Alakformálás
Frissítve: 2018.04.20.

A testtekercselés titkai

Ha fogyásról van szó, a gyors eredményt kínáló megoldások mindig hívogatóak. De vajon tényleg olyan hatásos-e a testtekercselés, vagy túl szép, hogy igaz legyen…?

Testtekercselés szalonban vagy házilag.

Számos kozmetikai szalon kínál testtekercseléses kezeléseket, amelyek az ígéretek szerint látványosan karcsúsítanak, méregtelenítik a testet és megszabadítanak a cellulittól mindössze néhány óra alatt. Lássuk, mit tud a testtekercselés, kinek ajánlott és kinek nem.

 

Mi is az a testtekercselés?

 

Olyan testkezelési módszer, amely a hideg-meleg hőhatásra alapul, és alakformáló hatása leginkább úgy érvényesül, hogy a testhőmérséklet emelésével izzasztó hatást vált ki, ami által súlyt veszítesz. Miután fehérneműre vetkőztél, a kezelés típusától függően a bőröd leradírozzák, benedvesítik, illetve iszapos vagy agyagos tekercselésnél ezeket az anyagokat felviszik a bőrre. Ezután következik a tekercselés, amely során felmelegített bandázzsal, illetve termál takaróval borítják be a kívánt testtájat vagy akár az egész testet. Ezt fél-egy óráig rajtad hagyják, mialatt relaxálhatsz, pihenhetsz.

 

Némely szalonban kellemes félhomállyal, gyertyafénnyel, halk zenével teszik még lazítóbbá a kezelést. Miután letelt az idő, kitekerik a kötéseket, és bekrémezik a bőröd, amitől még selymesebb és puhább lesz a bőrfelszín. Sok esetben a kezelést megelőzően és közvetlenül utána is megmérik a testsúlyt, hogy lásd az azonnali eredményt.

 

A testtekercselés típusai

 

A testtekercselést a legkülönfélébb változatokban alkalmazzák attól függően, hogy milyen eredményt szeretnének elérni általa. A kozmetikai-alakformáló hatásúak között az alábbiak a leggyakoribbak:

 

Cellulit tekercselés: hideg testtekercselés, amelynek a célja, hogy csökkentse a cellulit okozta gödröcskéket a comb és a fenék tájékán.

 

Agyagos tekercselés: egy agyagréteget visznek fel a bőrre, amely a bőr feszesítését és méregtelenítését célozza meg. Az agyaghoz olykor aromaterápiás olajokat is kevernek.

 

Iszapos tekercselés: hasonló célokat szolgál, mint az agyagos kezelés, csak itt iszapot visznek fel a bőrre.

 

Algás/tengeri moszatos tekercselés: a meleg algás vagy tengeri moszatos tekercselés feszesíti a bőrt és serkenti az anyagcserét.

 

Gyógynövényes tekercselés: forró víz, olajok és gyógynövények elegyével átitatott anyaggal tekerik be a testet, ami a nyirokrendszer méregtelenítésére szolgál.

 

Paraffinos tekercselés: az arthritis (ízületi gyulladás) okozta fájdalom enyhítésére szolgáló tekercselés. A paraffint olykor iszaphoz keverik a méregtelenítő hatás érdekében.

 

Csokoládés tekercselés: ápolja, finomabbá teszi és méregteleníti a bőrt, illetve kitölti a ráncokat is, ráadásul isteni finom az illata…

 

Olajos tekercselés: száraz bőrre nagyon ajánlott, az aromaterápiás olajok remekül hidratálják a bőrt. Az aromaterápiás testtekercselés mivel hideg eljárás, nem jár a folyadékveszteséggel, nem érvényesül a szauna hatás. Ez azért előnyös, mert a leadott centiméterek nem térnek vissza néhány pohárnyi folyadékbevitel után.

 

A testtekercselés veszélyei

 

Mielőtt bejelentkeznél egy tekercselős testkezelésre, nem árt tudni, hogy ez a módszer nem mindenkinek ajánlott. Ha a következő esetek fennállnak, inkább válassz más kezelési formát: magas vérnyomás, szívproblémák, diabétesz. pszoriázis (pikkelysömör), ekcéma, klausztrofóbia.

 

Továbbá, várandós anyáknak is ajánlatos kerülni a testtekercseléses kezeléseket, illetve, ha gyógyszert szedsz, figyelj oda, hogy ne válassz olyan gyógynövényes kezelést, amelynek a hatóanyaga esetleg módosíthatja a gyógyszer hatását. Az érzékeny bőrűeknek pedig érdemes olyan tekercselést választani, amely nem tartalmaz illatanyagokat, mert ezek irritálhatják a bőrt.

 

Otthoni tekercselések

 

A kozmetikai szalonokban átlag 5 000 és 15 000 forint közötti áron kínálják a különféle testtekercseléseket, az árak persze a szalontól és a választott kezeléstől is függnek. Ha éppen nem telik rá, de úgy érzed, jót tenne egy ilyen kezelés, megpróbálkozhatsz otthon magad is egy házi verzióval. A tekercseléshez használhatsz törülközőt vagy lepedőt, és elkészítheted a saját olaj-gyógynövény kombinációdat.

 

Tekerd be magad, és pihenj egy órát, majd zuhanyozz le.

 

  • Vigyázz, a testtekercseléshez használatos krémek és olajok akár maró hatásúak is lehetnek, ezért használatuk előtt végezz bőrpróbát: legjobb, ha az alkarod belső felületén egy ötvenforintos nagyságú területen kísérletezel. Várj néhány órát, és ha csíp vagy viszket, ne használd.

 

Hatásosak a testtekercselések?

 

Súlycsökkentés: ha hosszú távú fogyásra gondolsz, akkor erre a tekercseléses kezelések nem alkalmasak. Ezek ugyanis úgy működnek, hogy izzadásra késztetnek, és az izzadás által vizet veszítesz. Nem égetnek zsírt és nem turbózzák fel az anyagcserédet. Ezért a hatásuk is átmeneti, így valóban karcsúbbnak tűnhetsz, de többnyire egy vagy két napig. Ezért a karcsúsító testtekercselések nem helyettesíthetik az egészséges étrend és a mozgás kombinációját, ám kiegészíthetik azt. S ha például szeretnél jól mutatni a strandon a nászutadon, kiaknázhatod az átmeneti hatásukat.
 

Méregtelenítés: az izzadás által a bőr természetes módon tisztul meg a toxinoktól, ezt a hatást használják ki a testtekercseléses kezelések is. Az agyagos kezelések ezenfelül megtisztítják a bőrt és a pórusokat is a különféle szennyeződésektől. De hogy testtekercseléssel tisztíthatnád a veséd vagy a májad, az egész egyszerűen nem igaz.
 

Hidratálás: a testtekercselés nagyon jól táplálja a bőrt, és segít megszabadítani az elhalt hámsejtektől.
 

Cellulit csökkentése: a testtekercselés nem bontja a zsírt és nem tünteti el a gödröcskéket, de remekül hidratálja a bőrt, ezáltal az tömörebbnek látszik, a narancsbőr pedig kevésbé láthatóvá válik.
 

Relaxálás: nagyszerű mód ez az ellazulásra, pihenésre.

Következő oldal 1
Betöltés...
(5)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (2)

Ez is érdekelhet: