Fitnesz
Frissítve: 2016.09.11.

Légy erős! Indul a Zumba Strong

 Latin ritmusok és felszabadító táncmozdulatok helyett kőkemény edzés - ez a legújabb zumba szenzáció.

A Strong by Zumba (Erősnek lenni zumbával) teljesen új megvilágításba helyezi ezt a sportot. Az izzadtságcseppek már nem csupán a felhőtlen és szórakoztató kardiótánc hatására, hanem – szinte egy katonai kiképzőtábor edzésformáját idéző – kemény munka eredményeként patakzanak rólunk. Annak, az USA-ban és talán az egész világon egyre inkább elterjedő, új testimázs koncepciónak a tökéletes megerősítése ez az új zumbaforma, mely szerint erősnek lenni divatosabb és szexisebb, mint csupán vékonynak lenni (Strong is the new skinny/sexy).

 

Az első óra

 

Beto Perez, aki megalkotója és fő figurája, szinte ikonikus alakja a már több mint 10 éve sikeresen működő tánc-fitnesz sportágnak, a Londonban megrendezett Zumba Akadémián mutatta be először a vadonatúj programot július elején. Kiállt a színpadra több száz zumbaoktató elé, és megkérdezte a bemelegítés után igencsak táncolni vágyó sereget, hogy követik-e majd mozdulatait, bármilyenek is legyenek azok. Az oktató csapat, szinte bálványozva Betót, határozott igennel válaszolt, de a mesternek ez nem volt elég.

 

Tört angolsággal, ám magabiztosan még több figyelmet kért, majd latin lendületével egy, a tipikus zumbaórán korántsem megszokott mozdulatsorozatot mutatott be, s dinamikus tánclépését, mindenkit meglepve, négyütemű fekvőtámasszal fejezte be.

 

 

“Ezt is utánam csináljátok, ugye?”- kezdte mosolyogva, majd közölte, hogy ez az óra nem piskóta lesz, hanem igazi edzés. Ezzel elkezdődött a Zumba Strong első hivatalos bemutatója, amelyen a zumbatanárok mint diákok vettek részt. A bemutató után Beto bejelentette, hogy a Zumba Fitness program készen áll e következő nagy lépésre, és meg akarja mutatni a világnak, hogy a zumba igazán mindenki számára tud újat és többet nyújtani, még a legfittebbek számára is.

 

Tánc vagy fitnesz?

 

A Zumba Strong fogadtatása az oktatók körében elég vegyes volt, hiszen korábban mindig a fesztelen, táncos, bulis jelleg volt az optimális, a követendő példa. Ez az új trend ehhez képest egy gyökeres szemléletváltásnak tűnik. Igaz, eddig is kissé megosztott volt a zumba fórum, az oktatók egy része a táncot, más részük pedig a fitneszt tartotta fontosabbnak.

 

Persze, ahány zumbaóra, annyiféle zumba, az egységes zumba formula használata ellenére az órák mindig is különböztek annak függvényében, hogy milyen az oktató zenei ízlése, milyen populáris irányzatot követ, hogy mely ritmusokat és táncstílusokat részesít előnyben, és persze, hogy milyen eszközzel éri el leginkább az edzés hatékonyságát. Most, ez az új zumba stílus nagyon jó alkalom arra, hogy a két legjellemzőbb zumbaforma hivatalosan is szétválhasson, és a zumbaórákra látogatók már az óra elnevezése alapján tudják, hogy mire is számíthatnak.

 

Nagyon sok zumbaoktató, természetesen, meg kíván maradni az eredeti, táncos alapú zumbánál. Egy dolog azonban biztos: az USA-ban már októberig szinte teljesen beteltek a Strong by Zumba oktatói kurzusok, vagyis hamarosan elárasztja a zumba stúdiókat ez az új fitnesz őrület is.

 

A zene szerepe

 

A zumbában a zene nemcsak unaloműző háttér, hanem egy igen hangsúlyos alkotóelem. Ez az alapelv megmarad a Strong by Zumba műfajban is. Az új edzésforma a magas intenzitású intervallum tréning és az edzéshez tudományosan megkomponált zene kombinációja. A teória az, hogy a zene ereje és annak tökéletes időzítése segíti a sportolót, hogy minden eddigi teljesítményét felülmúlja. Mindez pedig egy olyan, teljesen új élményt nyújt annak,

 

aki végigcsinálja az edzést, hogy visszavágyik az edzőterembe, és újra és újra szeretné kipróbálni magát.

 

A zumba titka tehát, hogy a zene és a miliő rendkívülisége visszacsábítja a mozogni vágyókat az edzőterembe, ebből az új programból sem hiányzik.

 

Every beat has a move, every move has a beat (Minden ütemhez tartozik egy mozdulat, minden mozdulathoz tartozik egy ütem) - a szlogenje a Zumba Strongnak, mely a szinkronitást, a zenének és a mozdulatok intenzitásának egységét hangsúlyozza. Ez az eredeti zumba és az új irányzat közötti különbség lényege is. Maradt a zene kiemelt fontossága, de fordult a kocka. Eddig a zumbában a dalok különböző részeinek és ritmusának aprólékos elemzése után készültek a tánckoreográfiák, míg most egy elektronikus zenében szakavatott producer mesterségesen állítja elő a gyakorlatokhoz legjobban illő zenét.

 

Az erősítő hatás

 

A Strong by Zumba órákon az erőt és állóképességet fejlesztő gyakorlatok intenzitása fokozatosan erősödik.

 

A saját testsúlyunkat használjuk fel az erőnlétünk és kondíciónk javításához, valamint izomzatunk szálkásításához és definiálásához.

 

Na és persze ott van az afterburn hatás: a jól felépített, magas intenzitású, izommunkára épülő edzések után még órákkal később is folyik a kalória- felhasználás, vagyis a zsírégetés.

 

A program célja

 

A Zumba Strong program célja valójában kettős. Egyrészt, egy olyan sportoló réteget céloz meg, akiket eddig nem érdekelt a zumba, és elkerülték táncos mivolta miatt, esetleg túl nőiesnek tartották a mozdulatokat, vagy nem találták az edzést elég erősnek vagy elég komolynak. Nem meglepetés az sem, hogy több férfi részvételére is számítanak ezeken ez edzéseken.

 

 

A másik cél az, hogy azokat a zumbásokat, akik eddig szórakozásból választották ezt a fitneszformát, de kerülték a keményebb edzéseket, most kimozdítsák a komfortzónájukból. Többre invitálják most a táncoslábú zumbarajongókat, akik a zumba eredeti formájával már elérték saját maximumukat, vagy esetleg időlegesen megrekedtek, platóra jutottak. Arra bíztatják őket, hogy álljanak elébe a Zumba Strong kihívásának, és immár ambiciózusabb fitneszcélokat tűzzenek ki maguk elé.

 

Egy új kollaboráció

 

A Strong by Zumba ötletét természetesen a Zumba Office dolgozta ki, de a megvalósításban egy új partner, az ACE (The American Council on Exercise) nyújtott segítséget. A fitneszvilágban igen elismert amerikai egyesület 30 éves tapasztalatát és tudományos kutatásainak eredményeit is használta a Zumba Strong megalkotásához, Különösen ügyelve az oktatók minőségi képzésére és az órákon résztvevők biztonságára. Az új tanfolyamon a zumbaoktatóknak az ACE vizsgáján is meg kell felelniük ahhoz, hogy a képesítést megkapják.

 

Az ACE az igen népszerű zumba által még több emberhez eljuttathatja a misszióját, hogy jó minőségű, élvezhető és emlékezetes fitnesz programot kínáljon a mozgásra vágyóknak. Márpedig a zumba ebben már mindenképpen bizonyított. Jelenleg a világon kétszázezer helyszínen tartanak zumbaórákat, és ez a szám még a Starbucks kávéház globális jelenlétét is lekörözi.

 

 

Az ideális edzésterv

 

Persze, aki az eredeti táncos, bulizós zumbának a híve, se essen kétségbe. A  Zumba Office törekvése semmi esetre sem az, hogy ez az új zumbaforma kiszorítsa a régi, eddig már jól bevált táncfitnesz programot. Az általuk javasolt ideális edzésterv igen változatos: heti két zumba és heti két Strong by Zumba óra egy kis Aqua Zumbával,  Zumba Toninggal vagy egyéb zumba specialitással kiegészítve.

 

Ezzel, vagy egy hasonló rutinnal és az egészséges táplálkozással beteljesülhet, ami eddig elérhetetlennek tűnt. Állóképességünk gyors javulását, szép izomtónust és akár egy igazán látványos alakformálást is ígér ez a terv, rövid idő alatt. Persze, senki nem állítja, hogy ez a program könnyű lenne, viszont érdemes tudatosítani, hogy erősnek lenni nemcsak fizikai kihívás, hanem legalább annyira mentális is, és ez erőfeszítés nélkül aligha megy.

 

 

 

Lénárt Éva

okleveles zumbaoktató
Maryland, USA
evalenart.zumba.com

 

Fotók: Szloboda Imre

Következő oldal 1
Betöltés...
(8)
Pozitív értékelés (8) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: