Wellness
Frissítve: 2021.05.04.

A szauna típusai

Bár a világ számos táján számos nép fejlesztette ki saját módszerét, hogyan érdemes a hő jótékony hatását kiaknázni és az egészségünket óvni azáltal, hogy a saját izzadságunkban fürdünk, mára a 2000 éves finn hagyomány vált a legnépszerűbbé s legelterjedtebbé. Most a leggyakoribb szauna, pontosabban izzadságfürdő típusokat vesszük sorra.

Szauna típusok

Fatüzelésű szauna

 

Kellemes illat, átható hőség, Európában a legnépszerűbb fajtája a szaunának. Az ősi finn szauna legközelebbi rokona, mondhatni egyenes ágú leszármazottja, amelyben fa segítségével fűtik fel a szauna köveit, és így a kabint is. A fát egy kályhában égetik, amely folyamatosan fűti a köveket. Bár a fatüzelésű szaunakabin hőmérséklete igen magasra kúszhat, be lehet állítani a megfelelő hőmérsékletet az égés mértékét kontrollálva. A füstöt egy kis kéményen keresztül vezetik el. A recsegve égő fa hangja kellemes, nyugtató atmoszférát teremt, amely még jobban segíti az ellazulást.

 

Mivel a fatüzelésű szauna működéséhez nincs szükség elektromos áramra, így bárhol felállítható, akár a kertben is. A száraz szaunában, vagyis ha nem locsolod a köveket és nem párásítod a levegőt, az nagyon száraz hatású, forró és nehezebben belélegezhető, s a bőr is gyorsan felmelegszik.

 

A száraz szauna használata hetente egyszer ajánlott. Az intenzív élmények kedvelőinek a kedvence lehet, míg aki nem szereti a túlzottan forró levegőt, annak ideálisabb az alacsonyabb hőmérsékletű, ámde párás – a köveket locsolgató – szaunázás.

 

Hőmérséklet: 65-120 Celsius fok között szárazon, 50-90 Celsius fok között nedvesen (azaz, ha vizet locsolsz a kövekre)

Páratartalom: 5-20% szárazon, 25-40% nedvesen​

 

Elektromos szauna

 

Az 1950-es években fejlesztették ki, s ma sok szauna működik elektromos fűtéssel. A legtöbb esetben azért, mert ez bizonyult a legjobban, legkönnyebben megvalósítható formának. A legújabb típusú, falba vagy padlóba épített elektromos fűtés hatékony, stílusos, biztonságos és könnyen használható, s ezáltal pompás szauna élményt kínál. Sokszor távirányító segítségével lehet beállítani a hőfokot és az időzítést. A legtöbb kis vendégház és apartman, ahol szaunát építettek be, ezt a típust használja.

 

Hőmérséklet: akárcsak a fatüzelésű szauna esetében – 65-120 Celsius fok között szárazon, 50-90 Celsius fok között nedvesen

Páratartalom: 5-20% szárazon, 25-40% nedvesen

 

Füstös szauna

 

Kevésbé elterjedt, ámde nagyon izgalmas módja a szaunázásnak. Ez is finn eredetű (savusauna az anyanyelvén), amely abban különbözik a hagyományos fatüzelésű szaunától, hogy nincs benne kémény. Így pedig a füst ahelyett, hogy távozna, betölti a szauna kabint. A kabinban rengeteg követ halmoznak fel, s ezeket jó néhány órán át fűtik, mielőtt a szaunázók elkezdhetnék a szeánszukat. Az égő fa parazsa és füstje közvetlenül fűti a kőtömeget, majd a fűtési szakasz befejeztével a kabint kiszellőztetik, és készen áll a vendégek fogadására. A szellőztetés ellenére természetesen a füst szaga erőteljesen áthatja a kabint (de pont annyira élvezhetően, amennyire kell).

 

Egy jó füstös szauna nagyon különleges és nagyon autentikus élményt kínál, amihez (azonban) az is hozzájárul, hogy előkészítése igen időrabló és szakértelmet igényel.

 

Hőmérséklet: 60 Celsius fok körül

Páratartalom: 30-50% 

 

Gőzfürdő

 

Nem is szauna, inkább török stílusú fürdő, ám itt is leginkább az izzadságunkban kell fürödnünk… A hagyományos szaunához képest általában alacsonyabb hőmérsékleten, de akár maximum (100%) páratartalomban. Ám épp a sok pára miatt a nem túl magas hőmérsékletet is forrónak érezzük. Levegőt venni viszont sokkal könnyebb, mint a száraz szaunában. A kabinbelsőt a víz és a pára miatt vízálló anyag, többnyire kerámialapok, üveg vagy kő borítja.

 

A gőzfürdő olykor átláthatatlan párája rendkívül relaxáló hatású, és az izzadságfürdők ezen típusa a legelőnyösebb az allergia és a különféle légzőszervi problémák orvoslására, illetve gyönyörűen meg is tisztítja a bőrt. A gőzfürdőt akár naponta is látogathatjuk.

 

Hőmérséklet: 45-60 Celsius fok között

Páratartalom: 65-100%


Infra szauna

 

Ez sem hagyományos szauna, inkább hőterápiás szoba, amelyben nincs víz, nincs gőz, s a fűtőelemek a hőt közvetlenül a testre sugározzák (vagyis az infravörös sugarakat a test direkt módon elnyeli), nem pedig köveket melegítenek vagy a levegőt fűtik. Mivel a hő a bőr mélyebb rétegeibe jut, intenzíven izzadunk a hagyományos finn szaunához képest jóval alacsonyabb hőmérsékleten.

 

Az infraszauna serkenti a vérkeringést és enyhíti az izomfájdalmakat, s remekül alkalmas a sportolást megelőzően az izmok bemelegítésére, vagy edzés után izomlazításra, a test és lélek megnyugtatására. Intenzív méregtelenítő hatásának köszönhetően a cellulit elleni küzdelemben is hasznos.

 

Hőmérséklet: 50-60 Celsius fok között

Páratartalom: 6-15%

Fotó: shutterstock.com

Következő oldal 1
Betöltés...
(7)
Pozitív értékelés (7) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: