Lélek
Frissítve: 2020.06.02.

Kiégési szindróma. Neked is van? Vagy csak nem tudsz róla.

Sokan észre sem veszik, csak gyengének és fáradtnak érzik magukat. Kimerültnek és céltalannak. Még nem betegek, de ha nem változik az életvitelük, és a környezetük sem segít, hamar fizikai tünetekkel, állandósult stresszel és fóbiákkal párosulhat az életük.

Mi az a kiégési szindróma.

Mindenki célok szerint vezérli az életét. Ezek többsége külső és belső elvárások összefonódásából, egyensúlyából fakad, de előfordul, hogy a belső kényszer erősebbé és mindennél fontosabbá válik.

 

A baj kezdete sokszor a mindenáron megfelelni akarás is.

 

Ennek pedig – kivált, ha céljaink nem reálisak – hosszan tartó érzelmi megterhelés, stressz lehet a következménye. Testi, érzelmi és mentális síkon is kimerültséget okozva. Miközben a fizikai és érzelmi tartalékok kimerülnek, lassan eluralkodik a reménytelenség, céltalanná és ideáktól megfosztottá válik az élet.

 

Figyelmeztető jelek

 

A kiégési szindrómában szenvedők közül sokan a belső feszültséget – az állandó sikertelenség érzésüket – menekülésként valami átmeneti, örömet nyújtó tevékenységgel próbálják enyhíteni. De átlépik a normális kereteket, mindig és kényszeresen túlzásba is viszik azt.

 

Túlzásba a munkát, túlzásba az étkezést vagy az alvást. De a túlzott szexuális étvágy is gyakran egyfajta kétségbeesett menedékkeresés.

 

Gátat vetni neki vagy megfékezni ezt a kényszert nincs sok értelme, hiszen valójában semmi sem változik a háttérben, a kiváltó okok nem szűnnek meg. A kiégési szindrómával sújtott ember belső önértékelése mit sem változik. Sőt, még egy konfliktussal lesz nehezebb az élete. Végső soron pedig mindent elutasítóan értékel és szemlél maga körül, nem csak a környezetét, a munkahelyét és emberi kapcsolatait, hanem még önmagát is.

 

A teljesítés kényszere

 

A menekülés leggyakoribb formája a munka, de ez már nem belső motivációtól fűtött, hanem egy olyan belső kényszer által vezérelt, amely arra készteti az egyént, hogy magának, másoknak vagy már azt sem tudja, hogy kinek, de mindenáron bizonyítana kell. Az élet „értelme” a munka lesz, minél több időt fordít rá, és eközben a kapcsolatait elhanyagolja, az érzelmeit elnyomja, a pihenést kihagyja…A kiégési szindrómában szenvedőknek

 

végül és következésképpen nem marad semmi sem, amit a maguk örömére tennének.

 

Így azonban nem is marad lehetőségük a megújulásra, amelyre pedig szükségük lenne. Egy idő után a kapcsolataik is leépülnek, és a végén magukra maradnak. Elveszítik a külvilággal a kapcsolatot, és már nem tudunk reálisan viszonyulni a környezetünkhöz. Mindez egy olyan fajta depresszióhoz vezet, amelyhez belső üresség társul, és olykor pánikbetegség, szorongás vagy valamilyen fóbia. 

 

Veszélyes szituációk

 

Bár bizonyos személyiségjegyek is hajlamosítanak a kiégési szindrómára (például, ha valaki mindig mindenben tökéletes akar lenni), ám a külső környezet mindezt durván felerősítheti, sőt akár maga is előidézheti. 

 

A kiégési szindróma nem kötődik sem korhoz, sem nemhez, bármely korosztályt utolérhet.

 

⇒ Már a kamaszokat is, kivált akkor, ha olyan irreális szülői-tanári elvárásokkal szembesülnek, amelyeknek nem, vagy csak túlzott erőfeszítések árán képesek megfelelni. De kisgyermekes családoknál, vezető beosztásban dolgozóknál, nőknél és férfiaknál egyaránt jelentkezhet a kiégés. Leginkább azonban az aktív harmincas-negyvenes korosztály érintett.

 

⇒ A korábban sikeres és a karrierjére koncentráló, ám azt megszakító kismamát azért fenyegetheti kiégés, mert otthon maradva és gyereket nevelve nem találkozik a korábban megszokott sikerélménnyel, az új helyzetben nem találja a siker mércéjét, és nem tudja lemérni a teljesítményét.

 

⇒ Ha rosszak a munkafeltételek, kevés vagy hiányzik a sikerélmény, ám emellett az elvárások magasak, a bérpedig alacsony, akkor szinte egyenes az út a kiégéshez.

 

⇒ Azok a vezető beosztásúak, akik nem képesek a feladatokat megosztani, mindent egy kézben tartanak, mert el sem tudják képzelni, hogy más is képes azokat jól megoldani, hihetetlenül erős terhet vállalnak, amely idővel szükségszerűen kimerültséghez, majd a sikertelenség érzéséhez vezet.

 

⇒ A párkapcsolati zavarral küzdők, ha félnek szembenézni a problémákkal, gyakran inkább belevetik magukat a munkába. Azért, mert ez elveszi az időt és eltereli a figyelmet az otthonról. Csakhogy a munka túlhajszolása végül kimerüléshez vezet, és boldogtalansággal párosul.

 

A segítő szindróma

 

Bármily fura, de épp a segítő foglalkozást űzők körében, mint az orvosok, ápolók, rendőrők, tanárok, szociális munkások, pszichológusok, ügyfélszolgálatosok, különösen nagy a kiégési szindrómában szenvedők aránya. Sőt, ezeknél a foglalkozásoknál figyelték meg és írták le elsőként a jelenséget a 70-es években. Az ilyen hivatást űzőknél ugyanis gyakori, hogy mások nehézségeinek enyhítése által saját rossz érzéseiktől, bajaiktól is megszabadulnak.

 

A gond akkor kezdődik, ha valaki, szinte észrevétlenül, valójában már nem is a másik, hanem önmaga problémáit igyekszik megoldani, de úgy, hogy megpróbálja ráerőltetni a másikra a segítségét.

 

Rossz esetben egyre irreálisabb eszközöket is bevet, előfordulhat még az is, hogy a fizetését is odaadja. Mert ha nem lehet megmentő, akkor elveszíti önmagát és helyét a világban. És óriási csalódásként éli meg, ha mindent megtesz, mindent odaad, és a másik mégsem hajlandó a problémáiból kigyógyulni.

 

Az okok feltárása segíthet

 

Kezdeti szakaszban a helyzet tudatosításával, az okok feltárásával enyhíteni, sőt oldani lehet a problémát, és megelőzhető a kiégés, bár ehhez a környezet hathatós támogatása is szükséges, súlyosabb formában és előrehaladott állapotban azonban orvosi-pszichológusi segítséget is igénybe kell venni.

 

A legfontosabb az okok feltárása, végiggondolva, mennyire reálisak vagy épp irreálisak a belső motivációk és a külső kényszerek. Lehet – és ha tudatosult a probléma, akkor már némileg könnyebb –, újra kell fogalmazni az elvárásokat és életcélokat, gyökeresen megváltoztatva az életvitelt. Hogy ez valóban sikerüljön, az a legkedvezőbb, ha egy családtag vagy barát is segít benne.

 

Foto: shutterstock.com

Következő oldal 1
Betöltés...
(6)
Pozitív értékelés (6) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: