Ne egyél késő este. A 12 órás szabály

Tényleg hizlal, ha este eszel? 6 óra után már egy falatot se? Vagy 8 óra után? Hogy is van ez?

Friss kutatások szerint valóban hozzájárulhat az egészséges testsúly kialakításához és megőrzéséhez, ha késő este már nem eszel egy falatot sem, és szabályozod az étkezések idejét.
Mégpedig, ha napközben 12 órán belül osztod el az étkezéseid, s az esti óráktól kezdve tartasz egy 12 órás szünetet, úgy beindíthatod a fogyást, megelőzheted a hízást, és hozzájárulhatsz az egészséged megőrzéséhez.
Egy egerekkel végzett kísérlet azt mutatta, hogy az állatok többet híztak, amikor egész nap ételhez jutottak, mint amikor csak a nap egyik felében táplálkoztak, noha mindkét esetben ugyanannyi kalóriát fogyasztottak. Sőt, még azok az egerek is kevesebb súlyt szedtek magukra, amelyek olykor túlették magukat, de 12 órás szünetet tartottak, mint azok, amelyek szabályos adagokat kaptak, de azt 24 órára beosztva.
Amikor pedig az egész nap táplálkozó csoportban is bevezették a 12 órás szünetet, az egerek átlagosan 5 százalékot veszítettek a súlyukból, miközben a kalóriabevitelük ugyanannyi maradt, mint korábban.

 

A tudósok szerint ez a 12 órás szünet fontos zsírbontó folyamatokat aktivál a szervezetben. Vagyis a kalóriákat nem egyenlő mértékben célszerű elosztani a nap folyamán, legalábbis semmiképp sem egy 24 órás időintervallumra számolva: a késő este, éjszaka folyamán bevitt kalóriák ugyanis növelik a hízás és a diabétesz kialakulásának kockázatát is.

Az étel, amelyet vacsora után eszel (vagy helyette), különösen akkor, ha normális esetben nem szoktál lefekvés előtt étkezni, zsírként fog tárolódni ahelyett, hogy „elégetve” energiaként hasznosulna. A szervezetünk ugyanis eltérő módon dolgozza fel a bevitt kalóriákat a nap különböző szakaszaiban, s az esti időszakban már nem hasznosítja közvetlenül. Emellett a tested emlékszik: ha valami olyasmi történik, ami eltér a megszokottól, akkor azt krízisként azonosítja, és beindul a zsírraktározó folyamat, hogy egy későbbi vészhelyzetben hasznosíthassa majd az energiát. Ez pedig némi túlsúlyhoz és magas vércukorszinthez vezet.

Tovább súlyosbítja a dolgot, hogy az emberek többsége, ha késő este étkezik, kifejezetten magas kalóriatartalmú gyorsételt eszik: édességet, csipszet, pizzát… Növelve a hízás esélyét.

Egy amerikai vizsgálat ezzel összefüggésben arra az eredményre jutott, hogy akkor a legnehezebb beindítani a fogyást, ha délután 3 óra utánra időzíted a fő étkezést. Sőt, minél későbbre tolod, annál kevesebbet tudsz fogyni.

Egy másik vizsgálati eredmény azt mutatta, hogy azok a nők, akik délután fél 5 után ebédeltek, jóval kevesebb kalóriát hasznosítottak, mint akik délután 1 órára időzítették az ebédet. A későn étkezők szervezete sokkal nehezebben dolgozta fel a szénhidrátot, és csökkent a glükóztoleranciájuk is, ami növeli a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Hogy érdemes-e egy könnyű, fehérjéből álló vacsorát elfogyasztani lefekvés előtt – például egy proteines ital formájában, arról megoszlanak a vélemények. Egy vizsgálat tanulsága szerint segít az izomépítésben, csökkenti a napközbeni étvágyat és serkenti az anyagcserét, ha lefekvés előtt megiszunk egy 150 kalóriás fehérje shake-et.

Ez azonban leginkább az aktív, sportos embereknél működik. Egy másik tanulmányból ugyanis kiderült, hogy túlsúlyos nőknek, illetve olyanoknak, akik általában nem sportolnak, a shake hatására csökkent ugyan a másnap reggeli étvágyuk, ám az inzulin- és a vércukorszintjük jócskán megnövekedett.

Tehát, ha szeretnél egészségesen étkezni és fogyni is egy kicsit, akkor ne késő estére időzítsd a vacsorát, iktasd ki az étrendedből a gyorsételt, s ha mégis muszáj valamit enned lefekvés előtt, akkor az ne legyen több 200 kalóriánál.