Lélek
Frissítve: 2022.02.09.

Hogyan ismerd fel, ha a pasid csak színleli, hogy erős?

Persze, nem elsősorban fizikailag. Hanem mentálisan. Mert óriási különbség van aközött, hogy minden rendben van a testi-lelki világában, vagy ez csupán a látszat: eljátssza, hogy jól van, ám valójában belül küszködik. Utóbbi akár meg is betegítheti.

„Dehogy félek!” „Nem is akartam igazából azt a pozíciót.” „Én nem szoktam feladni.” Ezek mind olyan kijelentések, amelyek erősnek mutatják közlőjüket, ám ha valaki sokat ismételget ilyen és ehhez hasonló frázisokat, valószínűbb, hogy inkább csak megjátssza a mentális erőt… S valójában belül félelem és szorongás lapul.

 

Rövid távon az effajta megjátszás még hasznos is lehet: azáltal, hogy mesterségesen felpumpáljuk az egót, sikerül olyan mentális állapotba hozni magunkat, amivel megnyerhetjük a soron következő csatát. Ám hosszú távú stratégiának a megjátszás nem jó választás, sőt a Rutgers Egyetem vizsgálata alapján súlyos következményei is lehetnek az egészségünkre nézve.

 

A kutatók kísérletükben azt találták, hogy azok a férfiak, akik rendszeresen alkalmazzák a megjátszás eszközét, jóval ritkábban fordulnak orvoshoz a különböző egészségügyi panaszaikkal. Emellett, ha azonos nemű az orvos, kevésbé közlékenyek a problémájukat és tüneteiket illetően. Kissé ironikus, hogy mindeközben ugyanezek a férfiak szívesebben választanak férfi orvost, mert kompetensebbnek tartják őket, mint az orvosnőket…

 

A kutatók úgy gondolják, hogy e késlekedés, amíg az orvoshoz eljutnak, illetve a tünetek kisebbítésére való igyekezet szerepet játszhat abban, hogy a férfiak átlagosan öt évvel rövidebb életkort élnek meg, mint a nők, még a modern fejlett világban is.

 

Íme, hét árulkodó jel, ami alapján felismerhetjük, ha a pasink (férjünk, öcsénk vagy a fiunk) bizony színlel:

 

1. Mindig leplezi, ha bizonytalan.

 

Ezt teszi: A sorozatos megjátszás azzal járhat, hogy kifejleszt magában egy olyan ént, amely folyamatosan azt közvetíti: „én vagyok a legjobb”. E mögött az álarc mögött azonban a legtöbbször jókora kétely bújik meg.

 

Ehelyett: Ebből akkor sikerül kilépni, és mentálisan valóban erősebbé válni, ha felismerjük, hogy a gyengeségeink kozmetikázása helyett, ami egyébként sok-sok erőfeszítést igényel, sokkal jótékonyabb volna arra koncentrálni, hogy fejlesszük a képességeinket. Az erős ember képes beismerni, hogy nem végtelen az ereje. Mint mindenki másnak, neki is vannak hiányosságai, és azokon megpróbál javítani.

 

2. Úgy gondolja, hogy a hiba nem lehetőség.

 

Ezt teszi: Ha valaki folyton azt hangoztatja, hogy nem fogadja el a hiba lehetőségét, az még egyáltalán nem menti meg attól, hogy hibázzon. Sőt, inkább abban fogja akadályozni, hogy bármi újat megtanuljon. Az ilyen típusú emberek ugyanis legtöbbször azzal vannak elfoglalva, hogy megmutassák, milyen képességekkel rendelkeznek, s nem azzal, hogy bármi újat is megtanuljanak.

 

Ehelyett: A mentálisan erős emberek úgy tekintenek a hibáikra, mint lépésekre, amelyeket a sikerhez vezető úton meg kell tenni. Nem hátrálnak meg, s igyekeznek tanulni is a hibáikból.

 

3. Az önértékelését nagyban meghatározza, hogy mások miként látják.

 

Ezt teszi: A megjátszós emberek többsége nagy hangsúlyt fordít a külsejére. Ez főként azért van, mert nagyon fontos számukra, hogy más emberek hogyan látják őket.

 

Ehelyett: A mentális erő abban rejlik, hogy nem másoknak akarunk megfelelni, hanem csakis saját magunknak. Persze, ez nem azt jelenti, hogy erősek azok, akiknek nincs elvárásuk magukkal szemben,s  így mindig meg is felelnek maguknak… Akkor vagyunk erősek, ha működik bennünk egy belső hajtóerő, amely folyamatosan arra ösztökél, hogy erősebbek és jobbak legyünk  (saját magunkhoz, saját korábbi teljesítményünkhöz képest). És az is az erő jele, ha képesek vagyunk segítséget kérni, amikor szükségünk van rá.

 

4. Elnyomja az érzéseit.

 

Ezt teszi: Gyakran a düh az egyetlen érzelem, amelyet a magukat erősnek mutató emberek hajlandóak kimutatni. A szomorúságot, félelmet, izgatottságot s más érzelmeket mind elrejtik mások elől.

 

Ehelyett: Aki erős, az hajlandó beismerni azt is, ha szomorú, sőt, az is előfordulhat, hogy olykor könnyezni látják. Ez azt mutatja, hogy ahelyett, hogy elfojtaná az érzelmeit, hajlandó tudomást venni róluk, és megpróbálja elhelyezni, értékelni azokat a megfelelő módon. Teszi mindezt, mert pontosan tisztában van vele, hogy az érzelmek befolyásolják a gondolatokat és a viselkedést is.

 

5. Letagadja a fájdalmat.

 

Ezt teszi: Nem ismeri be, ha valami fáj, sőt, kérkedik azzal, hogy milyen óriási mértékben képes a fizikai fájdalmat elviselni. Az akaraterő hősének képzeli magát.

 

Ehelyett: A fájdalom tolerálásával szemben sokkal célravezetőbb, ha tanulunk a fájdalomból, és szenvedésünket megpróbáljuk arra fordítani, hogy erősebb emberként kerüljünk ki belőle. De nem azért, mert nem vettünk tudomást róla. Hanem mert megküzdöttünk vele, és legyőztük.

 

6. Azt gondolja, bármire képes.

 

Ezt teszi: Bár az egészséges önbizalom segítségével rengeteg nehézséget leküzdhetünk, ám a túlzó önmegerősítés (pl. „Engem soha semmi nem állíthat meg.”) már ahhoz vezethet, hogy jócskán túlértékeljük saját képességeinket, és alulértékeljük azokat az erőfeszítéseket, amelyeket tennünk szükséges, hogy elérjük a kitűzött célunkat.

 

Ehelyett: A mentálisan erős emberek felkészülnek a kihívásokra, amelyeknek meg szeretnének felelni, és felmérik az akadályokat is, amelyeket le kell küzdeniük ehhez.

 

7. Igyekszik irányítani más embereket.

 

Ezt teszi: Úgy érzi, hatalma van mások felett, és szüksége van arra, hogy az irányítást kézbe vegye, ezért gyakran megpróbál egy másik ember minden lépésébe beleszólni és lehetetlen követeléseket fogalmaz meg.

 

Ehelyett: Aki erős, az képes irányítani – saját magát, miután felismeri, hogy ez valójában milyen nehéz dolog: megtalálni mindenben, amit csinálsz, az egyensúlyt. Akinek a lelki világa rendben van, az inkább a saját gondolatait, saját és mások érzelmeit igyekszik megismerni, megérteni és megélni, és helyesen viselkedni, ahelyett, hogy mások érzelmi kontrollálására törekedne.
 

Fotó: shutterstock.com

 

Következő oldal 1
Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: