Szépség
Frissítve: 2021.03.22.

15 tipp: szépségetikett

Megigazíthatod-e a sminked egy étteremben az asztalnál, járhatsz-e dolgozni hosszú és égővörös körmökkel, levetkőzhetsz-e teljesen egy masszáskor, kisminkelheted-e magad egy áruházban a teszttermékekkel. Íme, egy kis kérdés-felelet, hogy ne sérts meg másokat akkor, amikor a saját szépségeddel foglalatoskodsz.

Szépség etikett.

1. Rendben lévő, ha egy áruházi kozmetikai pultnál a teszttermékekkel hozom rendbe a sminkem?

 

Teljesen rendben. Még ha az eladó kisasszony nem is gondolja majd így, egy 5 perces sminkigazítás belefér, de vigyázz, ha minden nap vagy hetente többször visszajársz, és mindig csak sminkeled magad, előbb-utóbb kitessékelnek…

 

Akkor élj ezzel a lehetőséggel, ha valóban nincs rá más módod és szorít az idő, és csak a (tisztának látszó) teszttermékeket használd.

 

2. Mit tehetek, ha nincs kitéve teszt abból a termékből, amit ki szeretnék próbálni?

 

Semmiképpen se vegyél le egy bontatlan terméket, hogy aztán kipróbálva magad dönts arról, hogy besorolod a tesztek közé. Szólj az eladónak, lehet, ugyanezt teszi, csak neki szabad…

 

3. A kozmetikai szalonokban úgy tűnik, szinte kötelező a kezelés közbeni csevegés. Mit tegyek, ha inkább csendre, nyugalomra vágyom, de nem szeretnék bántó lenni?

 

Egy tapasztalt kozmetikus felismeri, hogy mire van épp szüksége az ügyfélnek, és alkalmazkodik hozzá. Ha mégsem, mondd azt: „Olyan kimerült vagyok ma, becsukom a szemem és lazulok egy kicsit”.

 

Ha ebből sem ért, ami szinte elképzelhetetlen, akkor lehet, hogy más tekintetben is rossz kozmetikust választottál, csak még nem tudatosult benned…

 

4. Mi tegyek az okostelefonnal? Használhatom a szalonban is?

 

A kezelés alatt a telefon legyen mindig elnémítva vagy kikapcsolva. Mert zavarja a kezelést, még ha nem is veszed fel, csak kicsöng. Ám amíg várakozol, teljesen rendjén való, ha közben telefonálsz.

 

Ez az engedmény azonban nem érvényes a pihenő és relaxáló területre.

 

5. Mennyi idővel korábban lehet gond nélkül lemondani egy kezelést? És milyen indokkal?

 

Ha lemondasz egy kezelést, az idő- és bevételkiesés a szalon számára is. Betegség vagy más, valóban súlyos indok elfogadható, de csak nagyon ritkán! Hidd el, lehet, hogy kétszer-háromszor visszaélhetsz a helyzettel, de negyedszer már nem lesz rá lehetőséged, egyszerűen nem kapsz időpontot, kedvesen és udvariasan fognak távolt tartani… De tántoríthatatlanul.  

 

Egyébként legalább 24 órával korábban szólj, ha valami miatt nem jó a már lefoglalt időpont. Ez a bevett szokás.

 

6. Mennyi borravalót adjak, s adjak-e egyáltalán a masszőrnek, a kozmetikusnak vagy a fodrászomnak?

 

Borravalót akkor adj, ha elégedett vagy. Ám visszajáró vendégként szinte elvárják tőled. Mert ugye azért jársz vissza, mert elégedett vagy. És az elégedettség kifejezése a borravaló… Többnyire 10 %, de ha magasabb összegű a kezelés, elég lehet 5 % is.

 

7. Ugye nem gond, ha míg az ételre várok egy étteremben, addig egy kicsit rendbe hozom a sminkem?

 

Nem gond, ha nem az asztalnál teszed. Mert ott ez a kultúrahiányod jele.

 

Nem csak illetlen a nyilvános arcretusálás, az asztaltársaságod felé olyasfajta üzenete is van: nem számit egyikőtök se. (Gondolj bele, eszedbe jutna az első randin két korty ital közben elővenned a rúzsod, vagy inkább kimennél a mosdóba, igazítanál, és úgy jönnél vissza, megint teljes szépségedben… na, ugye.)

 

Menj ki a mosdóba, kényelmesebb is, ha másért nem, hát mert nagyobb a tükör.

 

És még valami, bánj csínján a rúzzsal egy éttermi vacsoránál, a lehető legvékonyabb kontúrt válaszd, mert étkezés közben könnyen elkenődhet, s az asztalon álló pohár látványa sem kellemes, ha egy rúzsfolt éktelenkedik a szélén. A kezeddel se igazítsd állandóan a frizurád, mert úgy hat, mintha zaklatott lennél, és ez másokat is idegesíthet egy idő után.

 

8. Egy parfümmel teli illatfelhő vonzó vagy zavaró?

 

Egy finom parfüm mindenki számára kellemes. De légy óvatos, a túl intenzív illat inkább zavaró, mint igéző. Napközben és nyáron a könnyű illatokra essen a választásod, télen és este lehet átütőbb. De ha vacsorázni mégy, vigyázz, ne hogy a parfümöd illata vetekedni kezdjen a feltálalt ételekével…

 

9. Elkenődött a sminkem és a rúzsom. Figyelmeztethetnek rá a kollégáim? El is várhatom tőlük, vagy inkább sértésnek vegyem?

 

Ne sértődj meg, semmiképp. Biztos akkor járnál jól, ha tapintatosan figyelmeztetnének, de lehet, hogy nem vagytok olyan közeli kapcsolatban, hogy meg merjék tenni.

 

Ha magad kerülsz olyan helyzetbe, hogy a másikat kell figyelmeztetned, de nem teheted szavakkal, akkor egy finom mozdulattal – szinte magadon mutatva – jelezheted, hogy valami gond lehet a sminkkel és a rúzzsal.

 

10. Illik-e a hosszú köröm és az élénkvörös lakk és rúzs egy irodába? 

 

Minden munkáltatónak joga van meghatároznia a dresszkódot, a vállalati öltözködési szabályokat és elvárásokat. Ez lehet szigorú is, laza is, de

 

a hagyományos üzleti – biztosítási, kereskedelmi, bankári – dresszkód „nem ismeri a színeket”, a modernebb iparágak – a divat, a design, a média – világa már sokkal engedékenyebb és toleránsabb.

 

11. Késésben vagyok, odakinn süt a nap, ugye nem gond, ha kissé vizes hajjal érkezem a munkahelyemre?

 

Csapzottnak tűnsz már kora reggel. Szerinted?

 

12. Masszázs közben maradjon rajtam fehérnemű vagy vetkőzzek le teljesen?

 

Ha le lehet vetkőzni és masszázs előtt lepedőt cserélnek – itthon az olcsóbb helyeken ritkán! – akkor nem veszélyes. Praktikus, ha eldobható fehérneműt veszel ezen alkalmakra.

 

Ha jó a masszőr – például némely fürdőkben, ahol nagy a forgalom –, de nem vagy meggyőződve a makulátlan higiéniáról, akkor vigyél magaddal egy törölközőt és azt terítsd alád.

 

13. Bejöhet a gyerek is a szaunába, meztelenül…?

 

Először is nézd meg a házirendet. Van, ahol nem is lehet meztelenül szaunázni, van, ahol 16 év az alsó korhatár, van ahol eleve szegregált.

 

14. Érdemes szőrtelenítenem a lábam masszázs előtt?

 

Érdemes, hiszen nem csak esztétikusabb a lábadon a bőr, hanem simább is, jobban megmozgathatók az izmok és szövetek.

 

15. Masszázs után szabad zuhanyozni?

 

Masszázs előtt érdemes, hiszen így tisztább a test és a bőr is fogékonyabb az olajokra, masszázs után viszont nem ajánlatos, teljen el egy kis idő, hiszen így az olajoknak van idejük beszívódni.

 

Foto: shutterstock.com

Következő oldal 1
Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: