Étrend
Frissítve: 2019.12.03.

Mindenható likopin…

A szervezetre gyakorolt jótékony hatását számos kutatás igazolja, és több, súlyos betegség kialakulása ellen is védelmet nyújt a könnyen beszerezhető, de akár kertben vagy erkélyen is megtermelhető paradicsom

paradicsom

Gyógynövényhatás

 

A paradicsom fogyasztásával megelőzhetők a szív- és érrendszeri, idegrendszeri és onkológiai megbetegedések, ugyanis a benne lévő likopin erős antioxidáns hatású, mely hőkezeléssel sem tűnik el, tehát akkor is hasznosul, ha például levest főzünk belőle.  A hő ugyan lebontja a benne lévő C-vitamint, de a főzés során megemelkedik a likopin szint, ami erősebb antioxidáns, mint a nyers paradicsomban lévő vitamin. Káliumtartalma miatt pedig kitágulnak az erek, javul a vérkeringés, és csökken a magas vérnyomás, illetve a vérrögök kialakulásának kockázata.

 

Csontritkulás ellen

 

Egy amerikai kutatók által végzett felmérés kimutatta, hogy a magas kalcium tartalmú paradicsom fogyasztásával megelőzhető az időskori csontritkulás, fiatalkorban pedig fenntartja a csontok egészséges épülését.  Ám ha a paradicsom alján sötét foltok láthatók és a terület kissé süppedt, az a kalciumhiány jele. Erre érdemes vásárláskor figyelni.

 

Jól hat a termékenységre

 

Egy brit kutatás arra világított rá, hogy a paradicsomban lévő likopin a férfiak nemzőképességére is rendkívül jó hatású. A Sheffield Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint azoknak a termékenységi problémával küzdő férfiaknak, akik elfogyasztottak naponta két kanál paradicsompürét, egészségesebb hímivarsejtjük termelődött. E témában a kutatások tovább folytatódnak, s amennyiben beigazolódnak a termékenységre vonatkozó feltevések, több meddő párt kímélhetnek meg a jelenlegi kezelések procedúrájától.

 

Pénztárcabarát szépítő szer

 

A paradicsom a bőrre regeneráló hatással bír, mivel a likopin gátolja a bőr idő előtti öregedését, s védi a káros hatások ellen. Paszta formájában használva - magas vitamintartalma miatt - ránctalanító és hámlasztó hatása felbecsülhetetlen: 24 órás védelmet nyújt, nem utolsó sorban megelőzi a napégés és a bőrrák kialakulását. Ezenkívül óvja a haj és a fogak egészségét is.

 

Támogatja a fogyókúrát

 

Magas rosttartalma elősegíti a belek hatékony működését, a méregtelenítő folyamatokat, valamint enyhíti a székrekedést. Fogyasztásával megelőzhetjük a húgyúti fertőzéseket is.

 

Látásjavító

 

A-vitaminban gazdag, ezért hatékony védelmet biztosít a látásproblémákkal szemben. Kismamák számára különösen előnyös a fogyasztása, hiszen a születendő gyermek szemfejlődésére is hatással lehet az anyuka táplálkozása.

 

Áruházi paradicsomok

 

A legújabb vizsgálatok adatai szerint ennek az ízetlen paradicsomok megjelenésének az az oka, hogy a nagyüzemi terményeket nemesítik a nagyobb méret, a tetszetősebb külső és a mennyiség biztosítása érdekében, s az így előállított paradicsomokból hiányzik az a közel 4000 génállomány, ami a zamatos ízt biztosítaná. A TomLoxC nevű gén például a tömegtermelés során előállított paradicsomokban 2 %-ban, míg a természetes körülmények között termő paradicsomok esetén 91 %-ban van jelen. A kutatás eredményének felhasználásával van remény arra, hogy akár egy éven belül javuljon a nagyüzemekben termelt paradicsom minősége, s újra régi ízében legyen élvezhető az egészséget védő gyógynövényt.

 

 

Koncz Veronika

 

Fotó: pixabay.com

 

Következő oldal 1
Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: