Szépség
Frissítve: 2019.01.17.

Mikrodermabrázió

Az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb bőrfiatalító eljárás, így nem csoda, hogy Hollywoodból gyorsan világhódító útra indult.

Mikrodermabráziós kezelés.

A mikrodermabrázió halványítja a finom ráncokat és barázdákat, kisimítja az érdes bőrt, kevésbé láthatóvá teszi a hegeket, az öregedés okozta foltokat, kisebbé a pórusokat… Nézzük, hogyan működik és mennyire hatásos.

 

Mi az a mikrodermabrázió? 

 

Alapvetően a mechanikai peeling, azaz a bőrhámlasztás egy formája, amelyet egy drága készülékkel végeznek, eredetileg kristályporszemcsék, az újabb technológia szerint pedig gyémántfej segítségével. A mikrodermabrázió fájdalommentes, nem invazív (vagyis bőrbe vágás, szúrás nélküli) bőrfiatalító módszer. Mindkét típusú eljárás lényege, hogy a legfelső hámréteget lecsiszolja, így megszabadítja az elhalt hámsejtektől az arc, a dekoltázs vagy a kéz bőrét.

Kristályporos mikrodermabrázió esetén a készülék alumíniumoxid kristályt (a gyémánt utáni a második legkeményebb ásványt) szór a kezelendő felületre, majd vákuum segítségével eltávolítja a lecsiszolt bőrsejtekkel egyetemben. Némely készülékkel sót vagy szódabikarbóna kristályokat is alkalmaznak e célra, de ez nem túl gyakori eljárás.

A gyémántfejes kezeléskor nem alkalmaznak apró porszemcséket, ehelyett a gyémántfej érdes felületével végzik a csiszolást. A készülék egyenletes vákuummal a bőrfelülethez szívja a gyémántfejet, majd megfelelő mozdulatokkal a szakember lecsiszolja a bőrt, végül vákuummal felszívja az elhalt sejteket. Itt tehát nem fújnak apró porszemcséket a bőrre, amelyek esetleg egy arckezelésnél az orrodba, szemedbe kerülhetnének, ezért a gyémántfejes mikrodermabrázió a szemek, az orr és az ajak környékén biztonságosabb.

 

Az eljárás

 

Általánosságban elmondható, hogy minél lassabb mozdulatokkal végzik, és minél gyakrabban érintik ugyanazon bőrfelületet, annál mélyebben hat a kezelés. A csiszolás mélységét minden esetben a kezelést végző szakember kontrollálja, és ez mindig az egyéni adottságaidtól is függ, de általában kétszer halad át ugyanazon a felületen, esetleg háromszor, ha vastag a bőrréteg vagy külön kezelést igényel, például egy sötét folt vagy heg miatt.

 

  • A kristályos kezelésnél két különböző csövet használnak a kristálypor szórására és a hámsejtekkel együtt való felszívására. Ez a módszer kissé kellemetlen érzetű lehet például az olyan érzékeny területeken, mint az orr környéke, de semmiképp sem fájdalmas. A kezelést végzőnek az eljárás során figyelnie kell a komfortérzetedre, és ha bármi fájdalmas számodra, azt azonnal érdemes jelezni. A kezelő maszkot, szemüveget és kesztyűt visel, és a páciens szemét is védeni kell.

 

  • A gyémántfejes kezelésnél nincsenek mozgó kristályok, maga a gyémántfej csiszolja a bőrt, és vákuum segítségével szívják fel a bőrdarabkákat. Különböző gyémántfejek közül választják ki a számodra megfelelőt, amelyek különböző méretű és érdességű gyémántszemcséket tartalmaznak. A gyémántfejes mikrodermabrázió kevésbé kellemetlen, ezért érzékeny bőrűeknek is jobban ajánlott. Sokan arról számolnak be, hogy a kezelés olyan érzés, mintha egy macska nyalogatná az arcod… érdes, de egyben gyengéd is.

 

A kezelések gyakorisága

 

Mivel az emberi bőr átlagosan harmincnapos ciklusokban megújul, a mikrodermabrázió által elért eredmény is ideiglenes, ezért szükséges megismételni. Hogy hány alkalommal szükséges ismételni, az mindig az adott esettől, tehát a bőrtípusodtól és a bőröd állapotától függ. Általában 6 alkalomra szükség van a legjobb eredmény elérése érdekében. Egy mikrodermabráziós kezelés ára átlagosan 3 000-9 000 forint alkalmanként. Egy alkalom 5 percig, vagy akár 60 percig , és e kettő között bármeddig tarthat, attól függően, milyen felületre és milyen típusú, intenzitású kezelést veszel igénybe. A kezelést követően folytathatod a napi teendőidet.

A mikrodermabrázióval nagyon látványos eredményt lehet elérni, de ez nagyban függ attól a személytől, aki a kezelést végzi, ezért a legjobb tanács, ami adható, hogy olyan szakember végezze, akit már ismersz, és akiben megbízol. A megfelelő kezeléssorozat napvédő krémmel, a napsütés elkerülésével és a szükséges bőrápoló készítményekkel kiegészítve képes a legjobb eredményt elérni.

 

A mikrodermabrázió hatásai

 

A mikrodermabrázió csak egy nagyon kis mélységben távolítja el a bőrsejteket, ezért leginkább olyan felszíni bőrproblémák kezelésében hatékony, mint a nap okozta bőrfoltok, finomabb ráncok, a bőr öregedésével járó foltosodás, akné és felszíni hegek. S bár leggyakrabban az arcon alkalmazzák, bármilyen bőrterület, akár a nyak, dekoltázs, hát vagy kézfej bőre is kezelhető ezzel a módszerrel. A kezelés nagyon gyors felépüléssel és sokkal kevesebb kockázattal jár az invazívabb archámlasztási módszerekhez képest, mint a dermabrázió, kémiai peeling vagy lézeres hámlasztás.
 

  • Fontos tudni, hogy mivel a mikrodermabrázió eltávolítja a bőr legfelső rétegét, ami egyben a védelmére is szolgál, a napsugárzástól minden esetben távol kell maradni, vagyis eszedbe ne jusson a kezelést követően strandolni – az UV sugárzás hatására a bőr pigmentálódhat, ezért alapvetően nem is ajánlott a nyári időszakban ilyen kezelést végezni. Az eljárást követően hagyd ki az edzést, és védd a bőröd napkrémmel, még felhős időben is. A mikrodermabrázió megkönnyíti a bőr ápolását, hidratálását, az elhalt hámsejtek eltávolítása után a krémek hatóanyagai mélyebben beivódnak a bőrbe és segítik a kollagénépítést, ami feszesebbé is teszi a bőröd.

 

A kezelés veszélyei


A kezelés hatékonysága nagyban függ művelőjének szakértelmétől és tapasztalatától, a rossz technikával vagy géppel végzett kezelés pedig károkat okozhat. Leggyakrabban horzsolásokat, apró tűhegynyi ponton megjelenő vérzéseket, ami azt jelenti, hogy túl agresszív volt a kezelés. Ha túlzottan elvékonyítják a bőrt, az jó pár napig vörös és érzékeny lehet. De enyhe bőrpír maradhat a kezelés után, ez normális reakció.

 

Akinek nem ajánlott a kezelés, azok az extrém érzékeny bőrűek, cukorbetegek, keloidos hegesedésre hajlamosak, rozáceával küzdők. Nem szabad elvégezni a kezelést, ha bakteriális fertőzés, herpesz vagy más vírusos fertőzés vagy a bőr gyulladásos állapota áll fenn, napégette bőrön, illetve botox kezelést követően 72 órán belül.

Következő oldal 1
Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: