Szépség
Frissítve: 2020.06.05.

Pattanás a testen

Nemcsak az arcon jelenhetnek meg, a pattanások fájdalmas csomóként bukkanhatnak fel a különböző testfelületeken. Most megmutatjuk, hogyan előzheted meg a kialakulásukat, és mit tehetsz ellenük, miután már megjelentek.

Pattanások a testen.

Mi okozza a testen megjelenő pattanásokat?

 

Ahogyan a szennyeződések és az olajosság pattanások kialakulásához vezet az arcon, így okozhatják ugyanezt a testen is. A legtöbbször a ruházatban megtelepedő baktériumok lobbantják fel a pattanást.

 

Ez főként nem megfelelően szellőző ruha viselését követően jelentkezhet, illetve, ha edzés után nem cseréled le azonnal a tréningruhát. A baktériumok és az izzadt bőrt dörzsölő ruha ugyanis könnyen okoz irritációt és pattanást.

 

Hogyan előzhető meg?

 

A tisztaság kulcsfontosságú, és a melegvizes zuhanyozás közben ajánlott rendszeresen bőrradírt is alkalmazni, amely segít megnyitni a pórusokat és eltávolítani az elhalt hámsejteket, ezáltal pedig megelőzi a pattanás kialakulását. Emellett nagyon jól teszed, ha laza és jól szellőző anyagból varrt ruhákat hordasz, edzés közben is.

 

A testre feszülő és nem szellőző lycra anyagok ugyanis ideális terepet nyújtanak a baktériumok szaporodásához, ezért ha nem muszáj, ne ilyet viselj.

 

Edzést követően pedig vedd le olyan gyorsan a ruhát, amilyen gyorsan csak lehet, így a baktériumok nem tömíthetik el a pórusokat és nem száradhatnak meg a bőrön.

 

Hogyan szabaduljunk meg tőle?

 

A legfontosabb szabály, amelyet a testen megjelenő pattanások esetén is érdemes betartani, hogy ne nyomkodjuk… a bőr kisebesedhet tőle és elfertőződhet vagy irritálttá válhat. S a legjobb, amit tehetünk, ha a megfelelő készítményeket vetjük be ellenük, alaposan megtisztítjuk a bőrt és megóvjuk attól, hogy heg vagy folt maradjon utána. Az alábbi 3 lépéses program ezt a célt szolgálja.


1. A benzoil peroxid nagyon jól szárítja a pattanásokat, ám éppen ezért vigyázni is kell vele, mert a bőrt is túlságosan kiszáríthatja, különösen, ha az arcot kezeljük vele. De egy tíz százalékos benzoil peroxidos lemosó nagyon hatékony lehet a testen megjelenő pattanások ellen. Kend fel a kezelendő felületre, hagyd néhány percig hatni, majd alaposan öblítsd le.

2. Az elhalt hámsejtektől mindig ajánlott megszabadulni: akkor is, ha már kialakult a pattanás, és akkor is, ha megelőzni szeretnénk a felbukkanását. Ehhez a legjobb, ha glikolsavas vagy szalicilsavas testradírt vagy radírozó tusfürdőt használsz. Ha már kialakult a pattanás, a radírozást követően érdemes antibakteriális tusfürdőt kenni az érintett bőrfelületre.

3. Figyelj arra, hogy ne napoztasd a pattanásodat. A napsugárzás hatására a sötét pöttyök még sötétebbé válhatnak, így pedig tartósan megőrizheted a pattanás nyomát… Vagyis, ha szabadon hagyod azt a bőrfelületet, ahol a pattanás található, védd fényvédő krémmel a nap káros sugaraitól.

+1 Ha sem a benzoil peroxid, sem a radírozás nem segít, ideje felkeresni a bőrgyógyászt, hogy szakszerűen kezelje a problémát.

 

Fotó: shutterstock.com

Következő oldal 1
Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: