Szépség
Frissítve: 2020.06.05.

10 dolog, amit tudnod kell a gyantázásról

Bár a szőreltávolítás procedúráját senki sem élvezi, különösképp, ha olyan fájdalmas módszerről van szó, mint amilyen a gyantázás is, nemcsak a végtelenül sima bőr ígérete az, ami elviselhetővé teszi a folyamatot. Van néhány trükk és fontos tudnivaló, amit nem árt, ha ismersz, mielőtt belevágnál.

Gyantázás otthon: tippek és trükkök.

1. Ne váltogasd a gyantázást és a borotválást

 

Ez ugyanis elsődleges okozója lehet a szőrbenövésnek, ráadásul a gyantázás és borotválás gyors, rendszeres, váltakozó alkalmazása irritálhatja is a bőröd. Tarts ki az egyik vagy másik mellett, és tudd, hogy a gyantázás egy kis türelmet igényel, mert meg kell várnod, hogy a szőr a megfelelő méretűre nőjön ahhoz, hogy ezzel a módszerrel el lehessen távolítani.

 

2. A bőr hámlasztásával megelőzhető a szőrbenövés

 

Még azon területeken is, ahol érzékeny a bőr, érdemes bőrradírt alkalmazni a szőrbenövés megelőzése érdekében. Csak az érzékenységnek megfelelőt kell választani: a nagyobb területeken, mint például a lábak, nyugodtan használj durvább szemcsés bőrradírt, a kisebb, érzékenyebb területeken, mint a bikini vonal, viszont gyengédebb készítményt, olyat, amilyet az arcodon is használnál.

 

És tudd, a gyantázásnak is egyfajta hámlasztó hatása van, ezért a legjobb a duplázás elkerülése érdekében, ha a radírozást egy-két nappal a gyantázás előtt végzed el. Aztán hetente egyszer megismétled.

 

3. Megfelelő méretű szőrt gyantázz

 

Ha túl kicsi szőrszálakat próbálsz meg legyantázni, annak fájdalmas lesz a vége, és nem túl látványos az eredménye - némely szőrszálakat ugyanis nem fogsz tudni eltávolítani. Ugyanakkor a túl hosszú szőr gyantázása is macerás, ezért érdemes olyankor egy kisollóval méretre vágni. Az ideális az 5-6 mm-es hossz.

 

4. Mindig használj babapúdert előtte

 

A gyantázás előtt a bőrnek tisztának és száraznak kell lennie, ezért érdemes a tiszta bőrre babapúdert simítani, hogy minden felesleges kis nedvességet felszívjon. Így tud jól megtapadni a gyanta.

 

5. A megfelelő irányban helyezd fel és távolítsd el a gyantát

 

Amikor felkened, a szőrszálak növekedésével megegyező irányt kövesd. Amikor pedig eltávolítod a gyantát, az ellenkező irányban húzd le a csíkokat. Ez nagyon fontos annak érdekében, hogy hatékony legyen a gyantázás.

 

6. Ne gyötörd sokszor ugyanazt a területet

 

Különösen, ha otthon gyantázol, fontos hogy betartsd a következő szabályt: ugyanarra a területre egy alkalommal maximum kétszer viheted fel és távolíthatod el egymás után a gyantát. Ha ezután is marad még egy-két kósza szál, azt csipesszel húzd ki  vagy óvatosan borotváld. Mert ellenkező esetben, vagyis a kettőnél több gyantafelvitelre csúnyán reagálhat a bőröd.

 

7. Teszteld le a hőmérsékletet, mielőtt felkened a gyantát

 

Ezt magyarázni sem kell, miért. Hiszen ugye véletlenül sem szeretnéd leforrázni az egész lábad…

 

8. Ne gyantázz érzékeny vagy napégette bőrt

 

És olyat se, amely aknés, ekcémás vagy bármilyen más módon problémás. Ilyen esetekben

 

a gyanta csak irritálná a bőrt, és tovább rontana a helyzeten.

 

9. Olvasd el a használati útmutatót

 

De figyelmesen, hogy biztos lehess benne, hogy a gyantát a megfelelő módon készítetted elő, és nem hagytál ki egyetlen fontos lépést sem.

 

10. Először csak teszteld le

 

Ahelyett, hogy rögtön egy nagyobb felület gyantázásába kezdenél, próbálkozz egy kisebb tesztcsíkkal egy kevésbé szem előtt lévő bőrfelületen. Így kipróbálhatod, hogy működik-e a dolog és megfelelően tudod-e csinálni.

 

Fotó: shutterstock.com

Következő oldal 1
Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: