Fitnesz
Frissítve: 2021.05.03.

A szaunázás hatása az egészségre

Szaunázás közben kitisztul a fejünk, elfelejthetjük a hétköznapi gondokat. Szebb lesz tőle a bőrünk és erősebb az immunrendszerünk. Most sorra veszünk, milyen jótékony hatásai vannak a meleg levegő – hűs víz kettősének.

Egészséges szaunázás

Elűzi a stresszt

 

A meleg, izzasztó környezet segít ellazulni. Egyrészt, mert olyan atmoszférát teremt, amelyből kizárja a túl sok impulzussal teli külvilágot, másrészt pedig a hőség elviselése nyugalomra késztet: nem engedi, hogy a nyomasztó problémákon rágódj, mert akkor nem bírnád a meleget.

 

Így kénytelen vagy arra fókuszálni, hogy egyenletesen lélegezz, s közben elernyedsz, elengeded a gondokat – eltávolítod magadtól, s amikor később visszatérnek, újult erővel és új perspektívából szemlélve leszel képes megoldani a problémákat.

 

Méregtelenít

 

A szervezetünk a bőrön keresztül is igyekszik megszabadulni a méreganyagoktól, amelyek a pórusokon keresztül az izzadsággal távoznak. Szaunázás közben pedig nem kicsit izzadunk, s egy-két kör után már nem véletlenül érezzük koszosnak, ragadósnak a bőrünket…

 

Hozzájárul a súlycsökkentéshez

 

Szaunázás után egy-két kilóval könnyebbnek érezhetjük magunkat. Ez persze elsősorban a vízveszteségnek köszönhető, amit pedig ugye célszerű azonnal pótolni is, hogy hidratált maradjon a szervezetünk. Emellett viszont a szaunázás energiaigényes folyamat, így kalóriát is éget, ám ha fogyni szeretnénk, nagyon kell figyelnünk arra, hogy a szaunázást követő éhségünket egészséges és alacsony kalóriájú étkekkel csillapítsuk.

 

Ha edzést követően szaunázunk, az nem csupán nagyszerű érzés, de előnyös is: segít ellazítani az izmokat és így növeli az edzés hatékonyságát is.

 

Tisztítja a bőrt

 

A magas hőmérséklet serkenti a vérkeringést, segít megnyitni a pórusokat, amelyek ezáltal és az izzadás következtében könnyebben tisztulnak. Egy példa: a szúnyogcsípés (ami alapvetően egy apró csípést követően hátramaradt, irritált bőrfelület) elmúlik egy szauna szeánszot követően.

 

De ugyanez igaz a pattanásokra, mitesszerekre, sőt az apróbb bőrsérülésekre is – az erős izzadás mélyen tisztítja meg a bőrt, a pórusok belülről kifelé tudnak kitisztulni, nem csupán a felszínen.

 

Az izzadságban jelen lévő ásványi és tápanyagok alapvető fontosságúak a bőr kollagén szerkezetének megőrzésében, így a szaunázás alapvetően feszesebben is tartja a bőrt.

 

Erősíti az immunrendszert

 

Ha lázas vagy, a tested a belső hő segítségével pusztítja az elszaporodott kórokozókat. A hő hatására a szervezeted fokozott tempóban termeli az antitesteket, amelyek segítenek leküzdeni a betegséget. Hasonló dolog történik a szaunában is, nem véletlen, hogy sokkal kisebb az esélye a náthás és influenzás megbetegedéseknek, ha rendszeresen szaunázol. S ha már náthás vagy (vagy allergiával küzdesz), segíthet megszabadulni tőle, különösen, ha a megfelelő illóolajat (pl. eukaliptusz vagy mentol) gőzösítve lélegzed be a párát.

 

A szauna hozzájárul, hogy megtisztítsd az arcüregeket a felgyűlt váladéktól. A felforrósodott test lehűtése pedig rugalmasan tartja az ereket és edzi az immunrendszert.

 

Ám nagyon fontos: influenzásan vagy bármilyen lázas állapotban nem szabad szaunázni, mert ilyenkor túlzottan megterheli a szívet és a vérkeringést, és még nagyobb bajt okozhat.

 

Fotó: shutterstock.com

Következő oldal 1
Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: