Étrend
Frissítve: 2016.05.25.

Az vagy, ahogyan eszel...

Az vagy, amit megeszel... de az is árulkodik ám a személyiségedről, ahogyan eszel. Most sorra vesszük, mi rejtőzik a válogatós, a gyors evők és a többiek pszichéjében…

 

Étkezési pszichológia

Az evési stílusod is elárulja, milyen a személyiséged, állítja Juliet A. Boghossian viselkedéskutató. A hat alapvető étkezési stílus pedig a következő:

 

1. A lassú evő

 

Ismertetőjegyei: mindenki a desszertnél tart, amikor ő még vígan falatozza a főételt. Vagy az előételt…

 

Személyiség- és viselkedésjegyei: Az élet minden pillanatát kiélvezi, s különösen igaz ez a társas kapcsolataira. Érzékeny és odafigyel a másikra. A munkájában is komótosan, átgondoltan halad. Ha a szeretteivel veszekszik, azt igen intenzíven éli meg, de a boldog pillanatokat is teljes átéléssel képes élvezni.

 

2. A gyors evő

 

Ismertetőjegyei: megrágta egyáltalán azt a falatot? Az nem egy húszdekás hússzelet volt a tányérján még fél perccel ezelőtt?...

 

Személyiség- és viselkedésjegyei: A gyorsaság a munkájában is megmutatkozik: nem, hogy nem kési le a határidőket, de még rendszeresen korábban is végez a feladataival. Rendkívül jó a multitaskingban is, azaz, ha egyszerre több feladatra kell koncentrálnia. Sőt, gondolatban már 5 lépéssel előrébb is jár annál, mint amit éppen csinál. Hajlamos mások szükségleteit a magáé elé sorolni, és sokszor nem szán elegendő időt saját magára. Érdemes volna azonban néha arra figyelnie, hogy egy kicsit lassítson, és élvezze ki az adott pillanatot.

 

3. A rendszerező

 

Ismertetőjegyei: a borsók a tányér egyik oldalán takaros halomban, a hús a másik oldalon, a rizs középen. A különböző étel-alkotóelemek SOHA nem keverednek. De inkább még csak ne is érintkezzenek.

 

Személyiség- és viselkedésjegyei: A lakása és a munkahelyi íróasztala is tipp-topp, hasonló módon a társasági és személyes élettere is: kerüli a kapcsolataiban is a zűrős, rendetlen és rendezetlen helyzeteket. Irodai munkakörben brillírozik, álom alkalmazott, mindent jól rendszerez és számon tartja a különböző feladatokat. Otthon azonban sokszor csak takarít és takarít, és mos, és mosogat, aztán másnap ismét, meg harmadnap is. A lakás ragyog, ő viszont egy csomó élvezetes pillanatról lemarad. Kis odafigyeléssel azonban, ha olykor kihúz valamit a listáról, és hagyja, hogy esetleg mások is besegítsenek neki egy kicsit, idilli családi légkört teremthet.

 

4. A kalandor

 

Ismertetőjegyei: Sült szöcskét? Csúcs! Miért ne? Csótány nincs?

 

Személyiség- és viselkedésjegyei: Soha nem unatkozik evés közben, soha nem unatkozik munka közben… soha nem unatkozik. És vele az élet soha nem unalmas. Kockázatvállaló személyiség, aki időről időre nagy ötletekkel áll elő. Bátorságát nagyra becsüli és imádja a környezete. Azonban azt meg kell tanulnia, hogy nem mindenki osztozik kalandvágyából, és ezért másokat ne buzdítson – akaratuk ellenére – arra, hogy a kalandjaiban társuljanak.

 

5. Az élményt megosztó

 

Ismertetőjegyei: Cupp-cupp, glukk-glukk. Hangos kortyokban iszik, nem csámcsog, mégis jól hallhatóan rágja a húst, szürcsöli a levest… Két emelettel följebb is hallják, hogy étkezik.

 

Személyiség- és viselkedésjegyei: Szabad szellem, aki a saját szabályait és értékítéletét követi. Egyenesen, nem kertelve. Mellébeszélés nincs. Elfogadásában, megítélésében sincs középút: őt vagy utálják, vagy szeretik, utóbbiak gyorsan hozzászoknak a durva étkezési stílusához. Talán kicsit finomítanak is rajta. De a maga különc stílusával úgy szerethető, ahogy van.  

 

 

6. A válogatós

 

Ismertetőjegyei: Szabad akaratából vegetáriánus, vagy vegán, vagy csak nyers élelmiszert fogyaszt, vagy egyáltalán nem eszik édeset… A pincérek és szakácsok rémálma.

 

Személyiség- és viselkedésjegyei: Akkor teljesít a legjobban, ha a komfortzónáján belül van, ám ha ez nincs meg, nem kicsit romlik a teljesítménye. Olyan munkát szeret végezni, amely ismerős számára, ugyanakkor kíváncsi jellem is. Túl szigorú magához, és nem szívesen kockáztat. Ha sikerül egy kicsit rávennie magát, és bevállalni némi kockázatot, saját magát meglepve is nagy dolgokra lehet képes, mind a munkában, mind a magánéletében. S talán így új elemekkel bővülhet annak a tárháza is, amit szeret.

 

 

Fotó: flickr.com by Emiliano De Laurentiis

Következő oldal 1
Betöltés...
(8)
Pozitív értékelés (8) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: