Lélek
Frissítve: 2018.08.02.

Egyszerű módszer: hogyan teszteld, pszichopata-e a párod

Lehet, fogalmad sincs, hogy egy pszichopatával hozott össze a szombat esti buli, pedig olyan kedves volt és elbűvölő…  Szeretnéd tudni, ugye,  és elkerülni, hogy pont egy pszichopatával bonyolódj mélyebb kapcsolatba?

A tudósok segíthetnek. A texasi Baylor egyetem kutatói felfedezték egy roppant egyszerű módját annak, amellyel kimutatható, hogy a másik nagy valószínűséggel pszichopata.

 

A kutatók 135 főiskolai hallgatót kértek fel egy kísérletre, előzetesen teszt alapján mérték a pszichopátiára való hajlamukat.

 

A kísérlet során azt figyelték, miként reagálnak, ha valaki ásít a társaságukban. Megfigyeléseiket arra a régóta ismert jelenségre alapozták, hogy az ásítás ragályos. (És a ragadós nevetéshez és síráshoz hasonlóan a közös ásítás is erősíti a társas kötődést, képes oldani a stresszt és segíti a nyugalom érzésének fenntartását az adott szituációban.)

 

A kutatók azt találták, hogy a pszichopata hajlamúak sokkal kevésbé valószínű, hogy ásítással válaszolnak. Ennek feltehetően az az oka, hogy nem képesek felismerni a másik ember érzelmi vagy mentális állapotát. A pszichopatákból ugyanis, más antiszociális rendellenességekkel ellentétben, hiányzik az érzelmi komponens. Saját lelkiállapotukat sem képesek érzelmileg feldolgozni.

 

Egyrészt önző, manipulatív viselkedés jellemző rájuk, rendkívül impulzívak és nem ismerik a félelmet, érzéketlenségük gyakorta a másik feletti uralkodási vággyal is párosul - másrészt narcisztikusak, nem alkotnak erős érzelmi köteléket másokkal, nem tanulnak a büntetésből, és hiányzik belőlük a bűntudat.

 

 Vigyázz, ha a párod nem ásít akkor, amikor te, ne hamarkodd el a következtetést… De ha a párod érzelmileg sivár, önimádó, ravasz és még csak nem is ásít veled…akkor már elgondolkodhatsz, hogy valami nem stimmel.

 

Fotó: shutterstock.com

Következő oldal 1
Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: