Szépség
Frissítve: 2021.03.22.

6 alattomos ok a pattanások mögött…Nem is gondoltál rá.

Bár hajlamosak vagyunk ráfogni a stresszes munkahétre, ha hirtelen pattanások jelennek meg az arcunkon, de számos más, rejtett ok is meghúzódhat a háttérben, pontosabban szokásainkban és az otthonunkban. Köztük…

Mi az oka a pattanásoknak?

1. ...a sminkelési szokásaid


A smink- és más szépítkezési szerek okozta pattanások megjelenhetnek az arcon, de a nyakon, a hajvonalban és a fejbőrön is. A leggyakrabban a sminkszivacsok és -ecsetek okozzák, ha nem tisztítod elég sűrűn, így a friss festéket a maradék festékkel, no meg baktériumokkal és gombákkal keverve viszed fel az arcodra…

 

A sminket ugyan sokan lemossák este az arcukról, de a hajukra alkalmazott készítményeket, olajokat, hajápolókat nem, ezek aztán a párnára kerülnek, onnan pedig az arcra. 

 

Javasolt a párnahuzatot nagyon gyakran cserélni, vagy minden este tiszta törülközőt ráteríteni arra a részére, ahol az arcod pihen.

 

2. ...a mobiltelefonod

 

A mobilon mindenféle kosz és baktérium megtalálható, így elég könnyen okozhat pattanásokat is, elsősorban az áll és az ajak környékén. Ha azonban odafigyelsz erre, és naponta megtörölgeted a telefonod egy e célra szolgáló törlőkendővel, azzal az arcod is tisztán tarthatod.

 

3. ...a gyógyszeres dobozod

 

Különféle gyógyszerek is hozzájárulhatnak a pattanások kialakulásához. Ilyenek például a szteroidok, akár szájon át szedhető formában, akár külsőleg alkalmazva. Tabletta formájában gyakori a prednisone hatóanyag, amelyet széles körben használnak például allergia vagy artritisz kezelésére, a külsőleg alkalmazandó szerek között pedig a kortizon, illetve a hidrokortizon.

Emellett a lítium-, lítium-klorid-, illetve a jódtartalom is okolható pattanások kialakulásáért. Ahogyan a fogamzásgátló tabletták is, bár rendszeres szedésükkel ennek éppen az ellenkezője várható. Azonban változást okoznak a hormonszintben, és ez a változás pattanások kialakulásához vezethet. Emiatt többnyire a tabletta szedésének elkezdésekor, illetve befejezését követően jelennek meg pattanások, ez azonban nem egy-két hetes, hanem akár hat hónapos időintervallumot is magában foglalhat.

 

Általánosságban pedig ajánlott végigböngészni a gyógyszereid tájékoztatóját, találsz-e a mellékhatások között pattanás megjelenésére való utalást.
 

4. ...ha fogkrémmel próbálod meg orvosolni

 

A népszerű hiedelemmel ellentétben, miszerint fogkrémmel könnyen leszáríthatók a pattanások, némely fogkrém összetevői egyenesen okozói lehetnek a problémának, vagyis pattanást vagy pattanásszerű kinövéseket okozhatnak leginkább az arc alsó harmadában. A fluorid és más fehérítő, illetve fogkő kialakulását gátló hatóanyagok, különösen a nátrium-pirofoszfát (sodium pyrophosphate), meglehetősen erőteljes anyagok, így égethetik, irritálhatják a bőrt, és pattanáshoz vezethetnek.

 

5. ...az edzéshez használt holmijaid

 

Különösen, ha nem a saját jógamatracod használod, nagyon fontos, hogy tisztítsd-fertőtlenítsd le – a jobb jóga- és fitnesztermekben ehhez biztosítanak megfelelő tisztítószert, illetve teríts magad alá törülközőt. Ez utóbbi még akkor is nagyon ajánlott, ha a saját matracodon gyakorlatozol.

 

A ruha is irritálhatja a bőröd, ha sokszor dörzsöli ugyanazt a felületet, ráadásul miközben még izzadsz is…

 

Így apró, vörös pattanások jelenhetnek meg az érintett területen. Ezért ajánlott mindig kényelmes és megfelelő anyagú ruhába bújni az edzéshez is.

 

6. ...ha fogdosod az arcod

 

Próbáld meg mindenképpen a legkevesebbszer megérinteni az arcod, még kézmosás után is. Pedig mennyire vonzzák a kezeket a pattanások, ugye… Ám, ha sokszor érinted ugyanazt a területet, azzal már önmagában növelheted a bőr olajtermelését, a gyulladás és a fokozott olajtermelés együtt pedig kész horror. És nyomkodni se próbáld a pattanásokat, természetesen.

 

Foto: shutterstock.com

Következő oldal 1
Betöltés...
(18)
Pozitív értékelés (17) Negatív értékelés (1)

Ez is érdekelhet: