Lélek
Frissítve: 2019.01.17.

Amit eddig is sejtettünk: a rágógumi tényleg enyhíti a stresszt

Három percnyi rágógumizás jelentősen csökkenti a stressz hormonokat. 

A rágógumi csökkenti a stresszt.

Megszokott kép: amikor egy edző tiszta ideg, rágógumizva ül a kispadon. Mindennapi tapasztalat: amikor az ember szorong, bár nem is éhes, a hűtőszekrény felé indul…

 

Berágott valamire, hát rágni akar. Na, de miért?

 

Minél keményebben rágsz, annál nagyobb a pszichés megkönnyebbülés, állítják a japán Tokusima Egyetem tudósai.

 

Kísérletükben nyálmintát vettek 20 önkénes nőtől és férfitól, és azt megvizsgálták higgadt valamint stresszes állapotban, majd tíz perccel a rágógumizás után is. A kísérlet során elektródákkal is mérték az álkapcsok és az izmok megterhelésének nagyságát.

 

A nyálmintákban a katekolamin-adrenalin jelenlétét mérték, ez az úgynevezett „fuss vagy üss” hormon akkor termelődik, ha erős fizikai vagy érzelmi megterhelés alá kerül a szervezet.

 

Kiderült, mindössze három percnyi tartós rágógumizás jelentősen csökkenti a stressz hormonok szintjét.

 

Arra még nincs magyarázat, miért pont a rágás ad érzelmi megkönnyebbülést. Talán azért, mert a fizikai rágás megnöveli a vér áramlását az agyban, vagy azért, mert így több oxigén jut a véráramba, de az is lehet, hogy az inzulintermelés fokozódása hat jótékonyan.

 

Bármi is az oka, és bármennyire is hatásos a rágógumizás, arra még nincs esély, hogy ha az embert felszólítja a tanár felelni vagy behívatja a főnöke, előtte gyorsan bekapjon egy rágógumit…

 

Következő oldal 1
Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: