Fitnesz
Frissítve: 2022.02.09.

Egy amerikai zumbasztár titkai – interjú María Browninggal

Öt évvel ezelőtt találkoztam először María Browninggal, a zumba program tanárképző (ZES) csapatának egyik jól ismert tagjával, amikor részt vettem egy kurzusán Tennesseben. Dinamikus és karizmatikus egyénisége egyből megmutatkozott, ahogy a színpadon táncolni kezdett. Olyan magabiztos és elragadó volt, hogy nem tudtuk róla levenni a szemünket. 

María Browning

Rám leginkább valódi nőiessége hatott, ahogy tanításában és történetei mesélése közben a latin báj és szenvedély összefonódott, és ahogyan őszintén felvállalta nemcsak a sikereit, hanem a küzdelmeit is. Ebben az interjúban is erre az ellenállhatatlan nyíltságra invitáltam őt.

 

Lénárt Éva: Maria, mesélj a zumbával való találkozásodról. Mint tudjuk, a legtöbb nő azért kezd el zumbázni, mert úgy szeretné formába hozni magát és megszabadulni a súlyfeleslegétől, hogy közben jól ki is táncolja magát. Téged mi inspirált arra, hogy zumbázni kezdj?

 

Maria Browning: Bármilyen furcsán hangzik is, a zumba számomra elsősorban egy jókor jött üzleti lehetőség volt, egy kiváló alkalom arra, hogy elindítsam a karrieremet az USA-ban. Igaz, imádok táncolni, de arra más és több lehetőségem is lett volna. A zumba több volt, mint tánc, egy lehetőség, hogy bizonyítsak. Másfél évtizede költöztem el a hazámból, Kolumbiából, ide az USA-ba, Kentuckyba amerikai férjemmel, ahol az első négy évet arra szántam, hogy beilleszkedjek az amerikai környezetbe és ismerkedjek a szokásokkal. Eközben nővérem Miamiban élte a "Dolce Vitát", zumba edzésre járt, és mindig lelkesen mesélt nekem a szuper jó bulikról.

 

Őszintén szólva, ekkorra már egy kissé elszigeteltnek éreztem magamat otthon, mint főállású anya, többre vágytam, és hiányzott a hazai, latin kultúra is, így elhatároztam, hogy megnézem, miről is szól ez a bizonyos zumba. Egy gond volt csak. Sehol nem találtam a közelben zumba órát.

 

Ekkor jött az ötlet: mi lenne, ha én lennék az első zumbaoktató Kentuckyban?

 

Hamarosan fel is iratkoztam egy tanfolyamra, és innen minden ment, mint a karikacsapás. Előtte sohasem tanítottam fitneszt, de a latin vér, a kolumbiai származásom és a spanyol nyelv ismerete mind jó ómennek bizonyult. Ráadásul, mint a kurzuson kiderült, a zumba megalkotója, Beto és én közöttem rengeteg hasonlóság van. Az ő víziója, szakmai alázata és már akkor elért hatalmas sikere igazi lázba hozott. Néhány hónapon belül tanárképző (ZES: Zumba Educacional Specialist – a szerk.) lett belőlem, nem sokkal azután pedig felkértek az aqua zumba program vezetésére. És nem csupán szerencsének tekintem mindezt, hanem isteni gondviselésnek.

 

 

LÉ: Nagyon kiegyensúlyozottnak tűnsz, és akármikor látlak, csak úgy ragyogsz. Ehhez a harmóniához hozzá kell, hogy tartozzon az egészséges táplálkozás is. Beavatnál bennünket abba, hogy milyen étrendet követsz?

 

MB: Amikor elkezdtem a zumba tanárképzést, évekig csak pörögtem. A sok utazás a világ minden tájára, a különböző időzónák, a hosszú repülőutak és a több napos, minden figyelmemet igénybevevő kurzusok nem adtak lehetőséget egy rutin kialakítására. Az étkezési szokásaim a sűrű programjaim áldozatává váltak. Sokszor fél napokig nem ettem, aztán este egy étterembe beesve próbáltam behozni a lemaradásomat. Később, sajnos, jöttek a következmények. Egyre több emésztési problémám lett, gyomortáji fájdalmak gyötörtek, és szinte minden nap puffadással ébredtem. Rá kellett eszmélnem, hogy eljött az ideje a váltásnak. Bármennyire is szerettem, amit csináltam, egy részétől meg kellett válnom. Ma már szabályozottabb életet élek, megtaláltam a saját ritmusomat.

 

A táplálkozásomra pedig nagyon odafigyelek. Az alkaline életformát választottam, szigorú diétát követek, és ionizált vizet iszom.

 

Tudom, a legtöbb olvasó nem ezt szeretné hallani, de az igazság az, hogy nem eszem semmi cukros és lisztes készítményt, és semmilyen mesterségesen előállított ételt. Legalább 70 %-a annak, amit megeszek, vízalapú, nyers zöldség vagy gyümölcs. Alkoholt nem iszom, és a hústól is távol tartom magam. Reggelire zöldségekből és gyümölcsökből készült, búzacsírával dúsított turmixot iszom, ebédre és vacsorára friss salátát fogyasztok. Hetente háromszor eszem halat, ez fontos számomra, hiszen nagyon aktív életet élek, és a zumba mellett izomfejlesztő tréningeket is tartok. A jó hír az, hogy egész nap falatozgatok, óránként eszem, de csakis gyümölcsöt, zöldséget és magvakat.

 

LÉ: A zumba utazó nagykövete vagy. Zumbás körökben köztudott, hogy mennyire sok elfoglaltsággal és kötelezettséggel jár ez a pozíció. Mi motivál nap, mint nap arra, hogy mindennek megfelelj és összhangban tartsd feladataidat az élet minden területén?

 

MB: Volt egy jó pár év az életemben, amikor megállás nélkül a tökéletesre törekedtem. A profi képeken és videókon a lehető legszebb formámat akartam mutatni. Azt hittem, úgy érhetem el a magam legjobbját, ha mindent elvállalok, és a saját békémet is feláldozva száguldok a csúcs felé. Aztán besokalltam. Azóta a hála a legfontosabb inspirációm. Ha nem tudunk hálásak lenni azért, amink van, akkor valószínűleg azért sem tudnánk, amink még nincsen. Ma már minden kihívást és minden találkozást ajándéknak tekintek. Keresem az új lehetőségeket, és vágyom új kapcsolatokra és ismeretségekre.

 

Erről szól a saját " Happiness Beyond Fit" (Boldogság a fittségen túl - a szerk.) névre hallgató életprogramom is,

 

amit pár évvel ezelőtt alkottam meg saját magam és mások megsegítésére. Mind az öt kontinensen, ahová zumbázni mentem, ugyanazt tapasztaltam. A legtöbb ember egy dologra teszi fel a boldogsága sikerét: "ha lefogyok... ha egészségesebb leszek... ha lefutom a maratont... ha megkapom, amire vágyom.." - egy célra fókuszálnak, és ez a cél teljesen felemészti őket. Olyan lesz ez, mint egy drog, amikor elérték a céljukat, még többre vágynak. Ez az életprogram arra tanít, hogyan tudjuk megvalósítani önmagunkat e nélkül a drog nélkül. A zumba számomra egy igazi örömforrás, és mindig is az lesz, a karrierem egyik kiteljesedése, de ugyanilyen fontos számomra most az életprogramom is, és az is, hogy anya vagyok. Az anyaságot is a munkámnak tekintem, hiszen a fiamat is tanítom az élet örömeire. Ezen kívül az élet más szerepeiben is igyekszem helytállni, a családom nagyon fontos nekem, próbálok minél jobb gyerek, testvér és barát is lenni.

 

 

LÉ: Az aqua zumba kifejezés számomra a te nevedhez kapcsolódik. Rengeteget tanultam a videóidból, és több szenzációsan jó koreográfiádat is használom a saját óráimon. Tudom, hogy szinkronúszó voltál gyerekkorodban. Mennyire kapcsolódik ez a két sportág, és mennyire hatnak a szinkronúszásban szerzett tapasztalataid a koreográfiákra?

 

MB: Az aqua zumbát szinte a saját bébimnek tekintem. Ez a szekció még nagyon gyerekcipőben járt, amikor felkértek arra, hogy én legyek a vezetője. Én alkottam az első aqua zumba oktatói kurzust és én képeztem a jelenlegi összes világjáró aqua zumba előadót is, akikkel egy remek csapatot alkotunk. Az első 11 DVD-n pedig a saját koreográfiaimat mutatom be. 15 évig edzettem korábban, mint szinkronúszó Kolumbiában, és a fegyelem és az odaadás, amit ott tanultam, jellemem meghatározó eleme lett, de amikor búcsút intettem ennek a sportnak, nem gondoltam volna, hogy még újra visszaköszön az életemben. Nagyon hálás vagyok a sorsnak ezért a lehetőségért, úgy hiszem, hogy az én találkozásom a zumbával ennek a nagyobb tervnek, az aqua zumba születésének és felnevelésének a jegyében történt.

 

Úgy alakítottam ki az aqua zumba programot, hogy a vízi és a termi sportok legtermészetesebb ötvözete legyen.

 

Egy aqua zumba edzés alatt az izmok fokozott használata a víz rezisztenciája ellen ugyanolyan mértékű eredményeket hoz, mint egy szinkronúszás-edzés alatt. És nem maradt ki belőle az igazi bulis hangulat sem. Mint edző, két különböző oldalamat tudom megmutatni a két típusú órán. Aqua zumba alatt kijön belőlem az erős, fegyelmezett edző. Jobban odafigyelek az izmaim intenzitására, hogy a parton állva is minél jobban illusztrálhassam azt, ami a résztvevőkkel a vízben történik. A termi órákon viszont lazább vagyok, a nőiességem dominál, és rázom magam, ahogy csak tudom.

 

 

LÉ: Szoktál meditálni? Van olyan, hogy nem a zene és a tánc pörgős világára vágysz, hanem egy kis csöndre, külső és belső nyugalomra?

 

MB: Naponta legalább 10 percet töltök el meditálással. De meditálni nemcsak egy csendes szobában ülve vagy fekve lehet, hanem napi tevékenységeink alatt is, mint például evés közben. Fontos rituálénak tartom, hogy amikor csak lehet, leülök, és odafigyelek nemcsak arra, hogy mennyit és mit eszem, hanem arra is, hogy hogyan. Lassan rágom az ételt, és odafigyelek az ízek kombinációjára és az ételek anyag-koncentrációjára. Megpróbálok minden falatot élvezni.

 

Rendszeresen látogatom Tony Robbins és a Landmark Education motivációs kurzusait, amelyek sokat segítenek a magamra találásban. Otthonomat egy spirituális szenthelynek tekintem. A házamban minden fehér és tiszta vonalú, ahogy betér hozzám egy vendég, az első benyomása az, hogy mennyire csendes és nyugodt légkör uralkodik nálam. Meditatív zene szól a szobákban, és aromaterápiás illatok árasztják el a légteret. Mivel a házam a tengerparton van, minden alkalmat megragadok, még ha csak 10 percre is, hogy kisétáljak az óceánhoz. Figyelem a hullámokat, és megérintem a homokos földet, hogy feltöltődjek az univerzum energiájával.

 

 

Ez az életmód, étrend és a jelentudatosság elvei szerinti lét nemcsak a saját életemet hozta rendbe, hanem egy nagyon jó környezetet és kontrollt biztosít figyelemhiányos hiperaktivitási problémákkal küzdő fiam számára is.

 

LÉ: A zumba igen nagy népszerűségnek örvend az egész világon és ez részben annak is köszönhető, hogy az oktatóknak rendkívül jó kapcsolatuk van a zumbásaikkal. Titeket, ZES-eket viszont mi mindnyájan csodálattal és érdeklődéssel figyelünk. Milyen érzés ennyire a figyelem középpontjában lenni?

 

MB: Azt remélem, hogy ebben az interjúban az olvasók megértik a küzdelmeimet, azonosulni tudnak belső konfliktusaimmal, és nem sztárként látnak majd, hanem egy valódi nőnek. A ZES világ valóban egy kicsit olyan, mint egy mini Hollywood, de ez nem mindig irigylésre méltó. A túl sok áldásnak is megvannak a maga veszélyei.

 

A saját sztorimmal szeretnék minél több embert arra inspirálni, hogy ne csupán fizikumukat erősítsék, hanem találják meg érzelmi izmaikat is, és ugyanolyan energiával eddzék testüket, lelküket, szellemüket és egyben boldogságukat is. A zumbát ehhez én remek eszköznek találom, mivel nagyon sok ember tapasztalja meg az órákon az öröm és a boldogság befogadását, amit aztán az élet bármely más területeire is átvihetnek a harmonikusabb és teljesebb életre törekedve...

 

Fotók: Maria Browning jóvoltából & happybeyondfit.com

 

 

Lénárt Éva
okleveles zumbaoktató
Maryland, USA

evalenart.zumba.com

 

 

 

English translation on page 2

 

Balancing Zumba with Life

Interview with ZES Maria Browning

 

I first met Maria Browning, a ZES (Zumba Education Specialists) five years ago in Tennessee where I took her B2 Zumba instructor course. Her dynamic and charismatic personality came through immediately when she started dancing on the stage. She seemed so poised and unstoppable. She made a real impression on me with her femininity. Her Latin charm and passion shone through as she was teaching us and telling her stories. She embraced not only her success, but also her struggles. For this interview, I invited her to be just as open and candid as she is on stage.

 

 

Eva Lenart: Maria, tell us about your first encounter with Zumba. As we know, most women start doing Zumba to get into shape, lose weight, and have a blast with dancing along the way. What inspired you to try it?

 

Maria Browning: It might sound strange, but first and foremost, Zumba was an excellent business opportunity for me, a great chance to start my career in the USA. Yes, I have always loved dancing, but I could have found other dance opportunities. Zumba was about much more than just dancing; it was my chance to prove myself.

 

I moved from Colombia to Kentucky 15 years ago with my American husband and in my first four years there I only focused on fitting into my new environment. I only spoke English and I got accustomed to the American lifestyle. Meanwhile my sister was having the time of her life in Miami, going to Zumba classes and every chance she got she told me about how much fun she was having. To tell you the truth, I felt somewhat isolated  by then. Being a stay at home mom, I desired more and I missed my Latin culture, so I decided to check out this so-called Zumba. However I was not able to find any classes around me.

 

That is when a light bulb went off. What if I become the first Zumba instructor in Kentucky?  

 

Shortly thereafter I signed up for an instructor course and things took their own course from there on. I had never taught fitness before but my Latin blood, my Colombian origin, and being a Spanish speaker all turned out to be advantageous for me. And on top of that, I had a lot in common with Beto, the creator of Zumba. His vision, professional attitude and passion towards Zumba at the course really motivated me to take things even more seriously. In a few months I was invited to be a ZES and I started training Zumba instructors in all corners of the world. And not much later I was asked to take the lead in the Aqua Zumba program. And I do believe God had all of these amazing things in store for me.

 

 

EL: You seem really well balanced and any time I see you, you radiate. Part of this spark must originate from a healthy diet. Would you share your diet with us?

 

MB:  When I started training Zumba instructors, I just kept going without stopping for a minute. The traveling around the world, spending time in different time zones, the long flights and the several-day-long training courses that needed all my attention did not provide an opportunity for me to have a routine. My eating habits reflected my busy schedule. At times I did not eat for a half a day and then I made up for it all at dinner time in an accidental restaurant. And as can be expected, it took a toll on me over time. I started having the typical symptoms of digestive problems. I had regular stomach aches and bloating. I knew it was time to make some changes. No matter how much I loved my job, I had to learn how to say no and make myself a priority. Now I have more routine in my life, I found my own rhythm and

 

I pay a great deal of attention to what I eat. I maintain an alkaline lifestyle and I drink ionized water.

 

I know most readers do not want to hear this, but I avoid flour and sugar, and artificial flavours and processed food are not options for me. Over 70% of the food I eat has to be water based which means fruit and vegetables. I do not drink alcohol and I avoid meat. For breakfast I make a very rich vegetable and fruit shake with wheat germ mixed into it, and for lunch and dinner I always have a fresh salad. I eat fish three times a week, as it is very important to provide enough protein for my body since I do muscle training in addition to zumba. The good news is that I snack often during the day; but it is all fruit, veggies, or nuts.

 

EL: You represent Zumba all over the world. It is well-known in Zumba circles how busy a ZES can be. What motivates you from day to day to meet all of the demands and requirements of your job and to juggle all your other responsibilities as well?

 

MB:  There were quite a few years in my life when I strove for perfection. I always wanted to show my best form in the professional pictures and videos. I thought the best choice was to accept all offers and keep climbing to the top even while sacrificing my inner peace. Then I reached a point when it was so overwhelming that I had to cut back. Since then gratitude is my greatest inspiration. If we cannot be grateful for what we have, how could we be grateful for what we only desire, once we have it? Today, I find every opportunity of having new challenges and meeting new people a gift. I reach out to new relationships and new opportunities.

 

And this is what my life coaching program “Happy Beyond Fit” is about. I created it for myself and for everyone else who needs it.

 

On the five continents that I have traveled to with Zumba I noticed that most people think that their happiness depends on particular goal: “if I lose the weight. . .  if I get back in shape . . . if I finish the marathon. . .  or if I get what I desire . . “They focus on that one goal and this consumes them completely. It becomes like a drug for them and when they reach that goal they are still not happy. They cannot stop pursuing more. My life coaching program shows people how to feel accomplished without this drug. Zumba is definitely a source of happiness for me, a professional fulfillment, but my life coaching program is just as important, and so is being a mom. I consider motherhood a profession as well since I coach my son on how to find happiness in life. And I do not forget about my other important responsibilities in life either. I try to be a good daughter, friend and sister as well.

 

 

EL: Aqua Zumba for me is connected with your name. I personally have learned a lot watching your videos and I use several of your fantastic choreographies in my classes. I know you were a synchronized swimmer in your childhood. How are the two sports connected and to what extent can you use your synchronized swimming experiences to create choreographies?

 

MB:  I consider Aqua Zumba to be my own baby. When I was asked to be the leader of the program it was very much only in the planning phase. I was the one who got to put together the first Aqua Zumba instructor training course, I coached the other presenters who make the perfect Aqua Zumba Team and the first 11 DVDs are also my work with me presenting my own choreographies. I did synchronized swimming for 15 years in Colombia and I learned discipline and professionalism along the way and that certainly defines who I am, but when I stopped the training I would've never thought that this relationship with the water would reappear in my life one day. I am extremely grateful for this opportunity and I truly believe that my encounter with Zumba was for the specific purpose of creating and nurturing Aqua Zumba.

 

I created the Aqua Zumba program so that it would be the best blend of water and land fitness.

 

During an Aqua Zumba class the muscles work just as hard and get the same results as they do during the synchronized swimming training without giving up the real Zumba flavor. As a trainer I can display my two different sides doing the two types of classes. In Aqua Zumba I am the strong and disciplined trainer; I emphasize muscle work a lot more so I can recreate the motion that happens in the water for the participants. During the regular Zumba I feel freer, more feminine, and I shake all I've got.

 

EL: Do you meditate? Are there times when you need to unwind after the party life of music and dance?

 

MB:  I meditate for at least 10 minutes every day, but meditation for me is not only sitting or lying in a quiet room. It can be part of any other activities during the day like when having a meal. Anytime I get the chance I turn my full attention to not only what I eat, but also how I eat. I chew the food as slowly as possible, savoring the taste and texture of the food. I attend life seminars and motivational courses by Tony Robbins and Landmark Education that help to keep me on track.

 

 

And my house is my spiritual sanctuary. Everything is white and clean. The moment a guest enters my house they notice the peaceful atmosphere. You can smell aroma therapy oil in the rooms and hear meditative music. Since my house is on the beach I walk outside every day, even on the busiest days, for at least 15 minutes. I see and hear the ocean waves and touch the ground to recharge myself with the energy of the universe. This lifestyle, the diet I follow, and the practice of mindfulness not only changed my life, but it is also a peaceful and controlled environment for my son who struggles with ADHD.

 

EL: Zumba is incredibly popular all over the world and one of the reasons is the great relationship most instructors have with the participants. We admire and follow all your moves. What does it feel like to be so much in the center of attention?

 

MB: I hope that through this interview readers will understand my struggles and be able to identify with my internal conflicts so that they will not judge me as a star, but see me as a real woman. Yes, I agree our lives can be compared to that of a Hollywood star at times, but popularity has its price. Too much of a blessing can be dangerous. With my story, I'd like to inspire people to not only want to work on their physiques, but also to use their emotional muscles and train their bodies, souls, and mind with the same effort and not to take happiness for granted. I see Zumba classes as a great place for experiencing joy and pleasure and this bliss can be channeled into other areas of life to recreate a more harmonious and balanced existence

 

 

Eva Lenart
Zumba Instructor
Maryland, USA

evalenart.zumba.com

 

 

 

Pictures provided by Maria Browning | Photo: happybeyondfit.com

Következő oldal 1 2
Betöltés...
(17)
Pozitív értékelés (17) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: