A gyorsuló idő edzésformái

Akinek nincs magára heti kétszer 30 perce, annak a csodamódszerek sem segítenek, mert azok nincsenek – vallja Nánási Csilla személyi edző, a 17 Speedfitness & Power Plate Studio tulajdonosa.

Testnevelő tanárból lettél fitneszedző. Összegyűjtötted az ehhez szükséges képzettségeket. De hogyan kezdődött?

Testnevelő tanári szakon tanultam, és minden vágyam az volt, hogy a legjobb testnevelő tanár váljon belőlem. Másodévesen az egykori általános iskolám felkért, délutánonként tartsak aerobic órákat a szülőknek, tanároknak és a környékbelieknek. Örültem a lehetőségnek, már csak azért is, mert a nappali képzés mellett nehéz munkát találni. Aztán egyre jobban kezdett érdekelni az aerobic, így aztán belevágtam a testépítés-fitnesz sportedzői képzésbe, majd ezt még további, a fitneszhez kötődő kurzusok követték. A diploma után ugyan testnevelő tanárként kezdtem el dolgozni, de mellette továbbra is tartottam aerobic órákat.

Mikor gondoltad úgy, hogy egy saját fitnesz stúdiót kell létrehoznod? Miért érezted, hogy csak így valósíthatod meg a céljaidat?

A testnevelő tanári diploma megszerzése után wellness szakmenedzser szakra is jelentkeztem, ekkor már igencsak érdekelt a fitnesz-ipar háttere is. Végül otthagytam a testnevelői pályát, s bár tartottam fitnesz órákat, egy wellness-létesítményben kezdtem el dolgozni fitnesz instruktorként. Úgy tapasztaltam, hogy ezen a ranglétrán igen nehéz és szerencse kérdése is a felfelé haladás. Ekkor született meg bennem a gondolat, hogy egy kisebb, de saját fitnesztermet hozzak létre, mert a tudásom igazából a szakmai és immár menedzseri oldalról is megvolt hozzá.

Mi volt a terved a stúdióval, milyen célközönségben gondolkodtál?

Powerplate edzőként már korábban is dolgoztam, nagyon hiszek ennek az edzésmódszernek a hatásában. Erre és a speedfitnessre  akartam alapozni a stúdiót. Meg is találtam Budán a megfelelőt, ami épp eladósorba került. Sok az ülőmunka, egyre erősebb a mozgás iránti igény, de manapság kevés idejük van az embereknek a testedzésre. Hogy miért, abba most ne menjünk bele, de felértékelődött az idő és a hatékonyság szerepe. Az a két módszer, amire a stúdiót alapoztam, ebből a szempontból ideális. A budai stúdiónk éppen jó helyen van, a közelben található iskola is, bölcsőde is. Autóval is könnyen megközelíthető. Elsőként a környékbeliekre és a családanyákra alapoztam a vendégkörünket. Heti két-három harmincperces edzés. Könnyen elérhető és nem vesz el sok időt sem, aki ennyi időt sem tud magára fordítani, az csak a csodamódszerekben bízhat. Olyanok meg nincsenek.

Powerplate, hypoxi tréner, speedfitness. Erre a három fitneszgépre épül a stúdiód. Miért? 

Mindhárom edzésmódszer korszerű és fejlett technológián alapul. Orvosilag mind támogatott, egészséget károsító hatásuk nincs, de azt hiszem, mindig lesznek a szakmában olyanok, akik a maguk másfél órás gépes vagy más típusú óráját nem lesznek hajlandók összemérni egy félórás „rezegtetéssel”, és eredendően elutasítják ennek a hatékonyságát.  Szerintem nem az ellenkező oldalt kell meggyőzni, hanem a nyitottakat, az újdonságot keresőket rávenni, hogy kipróbálják. És tényleg bele lehet szeretni ezekbe a módszerekbe. Említettem már, sokkal kevesebb az időnk a testmozgásra, viszont sokkal nagyobb az igény is a testmozgásra. Igenis, a mai kor szellemével kell ezt a problémát megoldani, és erre a megoldást a rövidebb edzésidejű, teljes testet átdolgoztató, intenzív testedzés kínálja.

Milyen szempontokat veszel figyelembe egy új vendég edzésének megtervezésekor? És hogyan épül fel egy edzés?

Vannak olyan betegségek, korábbi műtétek, sérülések, amelyek nem teszik lehetővé ezt az edzésformát. Ezt előzetesen mindig megbeszéljük és egyeztetjük az új jelentkezővel. Rákérdezünk a sportolási szokásaira, mikor, mennyi ideig, milyen komolyan, milyen rendszeresen sportolt, miért hagyta abba, mit szeret vagy szeretett.  Ez az az alaphelyzet, amit figyelembe veszünk mindenkinél, mert segít abban, kizárjunk bizonyos gyakorlatokat, feladattípusokat, eszközöket. Az első órán teljes testet átmozgató alapgyakorlatokat végzünk, ekkor mérjük fel, mennyire edzett, mekkora teljesítményre képes az új vendégünk. S persze figyelünk a személyiségvonásaira, a kommunikációjára, hiszen ezt is figyelembe kell vennünk, amikor a pontos edzéstervét összeállítjuk.

Mennyire követed a fitneszipar fejlődését és változásait?

Szakmabeliként persze, hogy követem, de nem megszállottan. Járok más edzőtermekbe, ismerem a legjobb edzők munkásságát, figyelek az új sportszerekre és módszerekre is.  Ami megfog és hasznos lehet, azt beépítjük a saját edzésterveinkbe is.

Nemcsak vezeted a stúdiót, de nap, mint nap edzéseket is tartasz. Hogyan kerülöd el, hogy ne válj rutinossá?

Imádom a munkámat. Szeretek edzéseket tartani, szeretek az emberekkel dolgozni. Abban hiszek, hogy csak úgy lehet egy fitnesz-vállalkozás hiteles, ha szakmabeli tulajdonosként teljes szívvel és energiával benne vagyok. Ez úgy nem menne, ha mint tulajdonos, heti 2-szer csak besétálnék megnézni, hogyan mennek a dolgok. Nem gondolom azt, hogy a mindennapi jelenlétem nélkül nem működne jól a stúdió, de tudatosan építettem fel mindent, és minden folyamatában aktívan részt veszek. Kreatív a csapat, megbeszéljük és ki is próbáljuk az új ötleteket, eszközöket. Vannak vendégeink, akik már 3-4 éve, vagyis a kezdetektől hozzánk járnak edzeni. Az az igazi siker, hogy belső igényükké vált már a mozgás, és még ennyi év után is azt mondják, itt még mindig, minden nap lehet valami újra számítani.

Kuris Nikolett