Így óvd a hajad a forró napokon

A nyár beköszöntével hajunknak is nagyobb szüksége van ápolásra. Hogyan ápolhatjuk és védhetjük meg az erős napsugárzás és a strandolás káros hatásaival szemben – erről kérdeztük Kaltenecker Tímea mesterfodrászt.

Hogyan védjük a hajunkat nyáron?

– Mivel a haj nyáron nagyobb hőhatásnak van kitéve, gyorsabban kiszárad, ezért érdemes intenzívebb hajpakolást, olajos hajvégápolókat és olyan termékeket használni, melyek kifejezetten nyári hajápolásra fejlesztettek ki, és megvédik hajunkat az erős napsugárzástól.

Mit ajánl azoknak, akik strandra járnak?

– Napsütésben a haj nem csak hamarabb veszít a hidratáltságából, de az UV sugarak, a sós, klóros víz roncsolják szerkezetét, fakítják színét. A természetes összetevőkkel rendelkező, nyári hajvédő és hidratáló termékek nem csak kellő védelmet nyújtanak, hanem mélyen táplálják és erősítik hajunkat. Ugyanakkor érdemes kalappal, kendővel is védeni az erős napsütés ellen.

Milyen kozmetikumokat javasol nyáron a mindennapi hajápoláshoz?

– A natúr kozmetikumokat, olajokat, struktúra javító termékeket ajánlom, amelyek természetes összetevőik révén, mint az aloe vera vagy az oliva, ápolják, védik és vissza is állítják a haj megfelelő szerkezetét.  Mindennapi használatra a hajvégápoló olajokat, a kifésülő spray-ket és a balzsamokat javaslom. Ezek nem csak könnyen kezelhetővé teszik a hajat, hanem mélyen ápolják és élettelivé is teszik. Igyekezzünk természetes összetevőjű samponokat használni. A csalánsampon például nagyon jó zsíros, korpás hajra, és erős tisztítóhatása ellenére sem bontja meg a felső hámréteget, így megőrzi annak természetes egyensúlyát. A kávéból készült sampon pedig hajerősítő, hajhullás ellen véd és növekedésre serkenti a hajhagymákat.

Milyen frizurát érdemes vágatni?

Könnyebb, szellősebb frizurát, sima hajból tépett fazont, göndörből könnyed, hullámost. Frufrut semmiképpen, mert a homlokunkon keresztül izzadunk. Amennyiben hosszú a hajunk, azt nyáron lazán tűzzük fel.

Bevállalósabbak a nők nyáron a frizurát és a hajszínt illetően?

– Igen, nyitottabbak a hajvágásra, többen kérnek rövidebb vagy rövid frizurát, és új színt is szívesen kipróbálnak. Nyáron az élénk, sötét színek nem ajánlottak, egyrészt hamar kifakulnak, vízben jobban oldódnak. A sötét hajszín túlzott világosítása sem javasolt, ilyenkor ugyanis a szőkítés csak még jobban kiszárítja a hajat. A nyári színváltás mindenképpen világosabb legyen, egy két árnyalattal az eredeti hajszíntől, de a természetességénél megmaradva.

Melyek azok a hajfestések, melyek az átlagosnál tartósabbak?

– Melír, ombre vagy balayage hajfestést javaslok, aki nem szeretne túl gyakran forászhoz járni, mégis tartósabb megoldást keres. A melír sokkal finomabb, szálankénti festés, könnyed és természetes hatást kölcsönöz. Azátmeneti festések előnye, mint az ombre, hogy a lenövés nem látszik meg hamar és természetes színek esetén a naturális hajszín is garantált lesz. Amennyiben az eredeti hajszín az átmenet alapszíne, a természetesség is megmarad és a lenövés sem látszik meg olyan hamar.

Horváth Kata