5 hiba, amit megszív a bőröd…

Itt van öt hiba, amire nem is gondolsz, pedig igencsak felelős lehet azért, hogy nem igazán egészséges a bőröd. De valamennyi könnyen orvosolható.

1) Hetente cserélj párnahuzatot

Hiba: Alvás közben a szemeden, orrodon, füleden és a hajadon megtelepedő baktériumokat szépen összegyűjti a párnád. Akkor is, ha lefekvés előtt szorgalmasan és ügyesen mosod az arcod… minden este. A baktériumok előbb-utóbb kiülnek az arcodra is, bőrirritációt és pattanásokat okozva.

Megoldás: Hetente egyszer kapjon új huzatot a párnád, így elkerülheted, hogy a baktériumok kényelmesen berendezkedve lássanak munkához.

2) Tisztítsd meg a telefonod

Hiba: Ha így megy tovább, nemsokára mobiltelefonnal a kézben jönnek a gyerekek világra. Ez ellen nincs mit tiltakozni, de kérdezni azért lehet: mikor tisztítottad meg a mobilodat utoljára? Ja, hogy nem szoktad? Akkor jobb, ha tőlünk tudod, némely mobiltelefon szennyezettebb, mint egy vécécsésze… Ha állandóan pattanások ülnek ki az arcodra és a szád szélére, lehet, a telefonod a bűnös.

Megoldás: Töröld le a telefonod nedves törlőkendővel, amilyen gyakran csak szükséges. Ez különösen akkor fontos, ha nyilvános helyen használod, teszed az asztalra vagy mások is hozzáférhetnek.

3) Ne dugd az ujjad a tégelybe

Hiba: Minden alkalommal, amikor az ujjad a tégelybe mártod, hogy kedvenc krémed az arcodra-kezedre kenhesd, baktériumok sokaságát is adagolod hozzá. Amelyek aztán vígan növekednek és szaporodnak e megfelelő közegben… Te pedig csodálkozol, hogy a drága kence inkább árt, mint használ a bőrödnek.

Megoldás: Soha ne mártsd az ujjaidat egy krémes tégelybe. Használj fültisztító pálcikát, azt dugd a krémbe, és aztán vidd fel a bőrödre, kezedre. De kaphatsz már olyan tégelyt is, amely adagolja a benne lévő hatóanyagokat, s mivel zárt a rendszer, nem éri szennyeződés.

4) Tartsd tisztán a sminkecseted

Hiba: A sminkecseteket és –keféket naponta használod, tartod a fürdőszoba polcán, s gond nélkül veszed velük kezelésbe az arcod. Tegnap is, ma is, holnap is. A baktériumok pedig örömtáncot járnak… az arcodon.

Megoldás: Sminkeszközeidet szelíd, szappanos vízben mosd át hetente. A szemre való ecseteket havonta kétszer. Lágyan öblítsd le őket, s puha törülközővel itasd át. A keféket és ecseteket úgy tedd le száradni, megdöntve, hogy kicsit lejtsen a feje felé, így a víz nem ül meg a kötéseknél, és nem oldja a ragasztót sem.

5) Ne menj sminkkel aludni

Hiba: A legtöbben elfeledkeznek az esti és az éjszakára felkészítő arclemosásról, sminktisztításról. Ha mégsem, sokszor győz a rutin és néhány bevált mozdulat. Amiről persze előbb-utóbb kiderül, hogy nem elég, mert a smink, ha halványan is, de fennmaradt, épp annyira, hogy eltömje a pórusokat és megakadályozza a bőrsejtek természetes megújulását.

Megoldás: Szánj rá elegendő időt, és figyeld azt is, hogy az arctisztító kendődön mit látsz a sminkeltávolítás után. Ha még halványan ott a nyoma a sminknek, nem végeztél… Használj olajos vagy olajmenetes sminkeltávolítót, finoman masszírozd át vele az arcod, majd öblítsd le. Hetente egyszer bevethetsz a bőröd érdekében egy ismert márkájú arctisztító készüléket is, bár ez elég drága mulatság, el kell ismerni.