyenkor elhozza a valódi megkönnyebbülést és megnyugvást…

  1. Moziban

A szomorú mozifilmek sírást kiváltva okozhatnak katartikus élményt. Ez a mozzanat pedig beindíthat egy teljes folyamatot, amelynek egy régóta szorongató, ám újból és újból elnyomott sérülés feldolgozása lehet a vége.

Egy sírós mozi segíthet elindítani a feldolgozás ciklusát azáltal, hogy olyan érzelmi kapcsolókat ingerel, amelyek a mélyre ásott negatív élményünkhöz kötődnek. Ez azonban csak a kezdet. Miután a felszínre kerültek, kezdenünk is kell valamit ezekkel az érzelmekkel, elhelyeznünk, rendszereznünk, végiggondolnunk… Így kerül majd a folyamat végén a helyére az a fájdalmas szakítás, baráti cserbenhagyás vagy szülői konfliktus, ami valójában már régóta nyomasztott bennünket.

  1. Vízparton vagy zuhany alatt

Már csak a víz látványa és a párás levegő illata is elég ahhoz, hogy klasszisokkal jobban érezzük magunkat. A víz varázsereje alapvetően abban rejlik, hogy jó érzést keltő dopamin hormont szabadít fel a szervezetünkben, amelynek hatására nyomban enyhül a distressz, amivel éppen küzdünk. A sírásnak is stresszenyhítő hatása van, így a vízben való sírás megduplázva hozza el a megnyugvás érzését. Sőt, a zuhany alatti sírás is képes imitálni ezt a hatást…

  1. Nyilvános helyen

Persze, kétségbeesetten igyekszel, hogy ez ne történjen meg. Ám ha mégis, meglátod, nem is olyan katasztrofális, ha nyilvános helyen tör rád a sírás. Legyen az a liftben, a lépcsőházban vagy a buszon, az emberek többsége nem viszonyul negatívan ahhoz, ha valakit sírni lát. Sőt, az ellenkezője a jellemző: kedvességgel és szimpátiával fordulnak a könnyező felé.

A könnyek azt jelzik, hogy sérülékeny vagy és megbántott, s ez a jó érzésű emberekből segítő szándékot vált ki – biztatást, kedves szavakat és egyéb megnyugtató gesztusokat indukál. Te pedig rögtön nem fogod olyan elesettnek érezni magad.

  1. A barátnődnél

Az egyik legjobb és legbiztonságosabb hely, ahol szabadjára engedhet az érzelmeid, és sírhatsz egy jót. Hiszen biztos lehetsz benne, hogy a barátnőd megértéssel és empátiával fog reagálni – amit férfiaktól gyakorta előfordul, hogy nem kaphatsz meg. Sokkal inkább azt kapod, hogy szedd össze magad, amitől csak még rosszabbul érzed magad, és még nehezebb lesz összeszedni magad… A barátnőd azonban pontosan azt fogja mondani, amire szükséged van. Fél óra vele, és máris jobban érzed magad.