Szépség
Frissítve: 2021.05.04.

Mi okozza a kellemetlen leheletet

Nincs is annál rosszabb, mint amikor valaki kéretlenül belemászva a személyes teredbe, vagyis túl közel hajolva nyilvánítja ki mondandóját. Nincs, csak egyvalami: ha bűzös lehelet is társul a nem kívánt közelséghez…

A szájszag okai és megszüntetésük.

A rossz szájszag azonban bárkit utolérhet, és olykor még nem is kell túl közel menni a többi emberhez, hogy kellemetlen élményt okozzon. Elég, ha csak ebédszünetben megkívánsz egy jó adag zöldséges olasz tésztát, és csak étkezés közben döbbensz rá, hogy ezzel véletlenül megettél egy csokorra való fokhagymát, vagy éppen egy gyors gyrost ebédelsz, amit friss hagymával pakoltak tele… És utána sokszor hiábavaló a tűzoltás, mert még egy azonnali fogmosás és szájöblítés kombinációja sem képes mindig megszüntetni a kellemetlen szagokat.

 

Mi okozza a szájszagot?

 

Amikor szájszagról van szó, legelsőként a hagymafélékre fogjuk a dolgot. Félig-meddig jogosan, hiszen ezek a fűszernövények kémiai összetételükből fakadóan valóban okoznak átmenetileg, ideiglenesen rossz szagú leheletet. De a krónikus esetekben, vagyis amikor a probléma hosszú időn keresztül, szinte állandóan fennáll, a szájszagért, orvosi nevén halitosisért már nem okolhatjuk a túl fűszeres ételeket, és nehezebb is megszabadulni tőlük annál, mint hogy egyszerűen megváltoztatjuk az étrendünket.

S bár sokan nem is tudnak róla, hogy állandó szájszaguk van (legalábbis egy jó ideig, hiszen ilyesmire nem illik felhívni a figyelmet), léteznek olyanok is, akik csak beképzelik maguknak a problémát, miközben valójában nem kellemetlen a leheletük – szélsőséges esetekben a szájszagtól való félelem (halitophobia) gyötri őket, s ilyenkor a fogorvos többnyire pszichológushoz irányítja a pácienst.

De visszatérve azokra az esetekre, amelyekben ténylegesen és hosszú időn át fennáll a szájszag, nagyon fontos megkeresni ennek kiváltó okát.

 

1. A legtöbb esetben ez valamilyen baktérium. Átlagosan 800 fajta baktérium él a szájüregünkben, hiszen a meleg és nedves közeg ideális terepet szolgáltat ezen apró organizmusoknak. Ez önmagában persze még nem vezet rossz lehelethez.

Némely baktériumok kölcsönhatásba lépnek az étellel, amit megeszünk, legfőképpen a szájüregben maradt ételdarabkákkal, az elhalt sejtekkel, nyákkal, és aminosavakra bontják azokat, majd tovább bontva kénes gázokat hoznak létre, amitől záptojás szagúvá válik a leheletünk. Ezek a baktériumok a leginkább olyan nehezen elérhető területeken telepednek meg, mint a fogak közötti apró rések vagy a nyelvhát, a szuvas fog vagy a rossz fogpótlás.

2. Emellett a
szájszárazság is oka lehet a halitosisnak. A nyál ugyanis, mintegy természetes szájvíz, segít megszabadulni a szájban maradt apró ételdarabkáktól és leöblíti a baktériumokat is.

 

Amikor alszunk, kevesebb a nyáltermelésünk, és ezzel magyarázható a reggeli rossz lehelet is

 

– akik azonban krónikus szájszárazsággal, vagyis xerostomiával küzdenek, még áthatóbb reggeli szájszagot és napközben is bűzös leheletet produkálnak.

3. Gyógyszerek is okozhatnak szájszagot, többek között antidepresszánsok, fájdalomcsillapítók és antihisztaminok is azáltal, hogy gyakran szájszárazság a mellékhatásuk.

Bár a szájszag oka az esetek többségében a szájüregben keresendő, előfordulhat, hogy mélyebben, más szerv működösében lép fel zavar. Egy erős megfázáskor vagy arcüregi fertőzéskor a váladék lecsoroghat a torkodon a nyelvedre, bűzös leheletet okozva, de a tüdő, a vese, illetve a gyomor- és bélrendszer betegségei is rosszul hatnak a leheletedre.

 

A szájszag megszüntetése

 

A leggyorsabb módszer, ha elszopogatsz egy mentolos cukorkát vagy rágógumit rágcsálsz – ám ez a leghiábavalóbb is. Ugyan rövid időre felfrissíti a leheleted azáltal, hogy elfedi a kellemetlen szagokat, ám gyorsan el is párolog a hatása, és a szagok ismét érezhetővé válnak.

Ha a szájüregben élő baktériumok okozzák a szájszagot, a leghatékonyabban úgy veheted fel velük a küzdelmet, ha nem táplálod őket tovább. Mivel a legtöbb esetben a hátramaradt ételdarabkák felelősek a rossz leheletért, alapvető fontosságú a rendszeres és megfelelő fogmosás és a szájöblítés is – utóbbival ugyanis olyan területeket is meg tudsz tisztítani, amelyeket a fogkefével nem érsz el.

Ezenfelül fordíts különös figyelmet a nyelved megtisztítására is, minden egyes fogmosáskor: próbáld meg olyan mélyre hátranyúlva megtisztítani a nyelved felszínét, amennyire csak tudod. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy fogágybetegségekkel, fogínygyulladással kell szembenézned – a beteg fogíny és a fog közötti rések pedig csak úgy vonzzák a baktériumokat.

Emellett persze az is fontos, hogy mit eszel és iszol. Ha sok vizet fogyasztasz, az nemcsak a testednek, de a leheletednek is jót tesz. Lemossa a szájszagért felelős baktériumokat és az apró ételdarabkákat.

 

Az ételek közül a petrezselyem, a sárgarépa és a köménymag is frissíti a leheleted.

 

Ha mindezek mellett a szájszag továbbra is fennáll, érdemes felkeresned egy fogorvost, aki még célzottabb akciótervet készíthet, illetve képes felmérni, ha nem a szájüregedben keresendő a probléma. Ilyenkor pedig a megfelelő szakorvosnak kell a helyes terápiát felállítania.

Következő oldal 1
Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: