Étrend
Frissítve: 2016.02.16.

Tiszta konyhában könnyebb fogyni

Nem is gondoltad volna, hogy a rendetlen konyha hízáshoz vezethet? Pedig nagyon is számít, milyen állapotban van éppen a környezeted, ahol eszel.

Fogyókúra és a tiszta konyha.

A Cornell Egyetem kutatói vizsgálatukban azt találták, hogy kísérleti alanyaik kétszer annyi kalóriát fogyasztottak el egy koszos edényekkel telepakolt konyhában állva, mint egy tiszta és rendezett konyhában.

 

A vizsgálatban résztvevő 98 nő egyenként 10 percet töltött el egy konyhában a kísérlet vezetőjének kérésére, miközben egy másik személy érkezésére várt. A csoport egyik fele egy rendetlen, újságpapírhalmokkal és mosatlan edényekkel telepakolt konyhában várakozott, ahol még egy csörgő telefon is volt. A többiek egy rendes, takaros konyhában vártak.

 

Mindkét helyszínen sütivel, sós ropogtatnivalóval és répával rakott tálakat helyeztek el a kísérletben résztvevők számára. Ahogyan az eredmények mutatták, a nők átlagosan kétszer annyit nassoltak a rendetlen konyhában – ez tíz perc alatt kb. 63-mal több kalóriát jelentett – mint a rendes konyhában.

 

A kutatók azzal magyarázzák a jelenséget, hogy a kaotikus környezet hatására az emberek hajlamosak kontrollvesztettnek érezni magukat. Ha minden más rendetlen, miért legyünk éppen mi rendesek és mértéktartóak? – jelenhet meg a gondolat a tudatalattinkban.

 

Másrészt a rendetlen környezet kellemetlen érzéssel tölthet el bennünket, ennek hatására pedig beindul a kortizol stresszhormon termelése, amely stimulálja az étvágyunkat, így többet nassolunk.

 

A kutatók arra számítanak, hogy férfi kísérleti alanyokkal is hasonló eredményre jutnának, de ennek bizonyítására természetesen el kell végezni velük is a kísérletet.

 

Fotó: shutterstock.com

Következő oldal 1
Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: