Fitnesz
Frissítve: 2016.07.14.

Hogyan lehet egy zumbáscsajt elrabolni?

A zumbához nem kell különleges viselet vagy egyenruha. Amilyen sokszínű maga a tánc-edzésprogram, olyan sokféle öltözék lehet alkalmas arra, hogy kényelmesen (s ha szeretnénk, divatosan) táncoljuk végig az edzéseket. 

Zumba divat

"Hogyan lehet egy zumbáscsajt könnyedén elrabolni?" a címe egy, az USA-ban igen népszerű karikatúrának. A képen egy furgon látható, amin a következő  felirat áll: zumba ruha ingyen. Bármelyik igazi zumbarajongó azonosulni tud ezzel a poénnal. Nem nehéz elképzelni, ahogyan a lányok szépen besétálnak a csapdába, hiszen az ingyen vagy akár csak akciós zumba ruha híre igazi csábító ajánlat e sport híveinek.

 

S bár ez csak vicc, a zumbadivat iránti lelkesedés korántsem tréfa. De vajon minek köszönhető a Zumba Office hivatalosan bejegyzett, védjeggyel ellátott márkájának a sikere?

 

Aki csak egy kicsit is ismeri a zumbadivatot, már messziről felismerheti a zumbásokat. A márkanév legtöbbször nagybetűkkel, jól olvashatóan szerepel a kollekciókon, és az Office tudatosan egységes stílust kíván kialakítani a designnal. A zumba közösséghez tartozás egyik legnyilvánvalóbb szemléltetése lehet a hivatalos márka viselete. És ki ne volna büszke tagja egy olyan közösségnek, ahol a 'zumba love', az egymás elfogadása és segítése, valamint a jótékonyság legkülönbözőbb formái a meghatározó elvek?

 

Praktikus zumbaszerkók

 

Bár a stílus egyöntetű, mégsem egyhangú. A zumba órán nem csupán a táncoddal, hanem a ruhastílusoddal is bátran kifejezheted egyéniségedet. De mégis milyen divatos darabokból válogathatsz?

 

Zumbafelsők  A zumbafelsők között nagy a választék. A legmenőbbek most a zumbaszlogenes pólók és minden, amit rétegezni lehet. Minél több vékonyabb vagy vastagabb pánt látszik ki a legkülönbözőbb színekben, és minél többet sejtet a felső, annál vonzóbbnak számít a zumbaszerkó. Ízlésednek megfelelően kiválaszthatod a rengeteg modell közül, hogy hol legyen a kivágás és mit hangsúlyozzon: a dekoltázst, a váll- és karizmokat, vagy akár a kockás hasadat mutassa. Zumba órán nyugodtan lehetsz szexi, sőt... Sokak szerint a zumbaöltözet egyik nagy előnye, hogy viselésével vonzóbbnak érezhetjük magunkat.

 

 

Csinos és divatos ruhákban a legtöbb ember magabiztosabbnak érzi magát. A megfelelően kiválasztott zumbacuccokban pedig  a rizikósabb táncmozdulatok is jobban mennek, könnyebben felszabadulhatsz, előhozhatod rejtett énedet, vagy azzá válhatsz, akivé akarsz. Szóval, táncolhatsz akár csak sportmelltartóban is, vagy tánc közben megszabadulhatsz a felsődtől, ha a túlságosan felhevült testedet akarod lehűteni. Mutathatsz magadból, amennyit csak akarsz, de saját kényelmed és diszkréciód érdekében bizonyosodj meg róla, hogy amit beleteszel a melltartóba vigyázállásban, az az intenzív tánc alatt is ott maradjon.

 

Sokan, különösen a dúsabb keblekkel megáldott zumbázó hölgyek, a dupla melltartó viselését tartják célszerűnek. Egy számmal kisebb méretet érdemes felvenni alulra, ami szorosan a testhez közel tartja a "lányokat", és egy valamivel lazábbat és dekoratívabbat felülre, amely eltakarja azt, ami itt-ott kimaradt az alsóból.

 

Zumbanacik A zumbanadrág divat a bővebb cargo stílussal indult. A sokzsebes, szalagokkal ellátott nadrág, amelynek szára állítható, még talán ma is a zumbaviselet egyik legjellemzőbb darabja, mivel más sportágban ez a stílus nem volt előtte soha módi. Az oktatók előszeretettel viselik ezt a típusú nadrágot féllábasan, az egyik lábon meghagyják hosszan, bokáig érőnek a szárat, a másik lábon viszont felhúzzák térdig. Nemcsak divatozás ez. A zumbatanár-képzésen előszeretettel ajánlják ezt a viseletet, hogy a forgásoknál könnyebben lehessen követni a bal és jobb láb gyakori váltakozását.

 

A legújabb nadrágtrend a hip-hop vagy hárem stílus, ahol a comb és az üleprész nagyon laza, akár a térdig is leérhet. Tánchoz ennél kényelmesebb viseletet aligha tudok elképzelni. Bizonyos lépések, különösen a laza térdmozdulatok és a rongyláb figura, nagyon jól mutatnak ezekben az aljakban.

 

A szűk, testhez simuló nadrág, a leggings, sem ment ki a divatból, és valószínűleg nem is fog, mivel ezzel lehet a legváltozatosabban öltözködni. Nemcsak azért, mert ez a fazon már szinte minden anyagban, színben és mintában kapható, hanem azért is, mert könnyű párosítani a felsőkkel. Szépen kiadja az idomokat, amit szűk felsővel még jobban kihangsúlyozhatsz, vagy viselheted bő felsővel, amennyiben inkább ellensúlyozni vagy valamelyest fedni akarod a csípőrészt.

 

Kiegészítők Néhány zumba kellékkel még a nem zumbamárkájú ruhadarabokat is izgalmassá lehet varázsolni. Nekem is vannak kedvenc, más védjeggyel ellátott sportruházataim, amelyeket szívesen viselek zumba órán is, de akkor igyekszem egy zumba hajpántot vagy nyakláncot felvenni, és nem elfeledkezni a gumiból készült zumba karkötők sorozatáról sem.

 

Ám az ékszerek viselésénél mindenképpen törekedj a biztonságra. Kiálló gyűrűkkel megsértheted a melletted táncolókat, túl szoros nyaklánccal vagy karkötővel pedig a saját épségedet is kockáztathatod. Maradj a flexibilis, puha és könnyű súlyú anyagoknál.

 

Sok zumbázó imádja az érmékkel díszített hastáncos kendőt. Meg kell mondanom, én először ódzkodtam tőle, több okból is. Egyrészt, mivel nem minden tánchoz illik stilisztikailag, másrészt pedig attól tartottam, hogy az esetleges, nem ütemre történő csilingelés kizökkenti majd a kezdő táncosokat a ritmusból. De miután kaptam egyet ajándékba az egyik zumbás csoportomtól, nem álltam ellen tovább, és kipróbáltam. Jelentem: az élmény igen pozitív volt. Ha lehet, még jobban ráztam magam, mint eddig, és az érmék csengésére koncentrálva könnyebb volt a csípő izolálása. Szóval, ha van hozzá kedved, én nagyon is bátorítalak, hogy próbáld ki... Ezzel még intenzívebbé teheted az edzésed.

 

Zumbatrendi 2016

 

Arról, hogy a zumbaviselet divatkövető maradjon, és tényleg egyedinek érezhesd magad a ruhákban, az újabb és újabb kollekciók gondoskodnak. Az idei irányzat legtrendibb darabjai: a kockás ing, a neon cuccok és minden, ami csillog.

 

Country hatás  A flanel ing egyértelműen az amerikai country hatásnak köszönhető. Leginkább derék köré kötve viseljük, a hátán lévő zumba-feliratot láthatóvá téve, és hagyjuk, hogy tánc közben lobogjon, s még jobban kihangsúlyozza a csípőmozgást. Alighanem ez a ruhadarab egy új zumba műfajnak az előfutára is. Nem árulok el nagy titkot, ha megemlítem, hogy nemsokára beindul a country zumba speciális kurzus.

 

Ragyogás a sötétben A neon-világítós és a selymes-fényű, diszkós korszakra emlékeztető darabok nem kis szenzációt okoztak, mikor idén tavasszal megjelentek a piacon. A " Glow in the Dark" (sötétben világító) Zumba Partik a kedvenc zumba eseményeim közé tartoznak. Legtöbbjük jótékonysági célból jön létre. 

 

Ezeket a partikat nemcsak azért szeretem, mert szórakoztatóak és egy valódi éjszakai-bár hangulatára emlékeztetnek, annak veszélyei és az estleges kellemetlenkedő táncpartnerek nélkül, hanem azért is, mert az üzenetük is közel áll a szívemhez: "még a legsötétebb pillanatokban is találd meg, amitől ragyogni tudsz."

 

Ezeknek a rendezvényeknek az ihletésére tervezték a "glowinthedark" ruhadarabokat, amelyek szó szerint világítanak a sötétben. Különösen a bulizós kedvű zumbás hölgyek várták már nagyon ezt az új trendet, hogy hétvégén az UV neonos szórakozóhelyeken is kihasználhassák zumbacuccaikat, nem feladva vonzó stílusukat. A selyem-fényű nacik és a foszforeszkáló trikók kombinációja mindenképpen meghozza a hatását. Amiben biztos lehetsz, hogy a feltűnést nem fogod elkerülni.

 

Tetkómatricák  Az arany és ezüst színű Zumba logó tetoválás-matrica is nagyon jól mutat mindenkin, és különösen szépen csillog a napbarnított bőrön.

 

Amikor ruha teszi az embert…

 

A zumba öltözet szenvedély természetesen engem sem hagy hidegen. Mivel hetente több mint 20 órát töltök zumba ruhában, igyekszem a ruhatáramat minden szezonban megújítani egy-egy darabbal, és szívesen viselem őket nemcsak az órán vagy a klubokban, de az utcán is. A homlokomra ugyan nincs ráírva, hogy zumbaoktató vagyok, de a ruháimból sokszor kitalálják ezt, és ez nem egyszer, a legnagyobb meglepetésemre, hasznosnak is bizonyult.

 

Elég sokat utazom, már rutinból csomagolok. Mivel ritkán múlik el nap, hogy ne sportoljak, főleg zumbázzak, rájöttem, hogy ha sportruházatban utazom, akkor nemcsak, hogy kényelmesen fogom érezni magam, de az is biztos, hogy nem felejtem otthon az edzőcipőt, és már legalább egy viselet ruha lesz nálam, ami alkalmas az edzésre. Akkor ez már legalább nem lehet kifogás a tréning elhagyására.

 

 

Arról nem is beszélve, hogy kellemetlen helyzetekből is húzott már ki a zumbamárka. Megtörtént, hogy a repülőtéren a biztonsági ellenőrzésnél kígyózó iszonyatosan hosszú sor végén állva, kétségbeesve pillantgatva az órámra azon morfondíroztam, hogy elérem-e a gépet vagy sem, mikor a szigorú vámtiszt előre hívott, (meglátván, hogy zumbaoktató vagyok), csak azért, hogy elmesélhesse, mennyire imádja a zumbát, és már mennyit fogyott általa. Egy másik alkalommal az autópályán, a fizetőkapunál, mikor nem volt elég aprópénzem, az ott dolgozó irányító dobta be a hiányzó 1$-t, mondván, hogy otthon majd költsem az iTunes-on jó zumba zenére.

 

Hálás vagyok ezekért a pillanatokért, és azokért is, amikor a zumba logó egyszerűen csak mosolyra fakasztja útitársaimat vagy hangulatos beszélgetéseket indít el.

 

A zumbadivat nem csupán egy hóbort, hanem az identitástudat kiváló kifejező eszköze is, azok számára, akiknek a zumba rabolta el a szívét.

 

 

 

Lénárt Éva

okleveles zumbaoktató
Maryland, USA
evalenart.zumba.com

 

Foto: zumba.com

Következő oldal 1
Betöltés...
(9)
Pozitív értékelés (9) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: