Lélek
Frissítve: 2020.02.19.

Árulkodó jelek: lehet, hogy narcisztikus a párod? Vagy a barátnőd?

Először úgy érzed, különleges vagy, és megtaláltad azt az embert, aki igazán értékelni tud. Majd hirtelen, minden előzmény nélkül mellőzötté válsz… Vigyázz, lehet, hogy egy narcisztikus emberrel hozott össze a sors.

Nárcisztikus személyiség

A narcisztikusok sokszor lenyűgöző és lehengerlő személyiségek, sármosak és sikeresek, mindenki szívesen van a társaságukban. Ragyogó sikereik (vagy annak látszata) sok csodálót vonz, dicsfényben fürdenek, amiből jut egy kevés a társaságukban lévőknek is. Legalábbis a kapcsolat elején.

 

A narcisztikus személyek csillogó külseje nagyon bizonytalan belsőt takar. Emiatt folyamatosan szükségük van a külső megerősítésre, önnön felsőbbrendűségük igazolására. Ezt pedig nemcsak a dicséretek kiprovokálásával és besöprésével érik el, hanem azáltal is, hogy a többi embert próbálják kevésbé jónak, szépnek, tehetségesnek… az ő különlegességükkel szemben átlagosnak vagy átlag alattinak beállítani. Így egy idő után elérik, hogy a környezetükben élők is folyamatosan megkérdőjelezzék magukat, s elbizonytalanodjanak.

 

De melyek azok az árulkodó jelek, amelyek láttán érdemes feltenni a kérdést: vajon narcisztikus személlyel hozott össze a sors?

 

1. Rendkívüli jelentőséggel bír számára (még ha nem is tudatosul benne), hogy pozitív visszajelzést kapjon saját magáról a környezetétől. Folyamatosan, és minél többet…

 

A narcisztikus nagyon sokat beszél arról, hogy ő milyen csodálatos, milyen nagyszerű dolgokat tett, milyen úttörő gondolatai vannak. Nincs tisztában vele vagy nem érdekli, hogy milyen grandiózusnak és énközpontúnak tűnik. Rendkívüli erőfeszítéseket tesz, hogy felsőbbrendűnek látsszon és kivívja mások elismerését (vagy leginkább csodálatát).

 

Sokat fantáziál arról, hogy elképesztő sikereket érhet el. Jellemzően szinte elérhetetlen célokat tűz ki, és a feljogosultság érzése miatt elvárja, hogy mások kivételt tegyenek az ő javára/előnyére. Például arra számít, hogy karrierje elismeréseként majd Nobel-díjat kap, s ha úgy adódik, egyenesen elvárja, hogy a főbérlője tekintsen el a bérleti díjtól, hiszen örülhet: ilyen nagyszerű embernek biztosíthat lakhatást.

 

Ugyanakkor, ha valamely hibájukkal kénytelenek szembesülni, a narcisztikus személyek azt is hasonlóképpen eltúlozzák: tökéletlenségüket jóval súlyosabbnak tartják, negatívabban élik meg és ítélik meg, mint másokét (az átlagemberekét ugyebár). Ezért, ha felismerik, hogy hibáztak vagy gyengék voltak, attól teljesen összetörhetnek.

 

2. Nem érez empátiát, és a párkapcsolatában is felsőbbrendűnek tartja magát.

 

A narcisztikus embert az motiválja a párkapcsolatában is, hogy folyamatos megerősítést kapjon a másiktól. Nem empatizál, nem érdeklik, és nem ismeri fel mások igényeit, szükségleteit.

 

A narcisztikus nagyon élvezi, ha a közönsége – vagy a párja – végighallgatja a merengéseit az élet dolgairól, mások gondolatai azonban csak igen csekély mértékben tarthatnak számot az érdeklődésére. S bár képes lehet nehéz időkben a párja vagy barátja mellé állni és meghallgatni, ám arra ne számítson senki, hogy más nehézségeit a saját ügyének fogja tekinteni.

 

3. Manipulatív, lenéz és kihasznál másokat. 

 

Mivel felsőbbrendűnek tekintik saját magukat, ebből szükségszerűen következik, hogy másokkal való érintkezésükkor a narcisztikusok leereszkedőek. Úgy érzik, a különleges elbánás jár nekik, s mivel a többi ember sokkal kevésbé fontos, így bátran megtéveszthetnek és kihasználhatnak másokat annak érdekében, hogy elérjék a saját céljaikat.

 

Másokkal való bánásmódjuk arra épül, hogy direkt és indirekt módon is azt fejezik ki, a másik ember nem fontos és semmiképpen sem lehet olyan jó és csodálatos, mint a narcisztikus.

 

4. Negatív viselkedése nem rövid életű.

 

A narcisztikusok különböző (többnyire saját magukat nagymértékben mások elé helyező) viselkedésmintákat alakítanak ki és követnek a felnőtt életük során is. Ez nem csak egy szakaszát jelenti az életüknek. Nem múlik el, és nagyon nehezen változtatható meg. Ez persze nem jelenti azt, hogy ha a környezetedben valakin ilyen jeleket észlelsz, akkor meg kell szakítanod vele a kapcsolatot. De érdemes a kapcsolat korlátait is figyelembe venned, s akkor talán utólag azt is érteni fogod – és nem hagyod a jövőben megtörténni –, hogy miért érezted olykor nagyon kényelmetlenül magad az illető társaságában.

Következő oldal 1
Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: