Szépség
Frissítve: 2020.06.02.

A pattanások típusai

Ha nem tudod, milyen típusú pattanással nézel szembe, és úgy próbálod eltűntetni, még sokkal rosszabbá teheted a helyzetet.

A pattanások típusai és kezelésük.

Kevés dolog idegesítőbb annál, mint amikor észreveszed, hogy pattanás növekszik a bőrödön, különösen, hogy nagyon hajlamosak olyankor megjelenni, amikor fontos volna, hogy jól nézz ki… Még rosszabb, ha hosszú időn keresztül fennálló problémát okoz, és a mindennapjaidat keseríti.

 

A pattanásnak különböző okai és típusai vannak, és nem mindegy, melyiket hogyan próbálod meg eltüntetni – a fekete mitesszereket másként kell kezelni, mint a fehéreket, és megint másként a hólyagos-cisztás pattanást.

 

Típusok

 

Alapvetően három csoportba sorolhatjuk a pattanásokat súlyosságuk alapján, így különbséget tehetünk enyhe, közepes és súlyos pattanások között.

 

 Az enyhe csoportba leginkább a fekete és fehér mitesszerek sorolhatók, míg a közepes és súlyos csoportra a gyulladt pattanások a jellemzőek, amelyek már fájdalmas vörös bumszli formájában jelentkeznek.

 A legkönnyebb a fekete mitesszertől megszabadulni, ennek felszíne nyílt, és enyhe nyomással többnyire könnyedén eltávolítható. Ezzel szemben a fehér mitesszerek (grízszerű fehér kis csomók) zárt felszínűek, szaruréteg fedi őket, éppen ezért kinyomni is nehéz, ajánlott szakemberre bízni. Ahogyan a súlyosabb eseteket is.

 

 A legsúlyosabb a gennyes pattanás, amely gyulladásos csomókat vagy akár gyulladt, hólyagos-cisztás területeket alkothat.

 

Kezelésük

 

A nem begyulladt pattanások kezelésénél ajánlott valamilyen szappant vagy arctisztítót, majd tonikot használni, és amennyiben szükséges, ezt ki lehet egészíteni Retin-A, más néven tretinoin vagy benzoil-peroxid tartalmú krémmel.

 

A tipikusan pattanásos bőrre ajánlott arctisztítók, tonikok összetevői között gyakran megtalálni a glikolsavat, illetve szalicilsavat. A gyulladt pattanások kezelése is hasonlóan történhet, de súlyosabb esetekben antibiotikum szedésével is kiegészíthetik.

 

A legsúlyosabb, cisztás pattanás kezelése több hónapig is tarthat, természetesen orvosi felügyelet mellett. Pattanásra hajlamos bőr esetén általánosságban ajánlott kerülni a túl zsíros, olajos készítmények, sminktermékek használatát. A napi arctisztításhoz pedig olyan terméket használjunk, amely segít megszabadulni a bőr felesleges olajaitól, illetve megelőzni azok túltermelődését.

 

Természetes módszerek és hatóanyagok

 

Ha súlyosabb pattanásokkal küzdesz, nem ajánlott házi módszerrel kísérletezni. Enyhébb esetben kipróbálhatod a felvert tojásfehérjét, amely a pattanásra kenve segít kiszárítani és eltüntetni azt.

 

Ha méz és zabliszt keverékéből maszkot készítesz, az megnyugtatja a bőrt és csillapítja az irritációt.

 

A propolisz hasonló tulajdonságokkal bír, akár szájon át szedhető készítményről, akár külsőleg-helyileg való alkalmazásáról van szó.

 

 

Fotó: shutterstock.com

Következő oldal 1
Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: