Miért egészséges, ha mezítelenül alszol?

Meztelenül aludni nem csak kényelmesebb, de egészségesebb is. Sőt, egyes kutatók szerint segít enyhíteni némely fizikai és pszichológiai problémát is.

Meztelen alvás előnyei.

  1. Nyugodtabb az alvás

Pizsama nélkül hamarabb éri el a testünk és a szervezetünk az alváshoz optimális hőmérsékletet, s ezzel az alvás is kiegyensúlyozottabb lehet. Mindeközben az anyagcsere folyamatok is ideálisabbá válnak, javul a vérkeringés.

A pizsama melegen tartja a testünket, és meggátolja a kellő lehűlést, mindez nyugtalansághoz vezet, pont akkor, amikor az ellazulásra lenne a legnagyobb szükségünk.

  1. A bőrünk is hálás érte

Adjunk esélyt a bőrünknek, hogy megfelelően lélegezhessen. Felöltözve a bőrünk se szellőzik kellően, alvás közben a pizsama gyűrődik, bevág, s mindez irritálja is a bőr felső rétegét. Az izzadás tüszőgyulladást, kiütéseket és pattanásokat eredményezhet.

Ráadásul a meleg és nedves környezetben a gombák és kórokozók is könnyebben szaporodnak.

  1. Elfogadóbb önkép és párkapcsolat

Ha nem egyedül térünk nyugovóra, hanem a párunkkal összebújva, még ha nem történik semmi más, maga a mezítelen érintkezés, a bőr-kontaktus csökkenti a vérnyomást, a stresszt, és valóban boldogabbá tesz.

Egy intim felmérés azt is kimutatta, ha a párok a „születésnapi ruhájukban” alszanak, gyakrabban fonódnak össze, elégedettebbekké válnak a szexuális életükkel…, de ezt most itt nem részletezzük.

A hálószobai meztelenkedés, lehet, hogy kezdetben szokatlan, de végül csökkenti a szégyenérzetet, és segít abban, hogy megismerjük a testünket, és elfogadjuk, igen s valahára elfogadjuk magunkat úgy, ahogy vagyunk. Aztán, ha megbékéltünk magunkkal, szégyenérzet nélkül mehetünk strandra, edzőterembe, s ha szükségét érezzük, hát diétázhatunk is.