Wellness
Frissítve: 2017.08.22.

Belehalhatsz, ha visszatartod a tüsszentést?

Egy kis frissen őrölt bors a konyhai sütés közben, és máris átjár az ismerős érzés. Orrod remegni kezd, szemed elönti a könny, és egy hatalmasat tüsszentesz. De belehalhatsz-e, ha visszatartod? Lássuk.

A tüsszentés visszatartásának veszélyei.

Otthon nem fenyeget ez a veszély, mert kevesen tartjuk vissza a tüsszentést, de másutt, főként hivatalos eseményeken vagy idegen emberek társaságában már késztetést érzünk rá. Milyen kínos egy óriásit tüsszenteni mondjuk a munkahelyen épp a főnökkel beszélgetve vagy egy étteremben a vacsoraasztalnál...

 

Ha mégis rákényszerülünk a tüsszentésre, rendszerint olyan hangot hallatunk, mint egy nyikorgó kisegér. Mert illendően visszatartjuk, ameddig csak bírjuk. De tudtad, hogy ha ezt tesszük, vagyis ha visszatartjuk a tüsszentést, az akár végzetes is lehet?

 

Bizony, jogos a félelem, ha azt vesszük alapul, hogy tüsszentéskor a levegő a nazális csatornákon át 160 kilométeres óránkénti sebességgel tör utat magának. Előtte hatalmas légnyomás feszíti a tüdőt, amely az orron keresztül akar menekülni.

 

Ha befogod az orrod vagy a szád, a levegő visszafordulva a füleden át távozik, rossz esetben akár a dobhártyádat is berepesztve, mindez hallásvesztéssel vagy elhúzódó szédüléssel is társulhat.

 

Az elfojtott tüsszentés megterheli a szem vérereit is, mellékhatásként felsértheti a rekeszizmot és a borda alatti izmokat.

 

Ha féken tartod a tüsszentést, hirtelen megemelkedik a vérnyomásod, ennek pedig az agyi erek megpattanása lehet a következménye.

 

Akinek friss műtéti hege van nyaktájékon, különösen vigyázzon, hiszen akár a varratok és a hegek is felrepedhetnek a nagy nyomás követeztében.

 

Extrém és szélsőséges esetben a tüsszentési inger visszatartása akár stroke-t vagy azonnali halált is okozhat.

 

Legjobb, ha hagyod, hogy minden menjen a maga útján… de előtte tartsd az arcod-orrod elé a kezed és a zsebkendődet, hogy ne szórd tele a levegőt vírusokkal és baktériumokkal. Azt a hangrobbanást meg, ami a tüsszentésedet kíséri, majd csak túléljük valahogy.

Következő oldal 1
Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: