A sétáló nő

Sok mindent elárul egy nőről, hogyan sétál egyedül. Mesél többek közt arról, mennyire magabiztos, mennyire figyel másokra, mennyire szeretne megfelelni a környezetének – vagyis séta közben egy üzenetet küld magáról a világnak.

Íme, a legérdekesebb üzenetek.

Divatőrült

Tapasztaltad már, bizonyára, hogy egy veled szembejövő idegen nő mustrálóan végig néz rajtad, szemügyre vesz tetőtől talpig, és az sem érdekli, hogy észreveszed-e. Hidd el, sokszor még utánad is fordul…, hogy le ne maradjon valamiről.

Nos, ez az a típus, aki kényszeresen másokkal, mások külsőjével van elfoglalva, ahhoz méri magát, mert valójában a saját kinézetével nincs megelégedve. Akár igaza van, akár nincs, kényszeresen alulértékeli magát, és meg van győződve arról, rosszabbul néz ki a másiknál. Főleg, ha az, aki szembe jön vele, jól öltözött. Ennek a típusnak túl sok kitöltetlen ideje van, és alighanem többet költ magára, mint akit végigmustrál… Ha ez a típus közelit feléd, csak húzd ki magad, mosolyogj, és légy büszke a fölényedre.

Kirakatdíva

Ő az, aki nem másokat figyel, hanem önmagát monitorozza lépten, nyomon. Nem tud elmenni egy kirakat előtt úgy, hogy oda ne sandítson, oda nem fordítsa a fejét. De nem az érdekli, amit az üvegen túl lát, hanem, ami az üvegen tükröződik – vagyis önmaga.

Az önmonitorozók, vagyis az én-bemutatók a környezet által, vagy a magazinok és újságcikkek által elvárt képnek megfelelően viselkednek, folyamatosan szkennelik a külvilágot maguk körül, és próbálnak megfelelni a változó helyzetek teremtette elvárásoknak. A divatőrültekkel szemben ők nem téged fognak megnézni az utcán séta közben, hanem önmagukat a te szemedben!

Fényes csillag

Hisz önmaga ellenállhatatlanságában, és hisz abban, hogy ezzel a világ is egyetért. Számára nem a tökéletes külső a lényeg, hiszen hallott már boldogtalan szupermodellekről, és ismer elégedett  plus-sizesokat is narancsbőrrel.

Egy fényes csillag kitűnik a többiek közül, nem lehet őt nem észrevenni. Az ilyen típusú nőkkel elég gyakran találkozhatsz az utcán, miközben magányosan sétálnak, hiszen egy valóban magabiztos nő nem fél egyedül lenni, sőt kedveli az olyan helyzeteket, amikor kissé elmélyülve csak önmagával lehet. A legszembetűnőbb ismertető jele, hogy ragyog, gesztusai kecsesek, tökéletes a testtartása és határozott a járása. Mozgása hipnotikusan hat a férfiakra.

Nem érdekli, mit gondolnak róla, nyíltan vállalja önmagát, gondolatait, hitét, az érzéseit. Nem várja el a megerősítést, persze nem is veti meg, de ő önmagát erősíti meg. Séta közben nem keresi a szemkontaktust, viszont a figyelem megtalálja!

Mélabús

A mélabús ismertetőjegye az önbizalomhiány, és ez tükröződik az arcán, a hangjában és a mozdulataiban is. Úgy gondolja, nem született szerencsés csillagzat alatt. Mintha elszállt volna belőle minden pozitív energia.

Milyen a mozgása s tekintete annak a nőnek, akinek romokban hever az önbizalma? Nos, ahogy azt már Szepes Mária írónő oly kitűnően jellemezte: testtartása görnyedt, vállait összehúzza, melleit elrejti, takarja nőiessége elsődleges szimbólumát.

Arckifejezése fáradt, szomorú, keserű. Sokszor sápadt színű. Szemeiben szomorúság ül, tekintetében ott lapul a világ összes fájdalma. Az ilyen típusú nő szemeit séta közben csak ritkán láthatod, hiszen lehajtott fejével tekintete a föld felé mered.

Sztárjelölt

Két lábon járó magamutogató. Nem igényli a társaságot, de nem magányos, célja van egyedüllétének. Úgy viselkedik, mintha egyedül és csak ő lenne a fontos, mintha a világ számra ő volna a szükséges és elégséges feltétel.

Somoskői Nóra pszichológus véleménye szerint: „Az ilyen típusú nőknek látszólag nagy az önbizalmuk, holott sokszor ennek éppen az ellenkezője igaz, ugyanis saját belső hiányérzetüket kompenzálják viselkedésükkel, megjelenésükkel.”

A sztárjelölt viselkedése és öltözete is kihívó, figyelemfelkeltő, látszólag magabiztos, viszont egy dolog mégis elárulja őt, a fürkésző tekintete, amellyel titokban a közönségét keresi!

Zenebolond

Elzárkózik a világ és önmaga elöl is, örök társa a zene és a fülhallgató. Környezetével minimális a kommunikációja. Nem is veszi észre, hogy mozgásával állandóan zavart kelt vagy útban van. A zenebolondság valójában figyelemelterelés. Nincs üzenete a világ számára, és nem is fogad üzeneteket a környezetétől.

Egyfajta „biztonságos hálóban” mozognak. Személyiségük rejtve marad a kíváncsi tekintetek számára. Ha séta közben megfigyelni és kategorizálni támadna kedved, ne a fülhallgatós nőket válaszd, mert az túl könnyű lenne!

 Patócs Marika