Fitnesz
Frissítve: 2016.07.24.

Hogyan írtak a zumba dalok zenetörténelmet?

A floridai zumbaoktató-konferenciák szupersztárokat látnak vendégül évről évre. A könnyűzene csillagainak bevonása azonban nem csupán a szórakoztatást szolgálja.

 

A sztárok bemutatják a kimondottan a zumba fitneszprogram ihletette dalaikat, amiket aztán az oktatók magukkal visznek az óráikra a világ minden táján. Nem egy dal vált világhírűvé azok közül, amelyek egy ilyen konferencián debütáltak, a zumbaoktatóknak, és persze a rajongóknak köszönhetően.

 

Pitbull  Pause

 

Az egész Pitbullal kezdődött, aki 2010-ben azzal az ötlettel kereste fel a Zumba Office-t, hogy szeretné, ha az oktatók lejátszanák zumbaóráikon az egyik, akkor elkészült, vadonatúj dalát, a Pause-t. A tanárok rögtön ráharaptak a dologra, és egy koreográfiával együtt, amely az oktatóknak készült CD-n jelent meg, egyúttal betanították az új számot is. Néhány hét elteltével már a világ minden zugában szólt a dal, és világszerte zumbások ezrei rázták csípőjüket a refrénre, miközben majdnem lehidaltak a szuper koreótól és az élménytől egyaránt.

 

 

A siker korántsem volt váratlan, s a Zumba Office jelenleg is a világ egyik legnagyobb slágergyártó hatalma. Sokan az MTV-hez (Music Television) hasonlítják a zumba slágernépszerűsítő erejét. Sergio Minski, a zumba zeneigazgatójának bevallása szerint a zumbaórákon elhangzó zenszámok önmagukban, minden egyéb promóció nélkül, mintegy 30 millió iTunes lejátszást generálhatnak egy hónap leforgása alatt.

 

(Hozzá kell tenni persze, hogy a cég legnagyobb bevétele valószínűleg a zumba márkával ellátott termékek eladásából és az oktatói kurzusok tandíjából származik, azonban egyértelműen sokat hoz a házhoz a kevés befektetéssel, de sokat profitáló és hatalmas népszerűségnek örvendő soundtrack business is.)

 

Wyclef Jean Historia

 

Pitbull után 2011 nyarának meglepetése és szenzációja Wyclef Jean Historia című dala volt. A Haiti származású amerikai rapper videóklipjéban Beto Perez, a zumba fitneszcég megalkotója is szerepelt. A dal népszerűségét az is növelte, hogy egy jó ügy mellé álltak: az iTunes letöltéséből származó összeg 10 százalékát felajánlották a Susan G. Komen Cure (mellrák-kutatással foglalkozó) alapítvány javára.

 

 

A következő évben a zumbakonferencia egy izgalmas celebcsapatot vonzott a színpadra. 2012-ben felléptek ott a latin Billboard sztárjai, Daddy Yankee és Paulina Rubio, valamint az amerikai hip-hop körökből ismert Vanilla Ice és Lil Jon is. Hogy különböző, sőt össze nem illő zenei műfajok ilyen szépen megférnek egymás mellett, megmutatva sokszínűségüket, a maga nemében újdonság volt, a popzene korábbi íratlan szabályainak áthágását jelentette akkoriban, ám a zumbaszellem kézenfekvő magyarázatot adott a jelenségre.

 

A résztvevő művészek egyértelmű hasonlóságot találtak saját zenéjük és a zumba lelke között. Sőt, a titok nyitja valójában a különböző kultúrákból eredő ritmusok keveredése, korszerű és népszerű formában, vallották.

 

Innentől kezdve nem volt megállás. Még abban az évben egy újabb sztár, Don Omar is csatlakozott a zumba popsztárokhoz. Zumba című dala a népszerű wii videójáték fődala lett, s a közepes tempójú reggaeton hangzatos dallamával gyorsan a zumbások kedvencévé vált.

 

 

Lil Jon Work

 

Lil dala egy évvel később (2013) viszont már nemcsak ritmusával és dallamával, hanem a szövegével is táncolásra buzdította a rajongókat. Jon egy régi ötletet öltöztetett új ruhába, mikor a dalszöveggel is lelkesítette a táncosokat, arra buzdítva, hogy eddzék a testüket, mozogjanak, sőt, még néhány elvégzendő zumba mozdulatot is bevett a szövegbe. (Work your body, work those hips, hands up, move your body to the base.)

 

Lil Jon több interjúban is azt nyilatkozta, hogy nem esett nehezére zumba-dalt szerezni, hiszen korábban is arról számoltak be a rajongói, hogy mindig táncra perdülnek zenéje hallatára. Ami viszont számára is meglepetés volt, hogy ez a dal egy egészen új zumba-műfajt is elindított. 

 

New York egy manhattani negyedében, Queensben beindult egy éjszakai klubos zumba óra,

 

ami aztán más amerikai nagyvárosok éjszakai életét is fellendítette. A vállalkozó szellemű éjszakai klubok és bárok zumbaórát hirdettek közvetlenül a leglátogatottabb mulatói órák előtt, ahol egy zumba oktató vezetésével a sötétben, villogó fények kíséretében, szexis ruhákban, magas sarkú cipőben lehetett zumbázni.

 

Ezzel a kezdeményezéssel a zumba egy új réteget csalogatott magához. Ezek az éjszakai zumbaórák ugyanis remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a kissé félénkebb, tapasztalatlanabb klublátogatók is ellazuljanak, és elsajátítsanak tánclépéseket és mozdulatokat, amelyeket már frissen aznap éjszaka kipróbálhatnak a táncparketten.

 

Daddy Yankee Limbo

 

A következő nagy siker Daddy Yankee Limbo című slágere volt, amiben Yankee annyiszor kiabálja a zumba szócskát, ahányszor csak lehet, kétséget sem hagyva a tánc-fitnesz programhoz való kötődéséről. A videoklipben pedig underground zumbások táncolnak, a zumba urbánus jellegét hangsúlyozva, és közelebb hozva az edzésformát a fiatalosabb, menőbb műfajokhoz. Ez volt 2014 zenei irányzata, s ez évben a zumba viselet divatirányzatban is határozottan erre helyezték a hangsúlyt. A Limbo a Zumba World Fitness Party és a Just Dance videojátékokba is belekerült.

 

 

És ha egy sztár nem is ír új dalt, csak egy régebbit akar felújítani, hát, arra is tökéletes fórum a zumba.  Vanilla Ice az Ice, Ice Baby című 1990-es dalát és koreográfiáját frissítette fel 2012-ben egy zumbaváltozatban. A trükk bevált, s a régi dal új köntösben dübörgött minden zumba-edzésen, a koreográfiákat pedig most milliókkal többen ismerték, mint annak idején, és az eladott példányszám is milliós nagyságrendben növekedett.

 

Innentől kezdve a DJ-k is rászálltak a zumba platformra.

 

Sorba jöttek ki a legnépszerűbb sztárok dalai zumba-változatban. MeghanTrainor, Don Omar és az NBC népszerű Sing Off műsorában a harmadik szezon győztese, a Pentatonix a cappella énekes csapat sem kivétel ez alól.

 

DJ Frances Prince remix

 

A legaktuálisabb zumba mix DJ Frances Prince remixje, amelyet már a sztár halála után egy nappal a zumbaoktatók rendelkezésére bocsátott DJ Frances ingyen és bérmentve. Ezrek töltötték le a több mint 10 perces – bemelegítésre tökéletes – egyveleget, miközben a platformon így a DJ profilját, stílusát és egyéb borsos árú mixét is reklámozhatták.

 

S hogy milyen az ideális zumba zene?

 

A Zumba Corporation számos dolgot fontosnak tart és elvár a zumba-daloktól. Egyrészt, egy zumba zeneszámnak legyenek könnyen elkülöníthető szekciói, amelyek ismétlődnek, hogy a koreográfia jól követhető legyen. Legyen a dallama fülbemászó. Az ütem jól érzékelhető és táncra perdítő, a szöveg pedig érthető, könnyen megjegyezhető legyen, és az aktív, derűs életre bátorítson. Nem utolsósorban pedig szexis, vagy legalábbis érzéki mozdulatokra inspiráló is legyen, hogy a különböző testrészek rázása és hullámoztatása ne tűnjön öntörvényűnek, hanem a zene természetes lüktetéséből fakadjon. Mindehhez pedig még párosuljon egy igazi nemzetközi szellem, hogy a 180 ország zumbásai mind azonosulni tudjanak a zumba világnézettel.
 

 

Lénárt Éva

okleveles zumbaoktató
Maryland, USA
evalenart.zumba.com

 


Fotó: facbook by zumba fitness

Következő oldal 1
Betöltés...
(17)
Pozitív értékelés (17) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: