Lélek
Frissítve: 2017.05.08.

Van-e fóbiád?

A fóbia egy megszállott és tartós félelem valamely tárgytól vagy helyzettől. Se szeri, se száma a fajtájának.  Csak azért, mert nehezen ejthető latin szavakkal azonosíthatók,  vagy mert még nem is hallottál róluk, koránt sem bizonyos, hogy egyik sem érint, és nem szenvedsz valamely fóbiától.

A fóbiák fajtái.

Az emberi fóbiáknak nincs ésszerű magyarázat, és gyakran nincs is észrevehető oka. A fóbia ösztönös és indokolatlan félelem és viszolygás, olyan aggódás, amely a képzeletben játszódik le, de a valóságban késztet menekülésre.  Fizikai tünete a szédülés, a hányinger, a légszomj, a szorongás, eszkalálódva pedig a pánikroham…

 

Hirtelen és indokolatlanul megrémítenek az emberek, a kígyók, a szép nők, a bohócok, a kutyák, a halak, a fények…? Hát nem vagy egyedül.  Ha emlékszel még, a Jóbarátok Chandlere kutyafóbiától szenvedett, a Cápa című film rendőrfőnöke vízfóbiától, mégis kimerészkedett a tengerre, Doc Martin irtózott a vértől,  Monk, a flúgos nyomozó meg külön listán tartotta számon a rettegéseit.

 

Szinte minden embernek van valamilyen fóbiája, legfeljebb nem tud róla, mert még nem élte át… Nincs rá kielégítő magyarázat, lehet, hogy egy korábbi kellemetlen tapasztalat hívta elő és rögzítette, de lehet evolúciósan öröklődött… Bárhogyan is, de a fóbia is kezelhető, ám előbb nézzük a legtipikusabb fóbiák sorát…

 

01. Ablutophobia: félelem mosástól vagy fürdéstől
02. Acrophobia: félelem a magasságtól
03. Agorafóbia: félelem a hatalmas terektől, s a tömegtől
04. Ailurophobia: félelem a macskáktól
05. Alektorophobia: félelem csirkéktől
06. Anthropophobia: félelem az emberektől
07. Arachnophobia: félelem a pókoktól
08. Atychiphobia: a kudarctól való félelem
09. Autophobia: félelem a magánytól
10. Aviophobia: a repüléstől való félelem
11. Caligynephobia: félelem gyönyörű nőktől
12. Coulrophobia: félelem bohócok
13. Cynophobia: félelem a kutyáktól
15. Gamophobia: félelem a házasságtól
16. Melanophobia: félelem a fekete színtől
17. Mysophobia: félelem a baktériumoktól, szennyeződésektől
18. Nyctophobia: félelem a sötétben, vagy éjszaka1
19. Ophidiophobia / Herpetophobia:
 félelem a kígyóktól
20. Philophobia: félelem a szerelemtől

 

Annak ellenére, hogy a kutatók mind a mai napig adósak a fóbiák magyarázatával, s hajlanak arra, hogy több – genetikai, környezeti, tanult viselkedés szerinti, agykémiai – okok együttes kölcsönhatásában keressék az okokat -  a fóbiák kezelése nem reménytelen. A kezelések egy része – ha eredete feltehetően agykémiai vagy genetikai – gyógyszerhez kötött, de ehhez mindenképpen szakorvosi útmutatás és kontroll kell. A kezelések másik fajtája terápiás. Sok szakember úgy véli, hogy a fóbia egy ingerre adott válasz, viselkedés, amely erősen rögzült, így a leghátasosabb ellenszere a felejtés. És a rögzült reakciók kiváltása, helyettesítése valamely ártatlan válasszal. Mivel a pontos okok ritkán feltárhatók, gyakori a kezelések kombinációja.  

Következő oldal 1
Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: