Fiatalító kézápolás

Az arcod után a kezed az a testrészed, amely szinte mindig látható – s akárcsak az arcod, hidat képez közted és a világ között. Ápolását azért nem tanácsos elhanyagolni, mert egyrészt mindig szem előtt van, másrészt, mert az arcod után (vagy azzal egy időben) a kezeden látszik meg elsőként a korod. Néhány szabályt betartva azonban mindig ápoltnak mutathatod, és akár jó pár évvel fiatalabbnak is…

Használj ápoló kézmosót

Milliószor elhangzott már, a rendszeres kézmosás az egyik legfontosabb teendő a különféle fertőzések elkerülése érdekében. A bőrápolás szempontjából azonban nagyon nem mindegy, hogy ez a művelet mivel történik.

A durva szappanok ugyanis kiszáríthatják a kéz bőrét, ahogyan az antibakteriális kézmosók is, amelyek ráadásul elősegíthetik a kezeden is megtalálható jó baktériumok elpusztulását és az antibiotikum-rezisztens rossz baktériumok elszaporodását. Ezért sokkal jobb, ha a kézmosód olyan természetes antibakteriális hatóanyagokat tartalmaz, mint például a teafaolaj vagy az eukaliptusz, illetve a bőrt nem szárító, hidratáló összetevőket.

Ne forrázd, és ne jegeld

Ne tedd a kezed túl forró vagy túl fagyos vízbe. Ha túl forró vízbe mártod, akkor pontosan az történik vele, mint a koszos-zsíros edényekkel, amelyek teljesen megtisztulnak ezzel a módszerrel, csak itt éppen egyúttal a természetes olajos védőrétegétől is megszabadítod a bőröd, aminek a következménye az lesz, hogy kiszárad. A jéghideg víz pedig nagyon összehúzhatja a kapillárisokat, amelyek ezután kitágulnak, s ez a bőr kivörösödéséhez vezethet.

A legjobb, ha langyos vagy meleg vízben mosod a kezed, majd alaposan leöblíted, és dörzsölés helyett a törülközővel felitatod róla a nedvességet.

Hidratáld megfelelően

A jó hidratáló krém képes megelőzni a kézbőr kiszáradását, simává és puhává varázsolja a kezet, és segít megőrizni a bőr természetes védőrétegét.

Sokan a víz alapú kézápolókra esküsznek, de hogy mennyire válnak be, az nagyban függ a bőrtípustól és az időjárástól. Ezek a készítmények száraz bőrre nem kifejezetten előnyösek, mert a víz rövid idő alatt elpárolog, és így gyorsan ismét kiszáradhat a bőr.

Persze ezekből is kapható sűrűbb, táplálóbb és krémesebb verzió, de az extrém száraz bőrre az olaj alapú kézkrémek a legjobbak, mert ezek tartják meg a leghosszabban a bőrben a nedvességet.

Ápold a körömágyat

Ha a körömágy száraz és beszakadt, a legfrissebb manikűr is túl réginek hat. S ha ezt úgy akarod orvosolni, hogy a bőrt levágod, azzal lehetővé teszed, hogy fertőzés érje, és a végén még csúnyább és fájdalmasabb lesz. Ezért először is érdemes a kezed beáztatni, egy testradírt használva finoman átdörzsölni a bőrt, majd szárazra törölve csak a köröm oldalsó részén kikandikáló, apró kis bőrkinövéseket kivágni, a körömágyat pedig óvatosan, egy erre szolgáló pálcika segítségével visszatolni.

Védd a káros napsugaraktól

Mivel a kéz bőre is éppolyan gyorsan ráncosodhat és foltosodhat, mint az arcbőr, a naptól való védelmére is érdemes ügyelni. De mert a napvédő krémek önmagukban kiszáríthatják a bőrt, főként az alapvetően száraz bőrűeknek ajánlott inkább olyan kézápoló krémet választani, amelyben fényvédő is található. Ma már rengeteg ilyen termék kapható.

Vesd be az öregedésgátló arckrémet

Ne csak az arcodra, de a kezedre is. Számos manikűrös szakember él azzal a trükkel, hogy például retinoltartalmú bőrfiatalító arckrémet használ a vendégek kezére, növelve ezzel a bőrük rugalmasságát.

A ráncok ellen az a leghatékonyabb, ha az erre szolgáló arckrémet felviszed a kézfejedre, majd egy éjszakára rajta hagyod. Egy vékony, pamut kozmetikai kesztyűvel még tovább fokozható a krém hatása.

Maszkold a kezed

Nemcsak az arckrémeket, de az arcmaszkokat és a különféle pakolásokat is használhatod a kéz bőrének ápolására. Először vidd fel a pakolást, majd helyezd a kezed egy nejlonzacskóba, és tegyél rá egy jó meleg törülközőt – a hő segít, hogy a hatóanyagok mélyebben beszívódjanak. Várj öt percet, és kész vagy.

Használj kesztyűt

Mivel a kezed (és így a bőröd) elég rendesen igénybe van véve a nap nagy részében, adj egy kis pihenőt neki, és ne állítsd fölösleges megpróbáltatások elé. Ehhez nem kell mást tenned, mint beépítened a kesztyűviselést a napi rutinba. Először lehet, hogy kényelmetlennek találod majd, de hamar meg lehet szokni, és megéri a fáradságot.

De mihez viselj kesztyűt? Először is, ha durva háztartási tisztítószerekkel dolgozol (persze, ez egyértelmű, mondják sokan, aztán hányszor spórolják meg ezt a lépést, mondván, csak egy percre nyúlok bele, csak egy pillanatra érek hozzá…) Egyébként pedig semmi értelme a megfelelő kézmosó kiválasztásával bajlódni, ha a különféle tisztítószerek hatásának teszed ki a bőröd.

Abban az esetben, ha a gumikesztyűbe beleizzadsz vagy kényelmetlen, viszkető érzés viselni, alávehetsz egy könnyű pamut kesztyűt, ami megoldja a problémát. Egy pamut kozmetikai kesztyűt krémezés után is használhatsz, így nem kensz össze semmit, finoman melegít és a krém hatását is fokozhatod. De ha udvari, kerti munkát végzel, akkor is nagyon ajánlatos kesztyűt viselni, illetve tarthatsz otthon olyan könnyű eldobható kesztyűket is, mint amilyeneket a kórházban használnak – sokat segíthet, ha érzékeny a bőröd, mert például a hagymapucolást is könnyedén elvégezheted vele, illetve más irritáló anyagoktól is óvhatod a bőröd.

Fertőtlenítés után is hidratáld

Ezt a lépést a legtöbben kihagyják. Pedig fontos. A különböző kézfertőtlenítő gélek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, köszönhetően annak, hogy bárhol és bármikor víz nélkül használhatók, többségük azonban elég nagy mennyiségű alkoholt tartalmaz ahhoz, hogy rendkívül gyorsan kiszárítsa a bőrt és körmöket, s még a körömlakkot is rövidebb életűvé tegye. Ezért ajánlott a fertőtlenítést követően, rögtön miután megszáradt, bekrémezni a kezünket.