A babafotózás titkai

Mitől lesz jó egy babafotó? A csecsemőfotózás titkairól kérdeztem Bánkuti Eszter fotóst.

# A divatos trendek által hogyan változott a csecsemőfotózás az utóbbi években?

Régebben nem volt szokás párnapos vagy pár hónapos csecsemőt fotóztatni. A szülők készítették a képeket és tették, mondjuk, egy albumba. Sokkal erősebb intimitás vette körül a babákat, ezért a szülőknek és a fotósoknak se jutott eszükbe a csecsemőkről professzionális képeket készíttetni. Az ausztrál Anna Geddes hozott e téren változást a babafotó-sorozataival. Irányt mutatott az érzelmi töltésű képeivel, szemben a korábbi gyerekfotók mesterkélt műtermi beállításaival. Geddes szokatlan képei sok kritikát kaptak kezdetben, de mégis változást idéztek elő, trendet teremtettek, és a szülők is nyitottabbá váltak a babafotózásra.

# Napjainkban milyen irányzatok figyelhetők meg?

Három fő irányzat jellemzi a babafotózást. Ezek stílusban jól elhatárolhatóak, a földrajzi, kulturális és ízlésbeli különbségek miatt. Az egyik ilyen az amerikai-ausztrál irányzat, amire a giccses, eltúlzott ruhák és ezáltal a képeslapszerű beállítás a jellemző. Ennek ellentéte az európai irányzat a maga visszafogott, pasztell színeivel. És erősödik egy északi vonal is, a svéd, dán, német stílus, ez a lifestyle fotózás. Ami igazából nem más, mint egy meghitt, életszerű, hétköznapi történetet elmesélő fotóriport. Egy sztori a baba körül.

# Melyik irányzat áll Önhöz a legközelebb?

Kelly Brown ausztrál fotós stílusát követem, kedvelem, mert letisztultabb, természetesebb képviselője az ausztrál irányzatnak. Mivel szolidabb változatot képvisel, kevesebb a dekoráció, ruha, hozzám is közelebb áll. Ezt az irányzatot a köztudat is jobban elfogadta. Kelly Brown saját pózokat talált ki és gyakorlás során dolgozta ki a technikáját, de nem művészeti tárgyként tekint a csecsemőre, képei barátságosak, életszerűek.

Jessica Mehu fotós szerint három alapszabály van a csecsemőfotózásnál: mindig bent a lakásban, lehetőleg délelőtt és tele pocakkal.

Erkölcsi, szakmai szempontból tartom magam ahhoz a szabályhoz, hogy 6 hónapos koráig nem fotózok vakuval. A vaku egy nagyon erős villanó fény, az újszülöttek szeme nincs kifejlődve, ezért nagyon sérülékenyek, még alvó állapotban is. Az erős fény okozhat akár maradandó károsodást is. Így a stúdiófotózás kizárva, mert a legtöbb műteremben nincs természetes fény és vakut kellene használni. Én is inkább házhoz megyek, ez a családnak és a babának is könnyebb. A szülés utáni pár napban még nincs kialakulva a napi rutin, minden nagyon friss és nehéz tervezni.

Egy újszülöttel összepakolni, utazni vele extra idegességet okoz a családnak. Ehhez jönnek még a szülés utáni fizikai problémák, gondolok itt a szoptatási nehézségekre vagy mondjuk az anyuka fittségére. A baba is megérzi, ha az anya feszült, ő sem tud megnyugodni, ilyenkor nehezebb jó fotókat készíteni. Otthon viszont nyugodtabb, kényelmesebb a légkör és jóllakottan, tiszta pelenkával kezdjük el a fotózást, méghozzá úgy, hogy a babát betekerjük egy wrapbe, ami egy rugalmas anyag, olyan, mint a pólya. Ez biztonságérzetet ad a csecsemőnek és egyben védi is a hidegtől. Innen indulnak ki a különböző pózok.

# Melyek a legkedveltebb alappózok?

Az egyik legkedveltebb, kiinduló póz az, amikor a hátán fekszik a baba egy babzsákon, pólyába tekerve. Ez a legáltalánosabb, legtermészetesebb póz, mert az anyaméhre emlékeztet a kerek forma. Azonkívül jól mutat és könnyű megvalósítani. Itt lehet variálni a különböző kiegészítőkkel, ez a fiúknál sapka, lányoknál hajpánt, plüss állat. Esetleg személyes, családi tárgy, emlék, amivel a család szeretné megörökítetni a babát.

De nem minden újszülöttet lehet betekerni, mert vagy nagyon sír, vagy nem szereti, ha le van fogva a keze, ilyenkor nem erőltetem, hanem pelenkában, kis takaróval, kiegészítőkkel fotózom őket. A háton fekvésből könnyű átfordítani oldalfekvő pózba, és így is készítek pár fotót a babáról, majd a kiegészítőkkel, amiket vagy a kezébe adok vagy elé teszek. Az utolsó póz, a hason fekvő, amit nem véletlenül hagyok utoljára. A babák ezt annyira nem kedvelik, és fel is szoktak ébredni rá, ilyenkor már körülbelül két-három órája megy a fotózás.

Általában 3-4 órát lehet a babával dolgozni és ebbe nagyon sok variáció nem fér bele. Lehet kosárba, teknőbe, ágyba is tenni a kisbabát. Ilyenkor erősebben kell őt betekerni, és jól ki kell bélelni a teknőt. Ehhez is jönnek kiegészítők, sapka, kis állatok, hajpánt…

# Vannak olyan pózok, amik kellemetlenek a babának?

Ilyen a Froggy, azaz a béka póz, ami teljesen természetellenes, ráadásul sérülhet a baba nyaka, hasa, csípője, gerince. Épp ezért én ezt nem csinálom, mert sajnálom a babát ebbe a pózba tenni, hisz ilyenkor a lába kétoldalt van és könyököl, mint egy kis béka.

# Összegezve, mi kell ahhoz, hogy eredményes legyen a fotózás?

Nyitottnak kell lenni, mert mindig van, amit nem terveztünk előre, például a baba nyűgös, az anyuka fáradt, ideges, esetleg egy időjárási front hat, amire a babák is érzékenyek. Ezek olyan tényezők, amikre rugalmasan kell reagálni és megoldást találni.

Oláh Orsolya
Fotók: Bánkuti Eszter Ű
Oldal: https://www.facebook.com/eszterfotografin/