A mantrázás fogyaszt…

Egy friss tanulmány bizonyítékot is szolgáltat ahhoz, hogy ha elhiszed, hogy helyesen fogsz táplálkozni és fogyni fogsz, akkor az segít abban, hogy ez így is történjen…

A trükk a következő: ahelyett, hogy ostoroznád magad, mondd azt magadnak, hogy egészségesen étkezel, szereted és kívánod az egészséges ételeket. A kutatók szerint ez valóban segít abban, hogy hamarosan egészséges evővé is válj.

A tudósok, akik tanulmányukat a Self & Identity című szaklapban publikálták, 124 nőt kértek meg arra, hogy vezessenek evésnaplót hat héten át. A nőket három csoportba osztották: az egyik csoportnak a táplálkozással kapcsolatos könyveket és egyéb írásos anyagokat adtak, a másik csoportot arra kérték, hogy írjanak olyan pozitív mondatokat, amelyek az egészséges táplálkozással kapcsolatosak, s ezeket vonatkoztassák saját magukra (pl. „egészségesen étkezem” vagy „gyümölcsevő vagyok”). A harmadik csoport sem információt, sem kérést nem kapott a kísérletvezetőktől.

A kísérlet azzal az eredménnyel zárult, hogy a pozitív állításokat tevő csoport jóval egészségesebb ételeket fogyasztott, mint a másik kettő, ami jól észlelhető volt már egy hónappal a vizsgálat kezdetét követően. Sőt, e csoport tagjai meg is tartották ezt az új felvett szokásukat a kísérlet befejeztéig, vagyis további két héten át, miközben azok a kísérleti személyek, akik a másik két csoportban elkezdtek az egészséges étkezésre átállni, sokkal nagyobb arányban adták fel ezt a kísérlet során.

Az egészséges mantrákat író csoport tagjai ráadásul átlagosan napi egy porcióval több egészséges ételt vettek magukhoz, mint a másik két csoportba tartozók.

A kutatók szerint tehát a mantrázás segíthet a jó szokások felvételében, de a rossz szokások elhagyásában is. Csak annyit kell mondanunk (sarkunkat kétszer egymáshoz ütve): „nagyon szeretem a zöld teát és utálom a cukros üdítőket”…