Ha sokat ülsz, belebetegszel…

Tán nem is gondolod, hogy egy új keletű járvány áldozata lettél. Úgy nevezik: ülés betegség. Nézzük, mi a következménye és hogyan küzdhetsz ellene.

Hogyan betegít meg a sok ülés

Naphosszat görnyedsz a számítógép előtt, órákat ücsörögsz az autódban a kormányt markolva, s otthon a kanapéba süppedve nézed a tévét. Aztán csodálkozol, ha fáj a hátad, de majd elmúlik, nyugtatgatod magad… Az ülő életmód káros és veszélyes, nemcsak gerincproblémákat okozhat, de hosszú távon az elhízás, a különféle szívbetegségek és a diabétesz eredője is lehet.

Gerinced és izmaid bánják

Néhány évtizede még, ha kényelmesen éltél is, nem tudtad elkerülni, hogy mozogj. Munkába mentél, vásároltál a boltban, befizetted a csekket a bankban vagy a postán, szabadidődben pedig moziba jártál, színházba vagy társaságba. Ma már ki se kell mozdulnod. A bank, a bolt, a munka és a szórakozás, a társaság (mint közösségi hálózat) is házhoz jön – az internetnek „hála”. Ám ez a félelmetesen kényelmessé vált életforma megannyi veszéllyel fenyeget.

Már maga a sok ülés is károsan terheli a gerincet és keringési zavarokhoz vezethet, hát még, ha egy kényelmetlen vagy túlságosan is kényelmes széken rostokolunk naphosszat, s az ülési pozíciónkra se ügyelünk. Mivel az ülés fárasztó, így addig-addig fészkelődünk, amíg úgy nem érezzük, végre kényelmes… végül hanyagul lecsúszunk, már-már félig fekvő pozícióba.

Mi lesz a következménye? Az inaktivitásnak az inak látják a kárát. A csípő hajlítóizmai és inai rövidülhetnek és beszűkülhetnek, mindeközben a gerincet támogató izmok gyengülnek és merevvé válnak. Mindez krónikus derékfájdalomhoz vezethet.

Amikor a számítógép előtt görnyedve hosszasan bámulod a képernyőt, akkor a nyakad, a derekad, a gerinced lázadni kezd, és jelzi is azonnal, mert fáj. Ha felállsz, enyhül vagy múlik a fájdalom, erre megnyugszol, és visszaülsz, amint lehet…

Az már a nagyobb baj jele, ha felállván nem múlnak el a tünetek, sőt, ha teszel néhány lépést, nyilalló csípő vagy derékfájdalmat érzel.

Ha a panaszaid tartóssá válnak, és nem tudod kifeküdni sem, jobb, ha orvoshoz fordulsz. A rossz testtartás okozta izomfájdalmak és gerincpanaszok viszonylag könnyen gyógyíthatók, többnyire egy kis testmozgás hatására megszűnnek. Súlyosabb esetben azonban elgyengülnek a szalagok, elmeszesedik a gerinc, porckorongsérv alakulhat ki, s ezek a betegségek már nem mindig gyógyíthatók teljes egészében.

Pang a vérkeringésed

Ha sokáig úgy ülsz, hogy a szék nyomja a combod, vagy magad alá húzod a lábad, a vénás pangás következményeként keringési zavar alakulhat ki. Ennek jele lehet, hogy megduzzad a térded. Ám ha mozogsz, enyhül a panasz. Az alsó végtagi pangás azért olyan veszélyes – és erre a hosszú repülőútra indulókat is figyelmeztetik, hisz ott kicsi a tér és a lehetőség a mozgásra –, mert akár trombózis is kialakulhat. Ha a különösen veszélyeztetettek közé tartozol, utazás előtt tanácskozz az orvosoddal, elképzelhető, hogy utazás előtt véralvadásgátló tablettára lesz szükséged.

Csak hízol és hízol…

A képlet egyszerű: a székben töltött huzamosabb idő alatt megváltozik a szervezeted metabolikus szintje – ha az izmaid inaktívak, lelassul a vérkeringésed és kevesebb kalóriát égetsz. Mindezt tetézheti az ülés monotóniája miatti, munka közbeni rágcsálás, a helytelen étkezési szokások kialakulása. Aztán ha ráállsz a mérlegre, nem győzöl szörnyülködni a felszedett kilók láttán. De itt még nincs vége!

Az izommunka kikapcsolása miatt felhalmozódhatnak a toxikus anyagok a szervezetedben, emelkedhet a vércukorszint, a vér pH-értéke, és a vérnyomásod is átlépi a tűréshatárt.

Ha egy kényelmes széken ülve idáig jutottál az olvasásban, és még nem pattantál föl, hanem kétségbeesetten lejjebb csúsztál, hogy akkor most mi a teendő… nos, olvass tovább, de előtte legalább tegyél egy kört a szobában.

Kelj fel és járj…

Sokan úgy gondolják, hogy ha napi harminc percet sétálnak, vagy gimnasztikáznak, megelőzik az ülés betegségből fakadó tüneteket és fájdalmakat. Csak épp az arányokról feledkeznek meg. Napi 8-10 órányi egyhelyben ülést nem lehet fél órás intenzív mozgással semlegesíteni. Mi akkor a megoldás? Lássuk…

  1. Az első lépés igen egyszerű, s ez az inaktivitás megszakítása. Időnként (óránként) fel kell állni, és ha nincs jobb, akkor csak álldogálni néhány percig vagy valami mással foglalatoskodni, ami persze nem egy másik székhez kötődik…

  2. Akár irodai vagy otthonülő munkát végzel, akár hosszabb autóútra indulsz, mindig tarts egy kis aktív pihenőt, állj fel, szállj ki és mozogj… Hét közben pedig sétálj esténként vagy sportolj, mondjuk legalább háromszor. Ha kötődsz a tévéhez, szerezz egy hullahopp karikát és tekerd a derekad körül, vagy pattanj szobabiciklire, és úgy nézd a műsort.

  3. Amikor csak lehet, állva végezd a munkát, meglátod, nem is olyan fura és nehéz, mint gondolnád. E-mailt olvasni vagy telefonálni állva is lehet, miként beszélgetni, sőt, tárgyalni is. Ha a szomszéd irodában van dolgod, ne skype-on, telefonon, e-mailen intézd el, hanem állj fel és menj át, emberibb és hasznosabb is…

  4. Az online vásárlás igazán vonzó és praktikus, de izgalmasabb és élményszerűbb, ha magad keresed fel a boltokat és járod az áruházakat. Nincs rá időd? Ugyan már, tíz évvel ezelőtt volt? Ráadásul kézbe veheted, megfoghatod, ki is próbálhatod azt, amit szeretnél megvásárolni. Utóbb így nem ér csalódás.

  5. Ebédet és vacsorát rendelni a legegyszerűbb interneten, nem kell vacakolni a főzéssel. De egy idő után unalmas és egyhangú lesz az étkezésed, ráadásul aligha ízekben gazdag. Állj neki időnként főzni, sok egyszerű és gyors étel receptjét találod meg az interneten vagy a szakácskönyvekben, amit a konyhapultra helyezve állva tanulmányozhatsz… ha magad főzöl, nem csak állsz és mozogsz, de még pénzt is spórolsz a végén.

…vagy ülj legalább egészségesen

Az ülő életmód káros hatásait persze nemcsak aktivitással lehet csökkenteni. Legalább ilyen fontos az is, hogy napközben helyes pozícióban ülj a volán mögött vagy az asztalnál. Mikor esik jól az ülés? Ha egyenes testtartással, a derekat jól megtámasztva tudsz ülni úgy, hogy derékszögben behajlítva a térded a talpad eléri a talajt. Természetesen ehhez mérten legyen az asztal és a szék magassága kényelmes.  Akkor ülsz egészségesen tehát, ha mindkét lábad függőleges, és a talpad kényelmesen simul a padlóhoz. Ügyelj rá, hogy a combjaid helyzete közel vízszintes, a felkarodé pedig függőleges legyen. Ha kívülálló megfigyeli, akkor helyes a testtartásod, ha a gerincoszlopod oldalról nézve ívelt, kissé előredőlt.