Izzasztó problémák és betegségek

Néhányunk nemcsak egy-egy forró nyári napon vagy kimerítő edzés közben izzad. Az izzadásnak egyéb okai is lehetnek, s következményük legjobb esetben az, hogy kínosan érezzük magunkat, legrosszabb esetben azonban életünket is veszélyeztetheti.

Hőhullámok

Rögtön a menopauza ugrik be, mint magyarázat, ám más okai is lehetnek a hullámokban elárasztó forróságnak. Némely gyógyszer vagy kezelés (például a kemoterápia) is járhat hőhullámokkal. A legtöbbször ennek a hormonszint változása az oka, amely összezavarja a hypothalamust, s az olyankor is túlfűtöttnek érzékeli a testet, amikor valójában nem az.

Általában egy hirtelen hőérzettel indul az arcon és a nyakon, amelyet kellemetlen előérzet is megelőzhet, s amely később átterjedhet más testtájakra is. A bőr nagyon forró tapintású lehet és ki is vörösödhet. E tünetek a néhány másodpercestől a néhány percesig is tarthatnak, miközben az arcról és a nyakról folyamatosan csurog az izzadság. Néhányan éjszaka élnek át ilyen élményt, s arról számolnak be, hogy ilyenkor izzadságtócsában ébrednek. Gyors szívverés és szédülés is kísérheti a hőhullámokat.

Miután kivizsgáltattuk magunkat és beazonosítottuk a probléma okát, néhány dolgot magunk is tehetünk, hogy enyhítsünk a helyzeten: kerüljük a stresszt, a koffeint, az alkoholt, a túl fűszeres ételeket és a túl forró hőmérsékletet. Hordjunk légáteresztő, könnyű anyagból (például pamutból) készült ruhákat. A hormonterápia és az E-vitamin pótlás is a bevett kezelési módszerek közé tartozik.

Szociális izzadás

Teljesen normális, ha olyan helyzetekben, amikor idegesek vagyunk, például állásinterjú vagy első randi előtt, izzadunk. Ezek a helyzetek a küzdelmet vagy a menekülést előkészítő reakciókat idéznek elő, amikor a szervezetnek gyorsan fel kell készülnie valamilyen fenyegetésre: felvállalni a konfrontációt vagy menekülésre fogni a dolgot. Persze, egy interjú vagy randi nem jelent valós fenyegetést, ám ezt az idegrendszered nem tudja…

Izzadást idéz elő a verejtékmirigyekben, hogy a tested megfelelően lehűtse a feltehetően veszélyes helyzetben. Persze, ennek az lesz a következménye, mivel már amúgy is ideges vagy, még jobban elkezd idegesíteni a tudat is, hogy a helyzet rosszabbodik: izzadásod mások észreveszik.

A legtöbb ember ilyen helyzetekben csak egy kissé izzad le, esetleg csupán a tenyere lesz nedves, ám vannak, akik extrémen izzadnak, s ennek többnyire egy szociális fóbia, túlzott idegesség, illetve pánikroham az oka. Így, ha a szociális izzadásod olyan fizikai tünetek is kísérik, mint légszomj vagy émelygés, esetleg akár tudattalanul is, de állandóan kerülöd az ilyen társas szituációkat, akkor ennek oka valószínűleg több, mint szimplán idegesség. Ilyenkor érdemes felkeresni egy pszichológust. A szociális fóbia hatékonyan kezelhető viselkedésterápiával, vagy esetleg antidepresszánssal, illetve más, nyugtató hatású gyógyszerekkel. A meditáció és légzőgyakorlatok kipróbálása is ajánlott.

Testszag

Az izzadság alapvetően szagtalan. A kellemetlen izzadságszagot a bőrön élő baktériumok miatt érezzük. Az apokrin mirigyek, amelyek főként a testhajlatokban, a nemi szervek környékén és a hónaljban találhatók, olyan izzadságot produkálnak, amely tele van proteinnel és zsírsavakkal – ezeket imádják a baktériumok, és akkor árasztják magukból azt a jellegzetes szagot, amikor lebontják ezt a táplálékot.

Mindannyiunknak van apokrin verejtéke, de némely ember nagyon enyhe testszagot produkál, míg mások igazán erőset. Tanulmányok szerint ebben a genetika is szerepet játszik, van, akinek az izzadsága egyszerűen vonzóbb a baktériumok számára, mint másoké, vagy több verejtékevő baktérium található a bőrén. Az étrend és bizonyos gyógyszerek is módosítják a testszagot, s általában a férfiaké erősebb, mint a nőké. Ha úgy gondolod, hogy zavaróan erős a testszagod, próbálj ki egy antibakteriális szappant vagy tusfürdőt, illetve zuhanyozz gyakrabban. Egy erősebb dezodor is jó szolgálatot tehet.

Színes izzadás

Az izzadság többnyire színtelen, bár a baktériumoknak köszönhetően enyhe sárgás foltot hagyhat a (világos) ruhán. Ha azonban hirtelen színessé válik az izzadság, az a chromhidrosis nevű igen ritka betegség tünete lehet. Két típusa van a betegségnek. Amelyik az apokrin mirigyeknél jelentkezik, annál a problémát a lipofuscin nevű pigment okozza, amelynek oxidáxiója sárgára, zöldre, barnára vagy feketére festheti a váladékot.

Az erősen oxidálódott pigment sötétebb, fekete vagy barna izzadságot eredményez, a gyengébben oxidálódott pedig világosabb színűt. A másik típusa a betegségnek még ritkább, ez a test nagy részén megtalálható ekkrin mirigyek váladékának elszíneződése, amelyet valamely nagyon erős színű étel vagy bizonyos gyógyszerek fogyasztása okozhat. A megoldást ez esetben a bűnös kiiktatása jelenti, az apokrin típusú chromhidrosis oka azonban nem ismert, így a kezelése is sokkal nehezebb. Mindenesetre a színes izzadságfoltok mellett többnyire más problémát nem okoz.

Túlzott izzadás

Ha valaki sokat izzad, használjon több(ször) izzadásgátlót. Ám ez nem olyan egyszerű azokban az esetekben, amikor a hyperhidrosisnak nevezett problémával állsz szemben. Ez ugyanis nem csupán azt jelenti, hogy túlságosan megizzadunk edzés közben… van, aki egy légkondicionált szobában ülve képes ötször annyi izzadságot produkálni, mint más egy intenzív tréning közben. És van, akinek nehézséget okoz vezetés közben az állandóan csúszós tenyere, és akinek naponta többször át kell öltöznie amiatt, mert a ruhái teljesen átnedvesednek.

Ezekben az esetekben az izzadságmirigyek jócskán túlóráznak, s ez már sokkal több, mint ami a test megfelelő hőmérsékleten tartásához szükséges. Ennek oka nem ismert, a hyperhidrosisszal küzdőknek azonban a probléma jócskán megnehezíti a mindennapjait, depresszió vagy szociális fóbia kísérheti, bezárkózhatnak az otthonukba, mert szégyellik az állapotukat.

A megoldás mindenképpen orvosi segítséget igényel. A receptre felírt izzadásgátlók és a Botox injekciók sokat segíthetnek. Létezik műtét is, amely az idegek közötti kapcsolatot módosítja, ám kockázatos, és lehetséges mellékhatása, hogy a test kompenzál, s egy másik területen kezd el fokozottan izzadni.

Vért izzadni

A színes izzadság is elég szokatlan és kellemetlen dolog, még bizarrabb azonban a hematidrosisnak nevezett probléma, amelynek szenvedő alanyai valójában vért izzadnak. Némely esetben más betegség vagy magas vérnyomás áll a háttérben, de a legtöbbször extrém stressz, idegesség és félelem a valódi ok. Sokan a szervezetnek egy rendkívüli stresszhelyzetre adott reakciójaként, pontosabban ennek egy melléktermékeként magyarázzák ezt a valójában rendkívül ritka jelenséget. Ilyenkor az idegesség és a félelem olyan nagy, hogy hatására az apró vérerek, amelyek ellátják az izzadságmirigyeket, szorosan összeszűkülnek, majd olyan szélesre tágulnak, hogy elkezdenek vérezni.

A vér pedig összekeveredik a stressz következtében nagy mennyiségben termelődött izzadsággal, és vörösre festi azt. Fájdalmasan hangzik, és az is. Pontos okát azonban máig nem tárták fel, amiben közrejátszik, hogy ez az állapot nagyon ritka, és azon kevesekkel is, akik megtapasztalják, életükben egyszer fordul elő (sokat idézett esetek: ilyet tapasztalt például egy halálra ítélt férfi az ítélet kihirdetésekor, illetve élt át egy személy a második világháborúban London intenzív bombázásakor).

Izzadság nélkül

Izzadság nélkül élni elsőre talán jól hangzik, ám ha jobban belegondolunk, mivel az izzadás szükséges a test megfelelő hőmérsékleten tartásához, ha nem vagyunk képesek verejtékezni, az bizony potenciálisan veszélyes állapot. Anhidrosisnak vagy hypohidrosisnak nevezik ezt a problémát, amelynek szenvedői szédülnek, kipirulnak, émelyegnek és elgyengülnek, ha kifárasztják magukat vagy egyéb izzadással járó helyzetekben, ám alig-alig izzadnak. Enyhébb formában ezek az emberek csupán kevesebbet izzadnak a normálisnál vagy kevesebb testrészen, ám extrém esetekben a probléma a teljes testfelületre kihathat.

A betegséget a rosszul működő izzadságmirigyek okozzák, s ennek számos oka lehet. Veleszületett rendellenesség esetén egyáltalán nem fejlődnek ki az izzadságmirigyek vagy nagyon kevés tud csak kialakulni, de idegrendszeri sérülés is okozhat ilyen problémát. Illetve a diabétesz (cukorbetegség) és olyan bőrbetegségek, mint a pszoriázis (pikkelysömör) is károsíthatják azokat az idegeket, amelyek a verejtékmirigyeket kontrollálják, és bizonyos gyógyszerek hatása, illetve genetikai rendellenességek is állhatnak a háttérben.

Az izzadás hiánya fájdalmas izomgörcsökkel jár, és előfordulhat, hogy túlmelegedik a testük, és hőgutát kapnak a betegek – ez az állapot akkor fordul elő, amikor a testhőmérséklet eléri a 40 Celsius fokot. Gyors és hatékony kezelés nélkül ez életveszélyes lehet: kómához vagy halálhoz vezethet.

Enyhébb esetekben az anhidrosisra megoldást jelenthet, ha kerüljük az extrém hőmérsékleteket és különös gondot fordítunk a hidratálásra s a test hűvösen tartására, miközben fárasztó-kimerítő tevékenységet végzünk. Súlyosabb esetekben viszont a betegeknek kerülniük kell a testedzést, illetve nem szabad kimenniük a lakásból, ha kint forróság van.

Izzadság allergia

Vannak, akik hiperérzékenységet, allergiás reakciót mutatnak a saját izzadságukkal vagy a testhő emelkedésével szemben. Ez a cholinergic urticariának nevezett állapot apró, viszkető vörös kiütésekkel jár, amelyek bármely testterületen megjelenhetnek, s amelyeket égő-csípő érzés is kísérhet. A probléma rendszerint csípős-fűszeres ételek fogyasztását követően vagy a test megterhelése után jelentkezik, és az izzadság megjelenésétől kezdve akár órákon át is tarthat. Nagyon kellemetlen, fájdalmas érzést okozhat. Sokan előjeleit is érzik a kiütések megjelenésének, és enyhíteni is képesek egy hűsítő zuhanyozással vagy hideg borogatás felhelyezésével a leginkább érintett területeken.

E probléma oka is ismeretlen, annyi viszont bizonyos, hogy öröklődhet, és általában nem jár egyedül – többnyire más típusú kiütések, mint például ekcéma vagy allergiás bőrreakciók is jelentkeznek a pácienseknél. A leggyakrabban nem tartós állapot, de többször, fellángoló epizódokban jelentkezhet egy ember élete során.

Megelőzésében fontos a szélsőséges hőmérsékletváltozások, a túl forró és az extrém hideg idő kerülése, és a fokozott óvatosság a megerőltető edzések végzésekor. A tünetek enyhíthetők antihisztamin-, illetve szteroidkezeléssel, valamint alternatív terápiaként akupunktúrával.

Súlyos akné

Az akné egy súlyos formája az apokrin verejtékmirigyeket és a nemi szervek, illetve a hónalj tájékán található faggyúmirigyeket támadja. Itt nem elszórtan előbújó kellemetlen pattanásokról van szó, hanem jókora mitesszercsoportokról, fájdalmas léziókról és nagy cisztákról. A ciszták nyomás vagy bőrrel való kontaktus hatására gennyesen kifakadhatnak és nehezen gyógyuló sebeket hagyhatnak maguk után. A probléma hónapokig, sőt akár évekig is eltarthat, és súlyos bőrfertőzést is okozhat.

A legtöbbször kamaszkorban jelentkezik, amikor intenzív a bőr faggyú- és izzadságtermelése. Ez a nedvesség az elhalt hámsejtekkel egyetemben beszorul a pórusokba, illetve a hajhagymákba, és súlyos gyulladást okoz. Oka pontosan nem ismert, azonban fontos, hogy a jelentős mértékű izzadás és faggyútermelés, a túlsúly és a stressz is fellobbanthatja. A nők nagyobb arányban érintettek, mint a férfiak, és gyakran a menstruációs ciklusuk alatt jelentkezik ez a súlyos állapot. A probléma hátterében genetikai komponensek is állhatnak.

A legsúlyosabb esetekben a kezelést az érintett bőrfelület teljes eltávolítása jelenti, amelyet a test már részéről származó bőrréteggel pótolnak. Ez azonban többnyire a végső megoldás, a kezelést antibiotikummal, szteroidokkal, illetve egyéb gyógyszerekkel kezdik.