Lélek
Frissítve: 2017.07.13.

Hogyan veszekedj a pároddal - okosan

Először is ne veszekedj, de ha mégis, akkor olvasd el előtte ezt a kis tanácsadót, hogy ne torkolljon a vitátok végtelenített vagdalkozásba.

Hogyan veszekedj és vitatkozz a pároddal - okosan

1. Gondolkozz, mielőtt megszólalsz

 

Ez egy tanács? Hát elég banális. Az.

 

Csak nem szoktad/szoktuk betartani... Ész nélkül reagálunk. Reflexszerűen. Majd csak később jövünk rá, már aki, hogy jobb lett volna gondolkodni, hogy több kárt okozott a riposzt, mint akartuk. És ez a facebookra és emailre is érvényes.

 

 Mért adat: egy vita során cca. 8 másodpercig figyelünk a másikra, aztán már a saját válaszunkon gondolkodunk. Nagy hiba.

 

2. Csak a másik a hibás

 

Ha így érzed, miért maradsz mellette? Ha meg együtt akarsz vele maradni, akkor vedd figyelembe: egy csapatba tartoztok. És ne engedd, hogy egy vita vagy összezördülés végtelen és egy idő után biztosan értelmetlen érvelésekbe és ellenvetésekbe torkolljon.

 

Koncentrálj a probléma közös, mondom közös, megoldására, és ne a másik hibáztatására.

 

3. Vigyázz! Ha mindig úgy kezdet a mondatod: "Igen, de a ..."

 

Amikor azt mondod: "Igen, de…", valójában figyelmen kívül hagyod a másik szemszögét, és a magadét tolod előtérbe. Az Igen itt csak látszólagos egyetértés, hiszen nem is adtál magadnak időt, hogy komolyan vedd a másik szempontjait, mielőtt a magadéval hozakodsz elő.

 

4. Válaszd el a tényeket és a történteket

 

Teli vagyunk rossz tapasztalatokkal, és elég egy jel, hogy előhívja a félelmeinket. Ha a párod valami olyat tesz, amit te veszélyesnek érzel, de valójában egy, a korábbi életed rossz tapasztalatához kötődik, akkor tégy különbséget a történés és az emlékek között. És ahelyett, hogy veszekednél, meséld el, mondjuk: Azért vedd ki mindig a zárból a kulcsot, mert gyerekkoromban egyszer, amikor lementem a boltba, rosszul lett az apám, és be kellett törni az ajtót…

 

5. Tarts egy kis szünetet

 

Amikor már zavarossá válik a vita, ezernyi irreleváns részlettel terhelve, és egyre kellemetlenebb, tarts egy kis szünetet, de ügyesen. Mondd, hogy megszomjaztál, vagy ki kell menned a mosdóba… Ne szó nélkül menekülj el egy kis lélegzetvételnyi időre, hanem indokold, és legjobb, ha az indokod a lehető legtermészetesebb. Az mondjuk nem jó, hogy most elszívok egy cigit, mert az ugye önzés… (meg káros, de most ezt hagyjuk).

 

A szusszanásnyi idő épp elég arra, hogy mindketten lehiggadjatok, ésszerűbbek legyetek, és ne lehessen ott folytatni, ahol abbahagytátok…    

Következő oldal 1
Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: