Lélek
Frissítve: 2018.05.14.

Mire jó a pesszimizmus?

Néha jobbá válik az élet, ha levesszük a rózsaszín szemüveget... Nemcsak az optimizmus, de a pesszimizmus is gyakorolhat jó hatást az egészségünkre, sőt, utóbbi felkészíthet arra, hogy az embert próbáló eseményeket mentálisan kezelni tudjuk. Kilenc meglepő tény következik.

 

1. Nem hiszik, hogy mindig minden sötét, szomorú és hiábavaló

 

Nem arról van szó ugyanis, hogy a pesszimisták soha nem nézik a dolgok jó oldalát, hanem inkább arról, hogy keményebben ítélik meg a körülményeket, és sokszor feketén-fehéren szemlélik a világot és a történéseket. 

 

2. A pesszimisták felkészültek

 

Azt mondod, kishitű? Azt mondod, vészmadár? Ne fesd az ördögöt falra? Én azt mondom, csak felkészült vagyok (vallja egy pesszimista). A lehető legrosszabbra készülve, illetve annak lehetőségét számításba véve nem éri az embert váratlanul és ezért nem olyan megrázó egy esetleges kudarc. Ez a stratégia, amit védekező pesszimizmusnak neveznek, ahhoz vezethet, hogy egy szituáció lehető legrosszabb kimenetelét is végiggondolva megelőző lépéseket tegyünk annak elkerülésére. Miközben az optimisták nem is gondolnak ilyen dolgokra.

 

3. A nagy remények megzavarhatják őket

 

Akik az árnyékos oldalt is meg akarják ismerni, úgy tűnik, szisztematikusan keresik a szituáció hibáit és gyenge pontjait, és úgy élik meg az eseményeket, hogy tudatában vannak: esély van rá, hogy valami közbejön, valami rossz történik. Egy vizsgálat tanúsága szerint, ha a védekező pesszimisták  megnövelik az elvárásaikat vagy egy-egy helyzet jobb kimenetelében reménykednek, a teljesítményük sokkal gyengébb lesz, mintha a lehető legrosszabb szcenáriót vetítenék előre.

 

4. Sokszor produktívabbak 

 

A negatív gondolkodás pozitív ereje abban is kifejeződhet, ha a nehézségek és hibák felismerése arra motiválja a pesszimistákat, hogy még jobban akarják a megoldást és még inkább küzdjenek a megfelelő eredményért – így igyekezve elkerülni a legrosszabbat. Ezáltal pedig nagyszerű munkaerővé válhatnak ezek az emberek.

 

5. Jobban élhetnek idős korukban

 

Az Amerikai Pszichológiai Társaság nemrég publikált egy tanulmányt, mely szerint egy idős emberek körében végzett felmérés azt mutatta, hogy hosszabb ideig éltek és egészségesebben is éltek azok a meglett korúak, akiknek kisebb elvárásaik voltak a jövőjükre vonatkozóan, mint azok, akik meglehetősen optimistán tekintettek a jövőbe.

 

6. Néha a saját útjukban állnak

 

Ha mindig a rosszat nézed, várod, mindig a negatív kimenetelre számítasz, annak az a legnagyobb veszélye, hogy elgondolásaid önbeteljesítő jóslatokká válhatnak. A negatív gondolkodás ugyanis a szituáció valós kimeneteként manifesztálódhat, és kéz a kézben járhat a depresszióval is. Persze, az optimizmusnak is van hátulütője – a túlzott mértékű bizakodás csak úgy vonzza a hibákat. Ezért valószínűleg az jár a legjobban, aki képes helyesen kombinálni a kettőt: reméld a legjobbat, és készülj a legrosszabbra…

 

7. Jobban kezelik az őket érő csapásokat és saját életkörülményeiket.

 

Akik úgy látják, a pohár félig üres, sokszor kissé tisztábban, objektívebben képesek megítélni bizonyos szituációkat. A pesszimizmus-kutatók szerint ez az attitűd nagyon hasznos bizonyos mértékig: amíg segít az embereknek, hogy pontosan felismerjék, mi történik az életükben.

 

8. Szoros kapcsolatokat alakítanak ki másokkal

 

Az optimisták kevésbé küzdenek meg a kapcsolataikért. Egy kutatás szerint az optimista emberek (szemben a pesszimistákkal) gyakrabban elégedetlenek a partnerükkel, ami gyakrabban vezet váláshoz, illetve a kapcsolat befejezéséhez, mert kevésbé hajlandók a problémák megoldásán dolgozni.

 

9. Nem akkor örülnek, ha igazuk van

 

A pesszimisták jellemzően tudni szeretnék a könyörtelen igazságot, hogy reálisan szemlélhessék a különböző helyzeteket.  Ez azonban nem jelenti azt, hogy hasonló elégedettséggel töltené el őket, ha (negatív) jóslataik bekövetkeznek, mint az optimistákat. Mert az a jó dolog a pesszimizmusban, hogy a végén vagy igazad van, vagy kellemesen csalódsz. 

Következő oldal 1
Betöltés...
(6)
Pozitív értékelés (6) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: