Wellness
Frissítve: 2021.05.03.

Svédmasszázs

Finom simításokat, gyúrást és körkörös mozdulatokat végezve masszírozzák a felső izomrétegeket, s hozzá krémet vagy olajat használnak. A svéd masszázs nagyon jóleső és relaxáló érzést nyújt, ezért aki először masszíroztatja magát, annak is érdemes ezzel kezdenie.

A relaxáló svédmasszázs

Hogyan hat?

Serkenti a vérkeringést azáltal, hogy oxigént és egyéb tápanyagokat juttat a test szöveteibe. Enyhíti az izom feszültségét és fájdalmát, s növeli a rugalmasságát, mozgékonyságát, valamint segíti a tejsavtól és más hulladékanyagoktól megtisztulni. Ezáltal pedig jelentősen csökkenti az izmok és ízületek merevségét és fájdalmát.

 

Milyen panaszokat enyhít?

A kellemes ellazulás mellett számos egészségügyi problémára jótékonyan hat a masszázs e fajtája. Többek között enyhíti:

 

:: a hát fájdalmait

:: olyan gyulladásos állapotokat, mint az artritisz vagy tendinitis

:: a stresszt és a stresszel összefüggő negatív állapotokat (segíti a szervezet stresszre adott megfelelő válaszreakcióját azáltal, hogy csökkenti a kortizolszintet)

:: a fejfájást és migrént

:: az izomfájdalmat és az ezzel kapcsolatos állapotokat (görcsöket, húzódásokat, ficamokat)

:: az olyan ismétlődő megterhelésből fakadó problémákat, mint a kéztőalagút szindróma

:: segíti a sérülést, illetve műtétet követő rehabilitációt

:: serkenti az immunrendszert

 

Mikor nem ajánlott?

A svéd masszázs bizonyos egészségügyi állapotok, betegségek esetén nem ajánlott. A leggyakoribbak:

 

:: fertőző bőrbetegség, nyílt seb

:: műtétet követően azonnal

:: közvetlenül kemoterápiát vagy sugárkezelést követően, hacsak az orvos kifejezetten így nem rendeli

:: vérrögképződésre való hajlam esetén, a masszázs ugyanis elmozdíthatja a rögöket

:: szívbetegség esetén mindenképpen meg kell kérdezni a kezelőorvost

:: terhesség esetén is előzetes orvosi konzultáció javasolt (ha az orvos  rábólintott is, a várandós nőket erre speciálisan kiképzett masszőr kezelje!)

:: a masszázst nem szabadon közvetlenül horzsolt területeken, gyulladt bőrön, teljesen be nem gyógyult sebeken, tumoron vagy hasfalsérven, illetve nem régi törés felett elvégezni

 

Mi történik a kezeléskor?

Egy tipikus masszázs 40 és 90 perc közötti időtartamú, és általában egy rövid konzultáció előzi meg az egészségügyi előéletről, az életmódról és az esetleges tünetekről. Ezután a vendég levetkőzik (az alsóneműt többen magukon hagyják), majd lefekszik a masszázsasztalra. A terapeuta megkérdezi, hogy kényelmesen érzed-e magad, és megbizonyosodik róla, hogy megfelelően helyezkedtél el a masszázsasztalon. Ha valami kényelmetlenséget érzel, például túl hűvös vagy túl meleg van a szobában, azt ilyenkor érdemes jelezned.

 

A terapeuta egy könnyű állagú krémet vagy olajat használva elkezdi a masszázst. A teljes testmasszázst általában a háton kezdik, és fokozatosan haladnak lefelé, a lábak irányába. Miután ezzel a területtel végzett, a masszőr megkér, hogy fordulj meg, és a kezelés folytatódik a karok, a lábak, a nyak és a felsőtest masszírozásával. A legtöbb esetben a tested lepedővel letakarják, és csak az éppen kezelt felület marad szabadon, de ha nem is takarják le az egész tested, a nemi szervet mindig.

 

A masszázs után óvatosan felkelhetsz – nem ajánlott gyorsan felpattanni, mert elszédülhetsz –, majd felöltözhetsz.

 

Fájdalmas-e a svéd masszázs?

A kezelésnek nem szabad fájdalommal járnia. Alkalmanként azonban előfordulhat, hogy gyenge és tompa fájdalom kíséri, amikor a terapeuta csomók vagy izomfeszülés fölött dolgozik. Ha a nyomás túl erős számodra, bátran tudasd a masszőrrel.

 

Milyen érzés utána?

A legtöbben nagyon kellemesen érzik magukat a kezelést követően, nyugodtak és relaxáltak. Néhányan nagyon enyhe, tompa, átmeneti fájdalomról számolnak be, amely egy nap alatt elmúlik.

 

Mire kell ügyelni?

Ne fogyassz nehéz ételt a masszázst megelőzően, mert megterhelheti a gyomrod, és kényelmetlenül érezheted magad tőle, akár még émelygést is okozhat.

 

Fotó: pixabay.com

Következő oldal 1
Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: