7 gyors tipp a ragyogóan fehér fogakért

Hogyan érd el házi módszerekkel, hogy szépséges fehér fogakkal mosolyoghass a tükörbe? Hogyan őrizd meg fogaid ragyogását és előzd meg az elszíneződését? Mutatjuk…

A fogak sárgássá válásáért leginkább az öregedés folyamata, a dohányzás és a sötét színű ételek-italok fogyasztása a felelős. Így sokszor a kávé, a vörösbor, a fekete tea vagy a kóla a fő bűnös, de még a sötét színű szószok és gyümölcsök (áfonya, meggy) is színezhetik a fogakat.

A jó hír az, hogy ezek a foltok, amelyeket az erősen pigmentált enni- vagy innivaló okozott a zománcon, a fog felszíni rétegeiben helyezkednek el, s ezért eltávolíthatók. Ha otthon, s a lehető legtermészetesebb módon szeretnél fehérebb fogakat, kövesd az alábbi tanácsainkat.

  1. Egyél epret és almát

Minden étkezés után érdemes volna fogat mosni, tanácsolják a fogorvosok. Ez azonban olykor nem megoldható. Nagyszerű alternatíva viszont, ha desszertként epret eszel. A piros gyümölcs magas foláttartalma okán természetesen tisztítja és radírozza a fogat. Az eper mellett az alma is remek alternatíva a fogtisztításra, sőt, az almasav (ami egyébként nemcsak az almában, de az eperben is megtalálható) fehéríti is a fogakat.

  1. Ne mosd túl sokszor a fogad

Vagy túl durván. Ezzel ugyanis kárt tehetsz a zománcrétegben. A felszín alatti dentin réteg sárgás színű, így a túlzott dörzsöléstől a fogad is sárgássá válhat, emellett a túl sok vagy túl erős dörzsöléstől az ínyed is sérülhet. Ugyanakkor a túl kevés fogmosástól is elszíneződhetnek a fogaid, ezért kulcsfontosságú, hogy megfelelően ápold a fogad, ha szép mosolyra vágysz. Ha helyesen mosol fogat, akkor legalább két percen át finoman dörzsölöd a fogfelszínt és az ínyek határát, így gyorsan és könnyedén eltávolíthatod a mindennapi lerakódásokat.

  1. Fehéríts szénnel

A szén természetes fehérítő hatását könnyen kiaknázhatod, ha beszerzel a gyógyszertárból vagy drogériából némi széntablettát. Vidd fel a kapszula tartalmát egy fogkefére, és öt percen át moss vele fogat. Vigyázat, ijesztően fekete lesz közben a fogad, így nem meglepő, hogy ezzel a módszerrel még jobban lehet riogatni a pasikat, mint egy zöld arcmaszkkal…

A szén úgy működik, akár egy mágnes: az elszíneződött részeket magához vonzza. Öblíts alaposan, és ismételd meg nyugodtan a következő héten is, de csak heti egy alkalommal, amíg el nem éred a kívánt eredményt. Ezzel a módszerrel visszanyerheted fogaid természetes fehérségét (ha többet akarsz, akkor azonban más módszerre lesz szükséged).

  1. Öblögess kókuszolajjal

Egy másik természetes fogfehérítő anyag a kókuszolaj. Nem kell mást tenned, mint egy evőkanálnyi olajjal öblögetni tíz percen át. Fehérítő hatása mellett antibakteriális tulajdonságait is kihasználhatod, így a rossz lehelettől is megszabadulhatsz e módszer segítségével. A legjobb eredmény elérése érdekében akár minden nap használhatod: célszerű ezzel indítani a reggelt. Miután alaposan kiöblítetted a szád, moss fogat a szokásos módon.

  1. Elő a szódabikarbónával

A legismertebb és az egyik legolcsóbb házi fogfehérítő módszer a szódabikarbónás fogmosás. Nyomd a fogkrémed a kefére, és adj hozzá egy kevés szódabikarbónát. A szemcsés anyag intenzíven csiszolja a fogfelszínt, sőt, az ínyt is megsértheti, ezért nem szabad túl gyakran és túl sokat alkalmazni belőle. Kezdetben leggyakrabban minden második napon moshatod vele a fogad, amíg vissza nem nyeri a természetes fehérségét, azt követően pedig hetente egyszer bőven elég bevetni, az eredmény megtartására.

  1. Egyél sajtot borozás közben

A szénsavas üdítők, a kávé és a vörösbor okolható a leggyakrabban a fogak elszíneződéséért. Ám nemcsak a vörös, a fehérbor is sárgává festheti a fogsort – mivel magasabb a savtartalma, jobban bomlasztja a kalciumot, amely porózusabbá és az elszíneződésre fogékonyabbá teszi a zománcot.

Ez a hatás azonban kiküszöbölhető azáltal, ha megeszel egy falatka sajtot, mielőtt az italba kortyolsz. A sajtban található kalcium ugyanis egy finom réteget von a fogak köré, megvédve azokat a saveróziótól.

  1. Válassz megfelelő árnyalatú rúzsokat

A hideg, kékes árnyalatú pinkek és pirosak optikailag fehérítik a fogakat, mivel fehérebbnek mutatják a sárgás árnyalatokat. A narancsos rúzsokat és szájfényeket azonban célszerű kerülni, ha nem vakítóan fehér a fogsorod, mert ezek éppen ellenkezőleg hatnak, vagyis kihangsúlyoznak minden sárgás árnyalatot.