5 tévhit a jógáról

Nem vagyok elég vékony hozzá… sem elég ruganyos. Egyébként is, ez csak nyújtás, nem is igazi edzés, így egy kilót sem fogyhatok. Hm, nézzük, mi az igazság…

  1. Hajlékonynak kell lenned ahhoz, hogy jógázhass

Valószínűleg a legtöbb embert az tartja vissza a jóga kipróbálásától, hogy úgy gondolja, mivel nem éri el a lábujjait, egyáltalán nem tudja majd elvégezni a gyakorlatokat, így pedig a jógázás nem ér semmit. Az igazság az, hogy ezeknek az embereknek óriási szükségük volna a jógára: segítségével rengeteget fejleszthetnének az izmaikon, tartásukon, hajlékonyságukon.

Ma csak a térdünkig tudunk előrehajolni, egy hét múlva már egy picit tovább, a hónap végén pedig lehet, már a lábszár közepéig… Így megy ez. Hiszen, mint minden egyéb képesség, a jóga is gyakorlást igényel, s minél többet gyakoroljuk, annál hajlékonyabbá válunk általa. Természetesen fontos, hogy először a kezdőknek való kurzust válasszuk, s ahogyan fejlődünk, úgy léphetünk tovább a nehezebb gyakorlatok felé.

  1. Vékonynak kell lenned ahhoz, hogy jógázhass

Óriási tévedés. A jóga hatékony és élvezetes lehet mindenki számára, függetlenül attól, hogy milyen a testalkata. Sőt, nemcsak a gyakorló jógázók, de az oktatók között is találni telt idomú hölgyeket. Amerikában nemrég egész mozgalmat indítottak annak érdekében, hogy eloszlassa ezt a tévhitet: plus size oktatókkal és olyan klubokkal, amelyekben kifejezetten gömbölyded nőknek is tartanak jóga órákat.

  1. A jóga valójában nem igazi edzés

Ezt csak az állítja, aki még soha életében nem vett részt jógaórán. Kívülről nézve talán könnyűnek tűnhet, ám valójában nagyon nehéz, ha helyesen s a lehető legtökéletesebb módon szeretnénk elsajátítani a gyakorlatokat. Utóbbi egyébként csak hosszú éveken át tartó gyakorlással valósítható meg. Ám addig is, bármilyen szinten vagyunk, nagyon is fejlődünk: erősödünk, alakot formálunk, izmot fejlesztünk. A jóga ugyanis arról szól, hogy feszegetjük, s ezáltal mindig egy picit ki is toljuk a saját határainkat. A koncentrált légzés, az izmok megfeszítése és nyújtása, az egyensúlyérzékünk fejlesztése mind hozzájárul ahhoz, hogy a jógázás teljesen kikapcsoljon minket néhány órára a világból. Ez pedig a lelki egészségünkre is nagyszerűen hat.

  1. A jóga valami nagyon vallásos dolog

Bár Indiában, a jóga szülőföldjén kétségtelenül szorosan kapcsolódik ez a mozgásforma a buddhizmushoz és a hinduizmushoz, Európában és Amerikában ez kevésbé jellemző. Persze, lehet spirituális oldalról is megközelíteni, ha szeretnéd, de nem muszáj. Megmaradhat edzésnek is számodra, persze, majd meglátod, a mozgás jellege és a mozgás adta öröm mindenképpen jót tesz a lelkednek is.

  1. A férfiak nem jógáznak

Éppen ellenkezőleg. Sőt, a jógát valójában ők fejlesztették ki. Aztán elérkezett egy idő, amikor a nyugati világban kezdett cikivé válni a férfiak körében – ellenzői túl finom sportnak, hippi dolognak tartották. Ma azonban ismét egyre több férfi kezdi felfedezni a jógát, sőt, profi sportolók, atléták körében is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert kiegészítő edzésként.