Dúlával szülni

Szüléskor a kismamák sokszor érzik úgy, hogy kiszolgáltatottak. Az orvosok, szülésznők gyakran túlterheltek, nem kapnak tőlük mindenre kiterjedő tájékoztatást. Milyen jó is lenne olyankor egy tapasztalt asszonytársi segítő, aki már maga is szült, így értőn támogathatja, bátoríthatja a kismamát. Ezt a szerepet vállalja magára a dúla. Arról, hogy mi a szerepe, Nagy-Majoros Zsanettet kérdeztem. Maga is gyakorló dúla, és két gyermeke mellé szeptemberre várja a harmadik babáját.

Te is dúlával fogsz szülni?

A második gyermekem születésénél már jelen volt dúla. Olyan lelki és fizikai segítséget kaptam tőle, amit senki más nem tudott megadni. A férjem is ott volt a szülőszobában, de a férfiakhoz, érthetően, nem áll közel a szülés folyamata, az egészségügyi személyzet pedig sokszor túlterhelt, nem tud kellően személyes figyelmet fordítani a vajúdóra.

Mikor találkoztál először azzal a lehetőséggel, hogy dúlával is lehet szülni?

Az első gyermekem császármetszéssel jött a világra. Megviselt maga a szülés is, és az azt követő időszak is. Ezt követően sokat olvastam a szülésről, fórumokat böngésztem, ott találkoztam először a dúlasággal. Megtetszett az, hogy csak értem, csak a családomért dolgozik. Az, hogy ő nem kórházi alkalmazott, nincs más páciense, nem megy haza műszakváltáskor, lehetővé teszi, hogy a teljes figyelmét nekem, nekünk szentelje. Aztán jött a kislányom, az ő dúlás születése nagyon pozitív élmény volt.

Miben segített neked az, hogy jelen volt egy dúla?

Főleg a türelme számított sokat, az, hogy ott volt mellettem végig a szülőszobán, és tudtam, hogy számíthatok rá, illetve segítséget is nyújtott, zuhanyozni kísért, masszírozott. Tudta, hogy melyik szakaszban mire van szükségem. A szülésznővel ellentétben egy dúla nem végez egészségügyi munkát, például nem ad be injekciót, és döntéseket sem hoz a kismama helyett, ám lelki és fizikai támogatást nyújt: lehet, hogy borogatást ad, de lehet, csak beszélget és bátorít, ha arra van szüksége a kismamának.

Hogyan választottál dúlát?

Egy internetes csoportban bukkantam rá, leveleztünk, majd személyesen is találkoztunk. Stílusa, gondolkodásmódja hasonló, mint az enyém. Fontos szempont volt, hogy rendelkezett tapasztalattal a császármetszést követő természetes szüléssel kapcsolatban. Sok olyan anyuka van, akinek az első gyermeke császármetszéssel jön a világra, ezt azonban nem jól éli meg, és azt szeretné, ha a következő kisbabája természetes úton jönne a világra. Én is így éreztem. És ebben is számíthattam a dúla támogatására.

Szívesen látják-e a dúlákat a kórházak?

Kórházfüggő, hogy apa mellé beengedik-e, vagy sem. Van, ahol nem annyira elfogadott a dúla jelenléte, talán csak az ismeretlentől tartanak, máshol viszont kifejezetten szívesen látják. Viszont egy kísérőt mindenképp lehet vinni a szülőszobára, ez lehet az apa, vagy a dúla is. És azt a kismama dönti el.

Mi az apa szerepe akkor, ha ő is, és a dúla is jelen van a szülésnél?

Az apát is segíti a dúla, hogyan tud ő is tenni a kismamáért, illetve az apának így nem kell olyasmit tennie, ami tőle idegen. Érzelmileg is támogatja az apát. Ám az a legjobb, ha a dúla és az apa is jelen van a szülésnél, ha ez a pár mindkét tagjának a kívánsága.

Minden kismamának kell egy dúla?

Nem biztos, csak akkor, ha a kismama úgy érzi, szüksége van effajta támogatásra. A dúla lelkileg is felkészít a nagy eseményre, valamint információkat ad át, hogy a leendő anya megismerje a lehetőségeit, és felelős döntést hozzon. Előfordul, hogy csak a várandósság alatt találkozik a dúla a leendő szülőkkel, ám a szülésnél nincs jelen. De véleményem szerint jó, ha van valaki a szülőszobán, aki a kismamát értően támogatja. Mellette van, csak rá figyel. Az a tapasztalatom, hogy ahol dúla is jelen van a szülésnél, ott kevesebb komplikáció merül fel, például rövidebb a vajúdás, és kevesebb a császármetszés.

Simon Orsolya