Lélek
Frissítve: 2019.06.30.

Nem öl meg a boldogtalanság

Íme, egy jó hír a boldogtalanságról. Egy új kutatás szerint a boldogtalanság önmagában nem okozza senki idő előtti halálát.

Boldogtalanság és egészség.

Senki se hal bele a boldogtalanságba. Ha valakinek rossz az egészségi állapota, nagyobb valószínűséggel lesz boldogtalan, de maga a boldogtalanság önmagában és összességében nem növeli a kockázatát a korai halálnak.

 

Brit kutatók erre a következtetésre jutottak 700.000 nő kérdőíves és követéses vizsgálatának eredményeként.

 

Sir Richard Pető, az Oxfordi egyetem professzora szerint a betegség tesz boldogtalanná, s váltja ki a stresszt, nem pedig a boldogtalanság tesz beteggé.

 

A vizsgálatban részvevő nőket arra kérték, hogy egy kérdőív segítségével értékeljék a saját egészségüket, boldogságukat, stressz szintjüket, relaxációs szokásaikat és azt, mennyire képesek irányítani a saját életüket.

 

A kísérletben részvevők közül egy évtizeden belül több mint 30 000-en elhaláloztak, közülük azonban csak minden hatodik vallotta korábban azt, hogy boldogtalan.

 

A boldogság azonban igen erős összefüggést mutatott e felmérésben az életmóddal és az egészséggel. Az elemzésben részvevő nők, akik egészségügyi problémákkal küszködtek, inkább vallották azt, hogy elégedetlenek, nincs nyugalom és ellazulás az életükben.

 

Sir Richard szerint a következtetés leegyszerűsítve nem más, mint az, ha boldog akarsz lenni, vigyázz az egészségedre… (Persze, ez önmagában nem elegendő a boldogsághoz, ámde nélkülözhetetlen.)  

 

Ha pozitívan állunk az élethez, akkor nagyobb az esély, hogy egészségesek maradunk, de az egészség attól is függ, hogy miként élünk, mit teszünk, vétünk önmagunk ellen a hétköznapok során.

 

A brit kutatás azonban korántsem teljes, azt nem vizsgálta, hogy a boldogságnak milyen a hatása az egészségügyi állapotunkra…

 

(Fotó: pixabay.com)

 

Következő oldal 1
Betöltés...
(7)
Pozitív értékelés (7) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: